
8 lekkere cocktails met cava
Acht cocktailrecepten met Spaanse schuimwijn voor de feestdagen. Om (nu al) uit te proberen.
Acht cocktailrecepten met Spaanse schuimwijn voor de feestdagen. Om (nu al) uit te proberen.
Cava is Catalaans voor ‘wijnkelder’, cave in het Frans. Het woord wordt sinds 1970 gebruikt voor Spaanse schuimwijn, nadat men de wat misleidende term ‘Champana’ moest laten vallen. De laatste jaren is de populariteit fors toegenomen. Ook in 2013 is de verkoop in de hoogte gegaan, net als bij champagne en de mousserende wijnen.
Een cava smaakt uiteraard onvermengd in het glas, maar is ook niet te versmaden in een cocktail. Acht recepten met Gran Baron Brut, een cava gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle’.
Ingrediënten:
• 10 muntblaadjes
• 1/2 limoen
• 1 tl rietsuiker
• 4,5 cl bruine rum
• 2 cl vloeibare suiker
• 4 cl bruiswater
• 1 fles Gran Barón Brut
• gepileerd ijs
Bereidingswijze:
1. Doe de muntblaadjes samen met de rietsuiker in het glas
2. kras de suiker lichtjes in de blaadjes met behulp van een muddler
3. Giet de rum, de vloeibare suiker, het water en het sap van de limoen erbij
4. Vul het glas op met gepileerd ijs
5. Roer alles goed om en top af met gekoelde champagne.
6. Werk af met een takje munt en serveer met een rietje.
Ingrediënten:
• Crushed ice
• Sap van 1/4 sinaasappel
• 1 fles Gran Barón Semi Seco
Bereidingswijze:
1. Vul een longdrinkglas voor de helft met crushed ice
2. Giet het sinaasappelsap op het ijs
3. Vul het glas aan met koele cava
Ingrediënten:
• 3 eetlepels crushed ice
• 4 cl. ongezoet ananassap
• 2 cl. witte rum
• 1 theelepel citroensap
• 1 fles Gran Barón Brut
• Baby-ananas
Bereidingswijze:
1. Schep het crushed ice in een groot glas en roer er het ananassap en de rum erdoor
2. Voeg het citroensap toe aan het glas
3. Vul aan met gekoelde cava
4. Garneer met een stuk baby-ananas en een rietje
Ingrediënten:
• IJsblokjes
• 4 cl. droge Vermouth
• 1 cl. Grand Marnier
• 2 cl. sinaasappelsap
• 1 fles Gran Barón Semi Seco
• Sinaasappel om te garneren
Bereidingswijze:
1. Giet de Vermouth, Grand Marnier en het sinaasappelsap in een glas
2. Voeg de ijsblokjes toe
3. Roer het geheel tot alles goed gemengd is en zeef het naar een wijnglas
4. Vul aan met gekoelde cava
Ingrediënten
• 1/2 klontje suiker
• Scheutje Campari
• Stukje limoenschil
• 1 fles Gran Barón Brut
Bereidingswijze :
1. Dompel het stukje suiker in de Campari en leg het in een wijnglas
2. Wrijf het glas aan de binnenkant in met limoenschil en voeg enkele druppeltjes van de limoen toe
3. Vul aan met gekoelde cava
4. Garneer met een stukje limoenschil in het drankje
Ingrediënten:
• IJsblokjes
• 1/4 dl. Campari
• 1/2 dl. Amaretto
• Verse ananas
• Gekonfijte kers
• 1 fles Gran Barón Brut
Bereidingswijze:
1. Giet de Campari en Amaretto in een glas en voeg wat ijsblokjes toe
2. Schil de ananas en meng hem in het glas
3. Vul aan met gekoelde cava
4. Garneer elk glas met een gekonfijte kers en een stukje ananas
Ingrediënten:
• 1/2 fles Gran Barón Semi Seco
• 1 liter ijs citroen
• 8 eetlepels slagroom
• 4 eetlepels wodka
• 1 citroen
• muntblaadjes
Bereidingswijze:
1. Maak de citroen goed schoon, snij een lang stuk van de schil en die vervolgens in kleine reepjes. Zet die apart.
2. Schenk het ijs in een kom, voeg de room, wodka en cava eraan toe.
3. Mix het een staafmixer tot alle ingrediënten samen een gladde emulsie vormen.
4. Na het bereiden meeteen serveren met de muntblaadjes.
5. Eventueel alvorens in te schenken de randen van de glazen dippen in wat blauwe curaçao of sinaasappellikeur en daarna in wat suiker.
Ingrediënten:
• Crème de Framboise
• 1 fles Gran Barón Brut
Bereidingswijze:
1. Doe een scheutje van de Crème de Framboise in een glas
2. Vul aan met gekoelde cava
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier