1. Ook fervente theeleuten kunnen koffie drinken

De eeuwige strijd tussen thee- en koffieadepten is eindelijk beslecht, want het laatste drankje kan bereid worden als koffie én als thee. De gedroogde rode schil van de koffiebes - cascara voor jargonliefhebbers - levert na een weekbeurt in heet water namelijk een mierzoete thee op. Het drankje levert je bovendien dezelfde energieboost als koffie.

2. Beste koffie is een mutant

De meeste koffiebessen bevatten twee bonen, maar bij bepaalde mutanten ontwikkelt er zich maar één van. Aangezien de smaak nu maar over één boon moet worden verdeeld, heeft een kopje van deze soort een opvallend intens aroma. Wie dit wel eens bewezen wil zien, moet er wat voor over hebben: een kilo parelbonen kost maar liefst € 32. Niet zo verbazingwekkend als je weet dat de zoektocht naar de mutantenbonen een handmatige aangelegenheid is.

Net geoogste koffiebessen, iStock
Net geoogste koffiebessen © iStock

3. Gebruik je goedkope filters? Maak ze dan eerst nat.

Gewone koffiefilters uit de supermarkt geven vaak een papiersmaak af, wat de smaak van je koffie beïnvloedt. Je kan gemakkelijk testen of dit bij jouw filters het geval is door ze een tijdje te weken in kokend water en achteraf te proeven of dat water naar papier smaakt. Als dat het geval is, maak je je filters in het vervolg beter nat voor je er koffie mee zet. Gaat het je écht na aan het hart? Investeer dan in goede filters, zoals die van het Japanse merk Hariovan € 3,25 voor 40 stuks.

4. Je kan koffie zetten met koud water

Je water hoeft niet altijd kokend heet te zijn om koffie te zetten. In de zomer smaakt een ijskoffie net zo lekker. Vul een french press met je gemalen koffie en koud water en laat het goedje acht uur trekken. Na die tijd kan je de koffie doorduwen en krijg je een zoet sapje, dat qua smaak eigenlijk beter te vergelijken is met thee. Je kan ook ijskoffie maken door je kan te vullen met ijsblokjes en vervolgens zo weinig mogelijk heet water door je koffiefilter te jagen.

5. Je dagelijkse bakje pleur is multicultureel

In een doorsnee supermarkt zal je nooit een single origin koffie (voor de leek: een koffie afkomstig van één plantage) vinden. De meeste kopjes die je drinkt, zijn mengelingen van koffies uit verschillende landen. Dit doen de winkels om jaar na jaar een zelfde kwaliteit aan te bieden. De smaak van koffie hangt namelijk enorm samen met weersomstandigheden en als die in een bepaald land minder waren, zal de koffieoogst navenant zijn. Door verschillende koffiesoorten te combineren, krijg je jaar na jaar een stabiele smaak. De single origin koffie wint wel aan populariteit onder kenners. Zij beweren namelijk dat je, net als bij wijn, aan de koffie kan proeven waar hij vandaan komt.

Meer koffieweetjes ontdekken? Culinaire Wandelingen biedt een koffie- en pateekeswandeling in Antwerpen aan waarop je meer leert over deze en andere koffiefeiten.

De eeuwige strijd tussen thee- en koffieadepten is eindelijk beslecht, want het laatste drankje kan bereid worden als koffie én als thee. De gedroogde rode schil van de koffiebes - cascara voor jargonliefhebbers - levert na een weekbeurt in heet water namelijk een mierzoete thee op. Het drankje levert je bovendien dezelfde energieboost als koffie. De meeste koffiebessen bevatten twee bonen, maar bij bepaalde mutanten ontwikkelt er zich maar één van. Aangezien de smaak nu maar over één boon moet worden verdeeld, heeft een kopje van deze soort een opvallend intens aroma. Wie dit wel eens bewezen wil zien, moet er wat voor over hebben: een kilo parelbonen kost maar liefst € 32. Niet zo verbazingwekkend als je weet dat de zoektocht naar de mutantenbonen een handmatige aangelegenheid is. Gewone koffiefilters uit de supermarkt geven vaak een papiersmaak af, wat de smaak van je koffie beïnvloedt. Je kan gemakkelijk testen of dit bij jouw filters het geval is door ze een tijdje te weken in kokend water en achteraf te proeven of dat water naar papier smaakt. Als dat het geval is, maak je je filters in het vervolg beter nat voor je er koffie mee zet. Gaat het je écht na aan het hart? Investeer dan in goede filters, zoals die van het Japanse merk Hariovan € 3,25 voor 40 stuks.Je water hoeft niet altijd kokend heet te zijn om koffie te zetten. In de zomer smaakt een ijskoffie net zo lekker. Vul een french press met je gemalen koffie en koud water en laat het goedje acht uur trekken. Na die tijd kan je de koffie doorduwen en krijg je een zoet sapje, dat qua smaak eigenlijk beter te vergelijken is met thee. Je kan ook ijskoffie maken door je kan te vullen met ijsblokjes en vervolgens zo weinig mogelijk heet water door je koffiefilter te jagen.In een doorsnee supermarkt zal je nooit een single origin koffie (voor de leek: een koffie afkomstig van één plantage) vinden. De meeste kopjes die je drinkt, zijn mengelingen van koffies uit verschillende landen. Dit doen de winkels om jaar na jaar een zelfde kwaliteit aan te bieden. De smaak van koffie hangt namelijk enorm samen met weersomstandigheden en als die in een bepaald land minder waren, zal de koffieoogst navenant zijn. Door verschillende koffiesoorten te combineren, krijg je jaar na jaar een stabiele smaak. De single origin koffie wint wel aan populariteit onder kenners. Zij beweren namelijk dat je, net als bij wijn, aan de koffie kan proeven waar hij vandaan komt. Meer koffieweetjes ontdekken? Culinaire Wandelingen biedt een koffie- en pateekeswandeling in Antwerpen aan waarop je meer leert over deze en andere koffiefeiten.