5 vragen aan de duurzaamheidsexpert: ‘Denk twee keer na vooraleer je koopt’
Deze maand schenken we bij Weekend.be extra aandacht aan duurzaamheid. We laten enkele experts aan het woord die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Vandaag praten we met Steven Desair, oprichter van de non-profitorganisatie Eatmosphere die de problematiek rond voedselverspilling en -armoede wil aankaarten.
Waarom hebben jullie besloten om een duurzaam project op te starten?
Steven Desair: ‘Met het ouder worden merk ik dat ik op zoek ben naar meer evenwicht in mijn leven. Ik probeer om in het reine te zijn met mezelf en met mijn omgeving. We spreken nogal snel over duurzaamheid, maar ik verwijs ook graag naar de term ‘respect’. Respect voor jezelf, je natuur, je medemens, de producten, de producenten. Dat is een voeling die we wat kwijtgeraakt zijn en die een enorme impact heeft op onze maatschappij.’
‘Alles staat namelijk in verbinding met elkaar: natuur, eten, gezondheid, respect voor producten. Gelukkig grijpen steeds meer mensen nu terug naar die balans. Met Eatmosphere probeer ik ook die harmonie na te streven om enerzijds te laten zien dat ondernemen in deze wereld zo ook gaat, en anderzijds een community op te richten die terugkeert naar de basiswaarden.’
Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
Steven Desair: ‘Ik voelde altijd een sterke drang om een maatschappelijke meerwaarde te creëren. We zijn met voeding aan de slag gegaan omdat eten toch de basis van alles is. Je eet minstens drie keer per dag en niets is intiemer dan eten – het gaat door je hele lichaam -, én het is een sociaal gebeuren. You are what you eat.’
‘Zelf ben ik lactose-intolerant en sinds een jaar ook vegetariër. Dat zorgde ervoor dat ik op zoek moest naar alternatieven in de voeding, en zo ben ik gestuit op de voedselproblematiek en haar perverse tegenstelling. Een derde van de totale wereldproductie wordt namelijk weggegooid, terwijl er 15 procent hongerarmoede heerst op aarde. Dat heeft me zo gechoqueerd dat ik besloot om me hier extra in te verdiepen.’
Mensen weten meestal niet dat het bij voedselverspilling in de meeste gevallen om perfect dagverse producten gaat.
‘Mensen weten meestal niet dat het bij voedselverspilling in de meeste gevallen om perfect dagverse producten gaat. Dat is het strafste. We zeggen altijd dat we in 2050 niet genoeg voedsel zullen hebben door de stijgende wereldbevolking. Laat ons misschien eerst eens al die overschotten aanpakken vooraleer te gaan experimenteren met nog meer schadelijkere zaken, zoals ggo’s.’
Hoe willen jullie mensen overtuigen om voor jullie alternatief te kiezen?
Steven Desair: ‘We willen hen op een zachte manier doen stilstaan bij deze problematiek. In plaats van met de vinger te wijzen, schotelen we hen bijvoorbeeld een gastronomisch bordje voor. Niemand kan beter dan de chef aantonen dat de producten nog perfect vers zijn.’
‘Daarnaast doen we in samenwerking met Atelier Groot Eiland duurzame catering en verzorgen we het eten in een pop-uprestaurant waar we ook weer via de smaakpapillen de sociale en duurzame boodschap meegeven. We zijn ook met de ontwikkeling van een food (waste) lab bezig en we gaan een boek uitbrengen begin volgend jaar.’
‘We hebben nu reeds 15 organisaties ( Atelier Groot Eiland, Dierendonck, NorthSeaChefs, Brussels Beer Project, …) met dezelfde filosofie waarmee we samenwerken en dit dikt elke week aan. Daarnaast willen we met het grote publiek een community opbouwen via een vereniging zoals de vegetarische organisatie EVA vzw.
Welk ander duurzaam project vinden jullie erg inspirerend?
Steven Desair: ‘Ik kan heel veel projecten opnoemen, maar omdat ze me zo nauw aan het hart liggen, kies ik voor Atelier Groot Eiland. Ze koppelen het sociale aspect aan duurzaamheid en de economische factor met een perfecte balans. Ze proberen om aan de hand van ateliers kansarmen weer op de arbeidsmarkt te krijgen. Zo hebben ze een horeca-atelier met een eigen restaurant en catering, een eigen moestuin, schrijnwekerij. Het is ondertussen al een grote organisatie die blijft innoveren op sociaal en duurzaam vlak. Ik ben blij dat ik ze ook als partner mag rekenen van onze organisatie.’
Hoe kunnen we als consument ecologisch inkopen doen?
Steven Desair: ‘Denk twee keer na vooraleer je koopt. Koop zo weinig mogelijk verwerkte producten. Probeer ook eens om via bijvoorbeeld Boeren & Buren producten aan te kopen: op die manier steun je het korte-keten-netwerk en krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn waren, maar het is gewoon ook plezant om weer in contact te komen met de boeren.’
‘Kook weer zelf en neem de tijd om te koken, dan ga je ook betere producten kopen.
‘Kook weer zelf en neem de tijd om te koken, dan ga je ook betere producten kopen. “Eat food, mostly plants. Not too much” van Michael Pollan vind ik ook een goed citaat hier. En als je inkopen gaat doen, kijk dan eerst even in je koelkast en kasten zodat je geen onnodige dingen koopt.’
David Bitoune
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier