Overnight oats: 5 keer havermout om mee te nemen
Als jouw ochtenden ook maar een beetje op die van ons lijken, heb jij welgeteld twee minuten tijd om iets eetbaars te vinden, zodat je het onderweg naar je werk kan opsmikkelen. Met deze vijf supermakkelijke recepten voor overnight oats wordt dat snel ontbijt nog lekker ook.
Ontbijt on the go
Havermoutpap is al langer aan een remonte bezig, maar er hangt een vervelend neveneffect aan: het op de traditionele manier op een fornuis bereiden kost zo’n tien minuten. En net die tien minuten zijn ’s morgens onmisbaar. Gelukkig is er een manier waarop zelfs gehaaste mensen ze ’s morgens kunnen eten!
Voeg de avond op voorhand alles samen in een doosje. (Doe jezelf een plezier en kies er een met een goed sluitend deksel.) In plaats van warmte, zal de tijd je havervlokken transformeren in een lekker smeuïg papje. ’s Morgens even roeren door je overnight oats, een lepeltje meenemen en je bent klaar om te vertrekken met je ontbijt.
Deze vijf recepten garanderen alvast een week vol afwisseling
Maandag: overnight oats met yoghurt
Zondagavond staat je hoofd nog niet naar een nieuwe werkweek. Toch kan je jezelf, mits vijf minuutjes werk voor je de bedstee opzoekt, op een lekker ontbijt trakteren.
- 90 g havermout
- 90 ml melk
- 3 el Griekse yoghurt
- 1 geprakte banaan
- Snufje zout
- Snufje kaneel
Meng alles in een makkelijk transporteerbaar kommetje en laat een nacht rusten. Werk de volgende ochtend je overnight oats af met iets crunchy, zoals granola, noten of blauwe bessen.
Dinsdag: carrot cake overnight oatmeal
Wij houden van havermout én van carrot cake. En van dessertjes als ontbijt.
- 90 ml amandelmelk
- 90 g havermout
- 1 geprakte, goed rijpe banaan
- 1 grote geraspte wortel
- Snufje kaneel
- Snufje zout
- Indien gewenst: wat geroosterde pecannoten, als topping
Alles mengen in een potje, de ochtend erna even doorroeren en bingo.
Woensdag: chocolade-kokos
De combinatie van chocolade-kokos is zoals banaan-karamel, tomaat-mozzarella, of thriller-dekentje: goddelijk dus.
- 90 g havermout
- 90 ml kokosmelk
- 2 el ongezoet cacaopoeder
- 1 el lijnzaad
- 2 el ahornsiroop
- Snufje zout
- Als topping: geraspte kokos en donkere chocolade
Je begint de bereidingswijze wel al te kennen, niet?
Donderdag: kokos met kardemom en blauwebessen
Als je een avond zin hebt om een tikkeltje meer werk te steken in het ontbijt van de volgende dag, moet je beslist dit recept eens proberen!
Jam
(genoeg om nog wat opzij te zetten)
- 550 g blauwe bessen (bevroren)
- 60 ml ahornsiroop
- snufje zeezout
- 3 el chiazaadjes
- 1 tl citroensap
Havermout
- 100 ml kokosmelk
- 90 g havermout
- 2 el chiazaadjes
- Een flinke geut ahornsiroop
- 1/2 tl gemalen kardemom (of meer, naar smaak)
- 1/4 tl kaneelpoeder (of meer, naar smaak)
- 1 peer
Bereiding
- Laat voor de jam de blauwe bessen, ahornsiroop en zout 8 tot 10 minuten sudderen op een laag vuurtje.
- Voeg de chiazaadjes toe en verwarm nog 15 minuten, tot de jam dikker lijkt. Voeg nu de citroensap toe en laat afkoelen.
- Doe alles behalve de peer de avond voordien in een transporteerbaar potje en laat rusten.
- De volgende ochtend even roeren de peer erbij snijden en een flinke kwak jam erbij doen en je bent er klaar voor.
Vrijdag: voor amandellovers
De week is voorbijgeraasd en heeft je achtergelaten met een lege koelkast. Je hebt misschien geen fruit meer, maar laat dat je vooral niet weerhouden om gezond te ontbijten!
- 90 g havermout
- 90 ml ongezoete amandelmelk
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl lijnzaad
- 2 tl amandelpoeder
- 1 tl chocoladedruppels
Meng alles volgens het vaste stramien en vergeet je lepel niet!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier