3 x fast fish in Antwerpen
Fastfood is al langer geen synoniem meer voor ongezonde, smaakloze troep, dat bleek onderandere uit de opkomst van hotdogs voor meerwaardezoekers en de hamburgerzaken die de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond schoten. Zal vis als fastfood ook hetzelfde succes kennen? Deze Antwerpse adresjes doen alleszins geloven van wel.
Vis als fastfood: het kan meer zijn dan fishsticks uit de diepvries. Wij selecteerden drie ijzersterke, maar erg verschillende concepten uit Antwerpen die je zeker eens moet gaan ontdekken als je weinig tijd hebt.
Bia Mara
Dit visrestaurant in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal verheft het pretentieloze fish & chips tot een hoger niveau. Wat dacht je bijvoorbeeld van bot in een tempurajasje met munt en wasabi en een saus van basilicum en chili? Of heek in Indisch gekruide panko met daarbij een curry-limoensaus?
A photo posted by Knack Weekend (@knackweekend) on
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het keukenteam verrast niet alleen met opvallende smakencombinaties of bijzonder licht tempurabeslag, maar ook met de viskeuze. Die gaat namelijk een stuk verder dan de typische kabeljauw: ook heek, bot, zeebrasem en rode poon staan er op het menu. Bovendien is die allemaal op een duurzame manier gevangen, in samenwerking met The North Sea Chefs. Extra leuk: hoewel de koks overgewaaid komen uit Ierland, zweren ze bij Belgische bieren als begeleidende drank bij hun comfort food.
Maalderijstraat 1, 2000 Antwerpen (ook Kiekenmarkt 41, 1000 Brussel) p>
Voor meer info: www.biamara.com/ p>
Savage
Kreeft werd in hippe steden als New York en Londen al van zijn gouden voetstuk gestoten, nu gebeurt dat ook in Antwerpen, waar de eerste lobster bar van het land onlangs de deuren opende. Vergeet de pogingen om gedistingeerd een halve kreeft te peuzelen in een chique restaurant, hier mag je aanvallen met je handen. De naam ‘Savage’ verwijst dan ook naar de ‘woeste’ manier om kreeft te eten.
Je vindt hier kreeft in alle bereidingswijzen die je je kan inbeelden: van de klassieke gestoomde kreeft over lobster rolls (kreeft tussen een broodje), tot een brunchmenu met lobster benedict. Zelfs in de drank vind je het beest terug: de Bloody Savage is een Bloody Mary met een rivierkreeft als garnering. Wie toch niet zo wild zou zijn over kreeft maar meegesleurd werd door een groepje bevriende liefhebbers, kan er ook een gourmet burger bestellen.
Kaasstraat 3-5, 2000 Antwerpen p>
De website is nog niet af, maar je kan wel inschrijven op een nieuwsbrief. p>
Oesterkraam
Philippe Hawinkel heeft twee visrestaurants met een stevige reputatie in Antwerpen (Plateau Royal en Vrijdag Visdag), maar staat in het weekend ook nog met zijn Oesterkraam in het centrum. De vierkante toog herbergt verschillende soorten oesters, cava, wijn en champagne. Achter de toog staat goed opgeleid personeel dat je haarfijn kan uitleggen waar elke oester vandaan komt en hoe die gekweekt is. Een erg gezellige tussenstop tijdens het inkopen doen op de markt door, dus.
Leuk om weten: het Oesterkraam kan ook gereserveerd worden voor evenementen én voor wie geen oesters weet te appreciëren, voorziet Philippe vaak nog ander lekkers.
Elke zaterdagnamiddag op het Theaterplein,2000 Antwerpen p>
Elke zondagnamiddag op Seafood Sundays: Jordaenskaai 27, 2000 Antwerpen p>
Voor meer info: oesterkraam.be/ p>
(EK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier