17 uitstekende culinaire adressen in Gent

Restaurant Volta © Daniël Geeraerts

Wij maken u wegwijs in het rijke culinaire landschap van Gent: een kleine greep uit het grote aanbod met deze 17 adressen waar het lekker toeven is.

Publiek

17 uitstekende culinaire adressen in Gent

Olly Ceulenaere was een van de stichtende leden van The Flemish Foodies. Hij studeerde af aan Ter Groene Poorte, was sous-chef in De Snippe, werkte in de brigade van La maison Troisgros, ging drie jaar aan de slag in Hof van Cleve, deed de opstart van Kasteel Withof in Brasschaat en zette Volta in Gent op de rails.

De tijd was rijp voor een eigen zaak en Olly nam het huiskamerrestaurant De Avonden over. De eetzaal werd met de hulp van architect en scenograaf Karel Vanhooren heringericht tot een ruimte met verschillende sferen (romantisch, gastronomisch of zakelijk). Publiek opende begin dit jaar. Olly kokkerelt uitstekend, met een hoofdrol voor betaalbare seizoenproducten van eigen bodem. Dat leverde hem vorige maande een eerste Michelinster op.

Ham 39, 9000 Gent. 09 330 04 86.

Volta

17 uitstekende culinaire adressen in Gent
© Daniel Geeraerts

Het restaurant opende eind 2010 in een vroeger omvormingsstation aan de Nieuwewandeling. Het gebouw met een nok van twaalf meter hoog behield grotendeels zijn industriële waarde.

De motor achter dit niet alledaagse project is de Gentse horeca-ondernemer Peter Vyncke (brasserie Klokhuis, grillrestaurant Nestor en Sparrerib Caffee). In de keuken staat de 26 jarige Dave De Pourcq. Hij ging in de leer in Hof van Cleve, Oud Sluis en Auberge du Pêcheur en volgde stages bij topslager Hendrick Dierendonck. Davy De Pourcq is ambitieus en verwerkt ambachtelijke streek- en seizoenproducten op een originele manier.

Nieuwe Wandeling 2b, 9000 Gent. 09 324 05 00.

Ghelamco

17 uitstekende culinaire adressen in Gent
© Daniel Geeraerts

Sterrenchef Danny Horseele (’t Molentje, restaurant Danny Horseele) kan rekenen op lekkerbekken die niet op een eurootje hoeven te kijken. Op 28 augustus 2013 kwam de veelbesproken kok boven water in Gent, waar hij werd ingehuurd om de elitekantine van de Ghelamco Arena uit te baten. De inrichting van de grote, open ruimte met veel glas is van binnenhuisarchitect Lieven Musschoot en de keuken is van Maes Inox.

Vanuit het restaurant kijkt men gedeeltelijk uit over de grasmat van KAA Gent. De productkeuken van Horseele is geraffineerd in zijn eenvoud en steekt vol intense smaken.

Restaurant Horseele, Ghelamco Arena, Ottergemsesteenweg Zuid, 9000 Gent, Ingang H, 4de verdieping. 09 330 23 20.

De Superette

In Gent, in de buurt van het Zuid, opende De Superette. De bakkerszaak met broodgrill- en pizzarestaurant is een project van superkok Kobe Desramaults (in de Wulf) en kwam op de plaats van Superette Edwin.

De naam op de façade bleef, maar binnen maakten de wasmachines plaats voor een houtoven, die door Scandinaviërs werd gebouwd. Alles draait in De Superette rond zuurdesembrood. Je er naast vers brood en pizza ook terecht voor salades en andere gerechten met eerlijke, pure producten in een authentiek kader. De zaak wordt uitgebaat door jonge vrouwen afkomstig uit Ierland, Schotland, Nederland, Verenigde Staten en Vlaanderen.

De Superette werd vorige maand verkozen tot meest innovatieve en trendy restaurantconcept van het land.

Hofstraat 13, 9000 Gent.

Vrijmoed

Michaël Vrijmoed werkte acht jaar in Hof van Cleve en was daar verantwoordelijk voor een team van zeventien koks. Op 1 maart 2013 opende hij zijn eigen restaurant, op de plek waar zich voorheen restaurant l’Odieux bevond.

Vanaf de eerste dag was de toeloop groot. De eetzaal heeft sfeer en de tafels zijn goed uitgelicht. Op de comfortabele stoelen zit een gevarieerd publiek, waaronder opvallend veel jonge mensen. De spijskaart is transparant en de wijnkaart biedt ruime keuze tussen 30 en 50 euro. Michaël Vrijmoed brengt pure, voorzichtig gekruide bereidingen vol natuurlijke smaken.

Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent. 09 279 99 77.

Joost Arijs

17 uitstekende culinaire adressen in Gent

Joost Arijs is een vakman, die in de leer ging bij vermaarde patissiers, zoals Mahieu en Marc Ducobu. Hij kreeg een plaats als chef-patissier in de keuken van Hof van Cleve. In 2013 opende hij zijn eigen zaak. Achter glas pronken prachtige pralines, die in zelf ontworpen designdozen de deur uit gaan. Het snoepgoed oogt vernieuwend, maar de smaken zijn klassiek en puur.

Bij de opbouw van de feestelijke taarten spelen variaties van texturen, zoet-zure contrasten van suiker en fruit en de zalvende zachtheid van crèmes en mousses een belangrijke rol. Populair zijn vrolijk gekleurde macarons met de afgeronde smaken van gezouten boterkaramel, cassis of framboos.

Bekijk hier het recept van croûte met vijgen en cassis dat hij speciaal voor de Knack Weekend Food Experience bereidde.

Banketbakkerij en chocolaterie Joost Arijs. Vlaanderenstraat 24, 9000 Gent. 09 336 23 10.

Café Theatre

Restaurant-bar Café Theater bestaat zestien jaar. Deze elegante brasserie, met grootstedelijke allures, bevindt zich onder het dak van het operagebouw. Café Theatre is een vaste plaats waar de gegoede burgerij afspreekt om gezellig te babbelen en te knabbelen. De zaak kent een drukke “va-et-vient”, zeker sinds er een sfeervolle bar is bijgekomen.

Café Theatre bruist en de positieve sfeer wordt in de hand gewerkt door de immer vrolijke meisjes en jongens, die de bediening uitmaken. Zij serveren klassiekers uit de Belgische keuken en internationale brasseriegerechten. Blijvende succesnummers zijn garnaalkroketten en rundtartaar, die op bestelling is gemalen in een gekoelde vleesmolen.

Schouwburgstraat 5, 9000 Gent. 09 265 05 50.

J.E.F

17 uitstekende culinaire adressen in Gent
© Michel Vaerewijck

In J.E.F klopt het plaatje: lekker eten in een aangename sfeer en aan een aangename prijs. J.E.F is Jason Blanckaert en vrouw Famke Dequidt. Jason is bekend als een van de stichtende leden van The Flemish Foodies. Hij kreeg een goede opleiding en was chef in de keuken van Marcus in Deerlijk en in de Gentse brasserie C-Jean, dat door zijn toedoen een Michelinster verwierf.

Famke is binnenhuisvormgeefster van beroep. Bij de inrichting maakte zij gebruik van recuperatiemateriaal. Alles is eenvoudig gehouden. Die versimpeling treft men in de inrichting, de presentatie van de spijskaart en de inhoud van het bord. Alles heeft persoonlijkheid, stijl en smaak.

Lange Steenstraat 10, 9000 Gent. 09 336 80 58.

Max

Meer dan 170 jaar en zes generaties lang bakt men bij Max onvervalste Brusselse wafels. Tot 1976 trok de wafelbakkerij met rijk gedecoreerde kramen en stijlvol gekleed personeel van kermis naar kermis door het hele land. Ruim vijftien jaar terug streek Max neer in het historische pand met een met bladgoud beschil derde valk op de gevel.

Heel wat originele, kostbare decoratieve elementen uit de spiegelzalen van de vorige eeuw werden geïntegreerd in het huidige decor. Achterkleinzoon Yves Van Maldegem claimt dat Maximilien Consael de uitvinder is van de Brusselse wafel en de appelbeignet.

Gouden Leeuwplein 3, 9000 Gent. 09 223 97 31.

Yuzu

17 uitstekende culinaire adressen in Gent

Archeoloog en kunsthistoricus Nicolas Vanaise heeft altijd iets met chocolade gehad. De aantrekkingskracht werd zo groot dat hij Yuzu opende, een zen ingericht miniwinkeltje. De beperkte ruimte verplicht de chocoladefreak om zich te beperken. Wel worden zijn chocolade kleinoden meer en meer subtiel.

Het repertoire bestaat uit kleurrijke minipralines en macarons, thee en ijs. De ‘feel good’ chocolade is gevuld met ganache van chocolade en biologische sojaroom, waardoor de pralines licht en gezond zijn. Amandel en zwarte truffel, tabak en whisky zijn geliefde smaken. De verschillende pralines zijn naast elkaar voorgesteld in een feestelijke doos. Alles is strak en geordend: zo is perfectionist Nicolas Vanaise nu eenmaal. Walpoortstraat 11a, 9000 Gent.

0473965733.

Tierenteyn-Verlent

In de historische winkel van Tierenteyn-Verlent is sinds 1860 nauwelijks iets veranderd. De deur naar het bureau is half geopend en wanneer men naar binnen kijkt, is het alsof de klok heeft stil gestaan.

Mosterd maken doet men bij Tierenteyn sinds 1790 op dezelfde manier. In de kelder wordt zes à zeven keer per dag verse mosterd bereid. De brei prikt zodat de ogen beginnen te tranen. In de winkel schept men de verse mosterd met een houten lepel uit een houten vat in potjes. Zonder koeling blijft de mosterd slechts twee dagen goed en in de koelkast is de mosterd tot zes maanden houdbaar.

Groentenmarkt 3, 9000 Gent. 09 2258336.

Brasserie Vinois

Vinois bestaat achttien jaar en mag tot de categorie “onvergankelijke brasseriën” gerekend worden. De gezellige sfeer, het smakelijke eten en eigenares Véronique De Vos vormen de constanten. De chef-koks veranderen regelmatig. Nu is het de beurt aan Matthias Devos en Mathieu Werbrouck.

Matthias werkte ondermeer vier jaar bij Claudio Del’ Anno in Ciccio (Knokke) en Mathieu werkte onder andere in Vintage (Gent) en in d’Oude Leie (Bachte- Marie-Leerne). Véronique De Vos zorgt ervoor dat de klassiekers van het huis regelmatig terug worden opgevoerd: mergpijp met toast, kroketten van garnaal of zwezerik, bouillabaisse met rouille en Parmesantoast, rundtartaar met truffelaroma, stoverij met kasteelbier.

Ph. De Denterghemlaan 31, 9831 Deurle. 09 282 70 18.

Oak

Marcello Ballardin en Dominik D'Hooge van restaurant Oak.
Marcello Ballardin en Dominik D’Hooge van restaurant Oak.© CWF & PH

Het restaurant werd gecreëerd door Marcelo Ballardin en partner Dominik D’Hooge. Marcelo komt uit Brazilië, woonde zeven jaar in Amerika en kwam naar Gent om biologie te studeren. Omdat de studies in de Nederlandse taal te moeilijk waren, begon Marcelo te koken. Na de Cordon Bleu School in Londen is hij bij Hertog Jan aan de slag gegaan. In Pure C was hij development chef en stond hij naast Syrco Bakker.

Vennoot Dominik D’Hooge zorgt voor het papierwerk, staat soms in de eetzaal, heeft activiteiten in de IT-sector en is partner bij het Gentse Filmfestival. Er is een lunch van twee gangen (25 euro), die men naar wens kan uitbreiden tot vijf gangen (50 euro).

Hoogstraat 167, 9000 Gent. 09 353 90 50.

Brasserie Boulevard

Deze nieuwe moderne brasserie werd door twee jonge horecaondernemers in de markt gezet. De 31 jarige Thomas Schmidt en de 27 jarige Sam D’Huyvetter komen alle twee uit De Pinte en hebben samen in Hof van Cleve gewerkt. Daar ontstonden de plannen om een eigen zaak te openen. Een voormalig pitarestaurant kreeg een nieuwe, cosy inrichting met hoge stoelen aan een toog en zicht op de keuken.

Het zaalgebeuren staat onder auspiciën van Thomas Schmidt. Hij viel al op in Hof van Cleve door zijn flair. De meeste gerechten op de kaart zijn traditioneel. De basis is al moeilijk genoeg: als je die beheerst dan ben je altijd een winnaar. Lunch 16 en 30 euro. Zondag gesloten. Ommuurd terras.

Kortrijksesteenweg 175, 9830 Sint-Martens-Latem. 09 279 12 00.

Jour de Fête

Bruno Matthys en Marie Cloquet verbouwden acht jaar terug een gordijnwinkel in een typisch gebouw uit de jaren ’50 tot weekendrestaurant. “Jour de Fête” was de naam, naar de film van Jacques Tati. Het restaurant sloeg aan omdat er werd gekokkereld met eenvoudige maar smakelijke producten. De promotor van het Zebra-project, waar wonen, cultuur en events samen komen, zocht een horeca exploitatie voor het restaurant op de begane grond. Bruno Matthys en Marie Cloquet zijn ingestapt en verhuisden potten en pannen.

De artistieke inrichting in vintage sfeer is van de hand van Marie Cloquet, die ook beeldend kunstenaar is. De spijskaart vermeldt eenvoudige seizoensgebonden gerechten, bereidt uit verse ingrediënten en met zuidelijke toets.

New Zebra, Gustaaf Callierlaan 233, 9000 Gent. 09 233 66 45.

Eat Love Tastings en Pizza

17 uitstekende culinaire adressen in Gent
© Michel Vaerewijck

Valentina Gatti studeerde communicatie en management en daar kan je vele kanten mee uit. Zij werkte bij Dior, was life style journaliste en nam zeven jaar terug restaurant Mineral in Gent over. De gevel met groene mozaïek bleef maar de rest veranderde. Valentina installeerde een nieuwe keuken en friste de eetzaal op.

Aan het fornuis staat chef Nicolas Decloedt, die zijn kokstijl toont via kleine gerechtjes, die op tafel komen om te delen met je geliefde. Sinds 2012 is er in de feestzaal achter Mineral de pizzeria Eat-Love met eigen ingang in de Ajuinlei. Valentina koos voor de pizzeria een inrichting in eco vriendelijke materialen. Aan de pizzaoven staat vader Ivo Gatti. Hij bakt uit biologische bloem de beste pizza’s van Gent.

Onderbergen 25, 9000 Gent. 0486 800 100.

Traiteur Toulouse

Sinds ruim een jaar is Gent een schitterende traiteurszaak rijker, vlak bij het Sint-Pietersstation: Traiteur Toulouse. Fabian en Martin runnen hun zaak met passie. In hun lange verstoog is het moeilijk kiezen uit de vele verse groentebereidingen, de smakelijke dagschotels, de zelf bereide charcuterie en de uitgelezen selectie fijne kazen. Toulouse steunt op twee belangrijke pijlers: versheid en product.

In de ruime keuken achterin de zaak maken ze alle schotels zelf klaar. Bij de kraakverse dagschotel is er steeds keuze uit vlees, vis of vegetarisch. Het is heerlijk smullen van de tajine met lamsvlees en kweeperen of de rode poon met miso van shiitake, mangetout, sobanoedels, gember en paksoi. Elke week stellen ze nieuwe gerechten samen, steevast met een originele toets.

Wild en kip halen ze bij Huis Diegenant en voor het vlees werken ze met producten van Slagerij Dierendonck, twee ambachtelijke zaken met een solide reputatie. Daarnaast proberen ze zoveel mogelijk lokale boeren te ondersteunen. Hun kazen halen ze bij kleine producenten uit de Vlaamse Ardennen en de Ardennen. De lekkere wijnen zijn afkomstig van bottelarij Grafé Lecocq uit Namen. Bijzonder gegeerd bij de clientèle is de zelf gemaakte paté op ouderwetse wijze (o.a. met champignons en sinaas).

In de zaak zijn er ook een aantal tafeltjes waar je een middaglunch (de kaart wijkt overigens af van het traiteursassortiment) kunt nuttigen. Op zondag is het er zalig genieten van een uitgebreide brunch.

Koningin Elisabethlaan 41, 9000 Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content