Zo verander je de badkamer in een natuurlijk zero waste paradijs

© istock

Of je nu uren of minuten vertoeft in de badkamer, het is een plaats in huis waar heel wat afval wordt gecreëerd. Met deze tips verklein je je voetafdruk en bespaar je in één klap je huid heel wat leed.

 • Koop natuurlijke cosmetica en zeep, liefst in glazen flessen die je kan laten bijvullen. Dat kan bij verpakkingsvrije winkels zoals Robuust in Antwerpen, Content in Leuven en Ohne in Gent. Als je favoriete merk niet beschikbaar is in glazen versie, kies dan voor grote verpakkingen zodat je een tijdje toekomt. Let op de etiketten van de producten. Er werden immers hormoonverstorende stoffen gevonden in verschillende cosmeticaproducten, waaronder nagellak. Wat deze chemicaliën allemaal doen met je lichaam is nog niet volledig duidelijk, maar liever voorkomen dan genezen. Tijdens proeven werden problemen vastgesteld bij de ontwikkeling en de voortplanting. Recent onderzoek wijst ook in de richting van obesitas.
 • En als we dan toch bezig zijn, kies je best ook voor producten die niet op dieren getest zijn. Die hebben er immers ook niet om gevraagd om proefkonijn te zijn voor die nieuwe lippenstift.
 • Ook deodorant koop je best in een natuurlijke, chemicaliënvrije variant. Of je maakt gewoon zelf je eigen deodorant zoals Zoë van de blog Zolea. Klik hier voor het stappenplan.
 • Gebruik herbruikbare wattenschijfjes van biokatoen in plaats van wegwerpvarianten. Tel maar eens op hoeveel watjes je per maand in de vuilnisbak kiepert. Eva Mouton geeft alvast het goede voorbeeld.

Derde zondagavond op rij dat we geen vuilniszak buitenzetten ?????? Hoe wij een paar weken geleden begonnen aan ons #zerowaste avontuur? Ik hield onze vuilniszak in de gaten en maakte een lijst van de dingen die we het meeste weggooiden. Van het plastic rond onze plastic Spa-flessen over watjes tot vershoudfolie en koekverpakkingen. Voor al dat restafval zocht (en zoek!) ik een alternatief. Het wattenschijfje dat ik vanavond gebruikte om mijn lipstick af te nemen is gemaakt van biokatoen en wasbaar in de wasmachine. Ik kocht ze als pakket bij @druantia_be, een geweldige webshop voor biologische cosmetica en badkamerproducten. Kleine ingrepen in je dagelijks leven zorgen ervoor dat je je afval echt keihard reduceert. Hopla! ???? #zerowastehome #zerowaste #druantia

Een foto die is geplaatst door Studio Soso (@studio.soso) op

 • Nieuwe wc nodig? Kies voor een waterbesparend model. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ook douchen kan ecologischer. Kies net zoals Francesca Vanthielen voor een eco-douchekop en bespaar op water. Hoe absurd is het immers dat wij er liters drinkbaar water doorsjezen per dag?
 • Kies voor ecologisch, bio-afbreekbaar wc-papier. Ook al ben je verslaafd aan wc-papier met 15 lagen en schattige wolkjes op. Doe opnieuw de denkoefening: hoeveel wc-velletjes gebruik je per keer?
 • Tandenborstels moeten natuurlijk af en toe vervangen worden omwille van hygiënische redenen. Als de haartjes van de tandenborstel niet meer recht staan, is het tijd voor een nieuw exemplaar. Kies voor een duurzame tandenborstel van materialen die niet schadelijk zijn voor de natuur en voor jezelf. Liefst koop je er eentje die biologisch afbreekbaar en composteerbaar is, zoals die van Hydrophyl.
 • Ook wanneer je als vrouw ongesteld bent, kan je nadenken over minder afval. De beste optie om die tijd van de maand zero waste te doorstaan is het aanschaffen van een menstruatiecup. Geen fan van deze ecologische oplossing? Ga dan op zoek naar duurzame tampons en maandverband. Het Nederlandse merk Yoni gaat er prat op geen troep te stoppen in vrouwelijke hygiëneproducten.
Stop the water while using me
Stop the water while using me© gf
 • Wat we in de kleuterschool leerden, geldt nog steeds: draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Het is er met de paplepel ingegoten en toch vergeten we het maar al te vaak. Als het niet te koud is in de badkamer, kan je trouwens ook gerust de kraan van de douche even uitdraaien tijdens het inzepen en wanneer de conditioner intrekt. Een geheugensteuntje nodig? De producten van Stop The Water While Using Me! spreken voor zich.
 • Af en toe moet er helaas gepoetst worden in de badkamer om schimmels te voorkomen en vieze haren te verwijderen. Pas op welke producten je gebruikt. Hier kan je immers heel wat schadelijke stoffen mee de afvoer doorjagen. Scan de winkelrekken voor de woorden ‘bio-afbreekbaar’ en ‘ecologisch’ tijdens het shoppen voor poetsproducten. Zet ook regelmatig het raam open voor natuurlijke ventilatie en geef schimmels geen kans. Er zijn trouwens ook heel wat middeltjes uit de keuken die van pas komen tijdens het poetsen van de badkamer. Klik hier en hier voor tips over poetsen met citroen, bakpoeder en azijn.
 • Geen glazen douchedeur? Kies dan voor een ecologisch, pvc-vrij douchegordijn. Hoe minder plastiek in onze badkamer hoe beter.

(LP)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Online adresjes voor een duurzame badkamer


Kahera

Kahera is een webshop en blog rond duurzame cosmetica en verzorgingsproducten. Geen enkel product op de website werd op dieren getest. Daarvoor baseert Emilie, het gezicht achter de webshop, zich op de Leaping Bunny lijst en de cruelty-free lijst van PETA. Je kunt er merken vinden zoals Body&Bess, Madara, Cowshed, Avril, HoneyPie, …


Blos

Belgische make-up artieste Kim Maes lanceerde Blos een gloednieuwe webshop met een persoonlijke selectie aan verzorgingsproducten, make-up, bijzondere geuren en home items. Op deze e-store kan je een select aanbod aan verantwoorde, hoogwaardige en bijzondere beautyproducten vinden van merken zoals Susanne Kaufman, Kure Bazaar, Evolve Beauty, Verso skincare, Grown Alchemist, Chikuseiko, Honoré des Prés en Rahua.


Druantia

Iris, de oprichter van Druantia, heeft als doel om natuurlijke verzorgings- en gezondheidsproducten te vinden voor iedereen. Ook voor zij die geplaagd worden door een allergie. Op haar webshop vind je pure, natuurlijke en duurzame producten. Je kunt er ook herbruikbare watjes shoppen, wat heel erg handig is voor de zero waste badkamer.

Nog meer inspiratie nodig? Boek een workshop bij Anne Drake. Kijk ook op de website van ‘Mei Plasticvrij’ voor tips en uitdagingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content