Mysterie van de dag: waarom krijg je een kater van junk food?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom krijg je een kater van junk food?

Wie volgens de 80/20 regel leeft, mag zich af en toe laten gaan en eten wat hij of zij wil. Toch moeten we blijven luisteren naar ons lichaam en achterhalen welke uitspattingen ons een foodbaby en voedselkater bezorgen. Wij leggen alvast uit waarom mensen zich slecht voelen na het consumeren van junk food.

Hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, weinig energie: het zijn allemaal symptomen die we kunnen ondervinden na iets te veel cocktails, maar ook na het eten van junk food. Een kater na een uitspatting is een duidelijke boodschap van je lichaam: ‘dit kan ik niet slikken in zulke porties.’

‘Gevaar’

Robyn Chutkan, auteur van ‘Gutbliss’, legt uit aan Shape.com waarom ons lichaam zo reageert. ‘Je darmen communiceren met je brein en sturen waarschuwingen over je voedsel. Als dit niet zou gebeuren, zouden we de hele tijd Doritos en hamburgers in onze mond proppen. Dat zou slecht nieuws zijn voor ons gewicht en onze gezondheid.’

Net zoals bij alcohol wekt sommige voeding meer katersymptomen op dan andere lekkernijen. Voedsel dat erg zout, vet en gesuikerd is, levert ons meer problemen op. Zout dehydrateert, wat hoofdpijn en een opgeblazen gevoel kan opleveren. Vet heeft dan weer veel tijd nodig om te verteren. De frietjes die je ’s avonds eet, zijn waarschijnlijk nog terug te vinden in je lichaam de ochtend nadien. Ook hier krijg je een opgeblazen gevoel van. Bovendien triggert vet zure oprispingen.

Mistig & misselijk

Wie veel junk food in een keer eet, maakt het moeilijk voor zijn of haar lichaam om dit te verwerken. Je lichaam moet meer bloed sturen naar je spijsverteringskanaal, waardoor er minder bloed in je brein terecht komt. Dit zorgt voor de nevel in je hoofd en vermoeidheid. Ook je longen en hart krijgen minder bloed tijdens het verwerken van junk food. Met alle gevolgen van dien. Sommige mensen kunnen vet beter verdragen dan zout of zout beter verdragen dan suiker. Leer dus luisteren naar je lichaam zodat je echt kan genieten van de uitspatting in plaats van onder een dekentje te moeten kruipen met een warmwaterkruik en pijnstillers.

De sleutel voor een energiek en gezond lichaam is dus, zoals altijd, genieten met mate. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content