Loont trouw blijven aan dezelfde huidverzorgingsproducten echt de moeite?

© Getty Images/iStockphoto
Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux Chef Lifestyle KnackWeekend.be

Is het beter om trouw te blijven aan een vast huidverzorgingsritueel met bijhorende vaste producten, of heeft je huid baat bij shocktherapie en moet je regelmatig afwisselen? De loyaliteit van de huid onder de loep.

Het combineren -of net niet combineren- van verzorgingsproducten van eenzelfde lijn: wie de discussies aan de toog van de parfumerie een beetje volgt weet dat het een veelbesproken onderwerp is. Heb je nu echt baat bij loyaliteit en loont het dus de moeite om trouw je favoriete dagcrème te blijven smeren of moet je je huid af en toe wakker schudden door een nieuwe formule aan je regime toe te voegen? En vooral: is het echt zo belangrijk dat de inhoud van je badkamerkastje van eenzelfde merk en eenzelfde gamma (van dat merk) komt?

Het was met die vragen in het achterhoofd dat ik me deze zomer engageerde om een aantal maanden enkel en alleen producten van eenzelfde cosmeticalabel te smeren. Eitje, zou je denken, maar best een uitdaging wanneer je gewoon bent om verschillende serums te testen, wekelijks nieuwe veelbelovende crèmes in je postvak te krijgen en je een arsenaal aan go-to producten hebt die je plots een half jaar moet opbergen in naam van de journalistiek.

Recapituleren

Tijdens mijn zoektocht naar het juiste merk om deze queeste te vervullen botste ik op het Zuid-Afrikaanse verzorgingsmerk Environ, dat grotendeels steunt op het gebruik van vitamine A. Vitamine A is een beetje de dirigent van je huid die heel wat functies in goede banen leidt. Het is een vitamine die de laatste jaren ontzettend populair is geworden in de cosmeticawereld omdat ze het DNA in je cellen en je weefselstructuur beschermt en collageenproductie stimuleert.

Vitamine A is echter zeker niet (meteen) voor iedereen geschikt. Ook mijn huid moest – na een behoorlijk lelijke reactie op een gelaatsverzorging van het merk – helemaal van nul beginnen: bij provitamine A, om zo langzaamaan op te bouwen via een stappenplan dat ik van Environ meekreeg.

Loont trouw blijven aan dezelfde huidverzorgingsproducten echt de moeite?
© DR

Ervaring

Toegegeven: makkelijk was het niet. Wanneer mijn huid zich normaal gedroeg had ik weinig tot geen moeilijkheden met het uitgebreide verzorgingsritueel, maar wanneer een hormonaal puistje de kop op stak moest ik me bedwingen om het niet te lijf te gaan met mijn trouwe zuiverende balsem, en tijdens de wintermaanden bleek de bijhorende dagcrème net niet voedend genoeg voor mijn droge huid. Aangezien de meer rijkere crèmes in het gamma ingrediënten bevatten waar ik allergisch aan ben, kon ik dus niet terugvallen op Environ wanneer het écht barkoud was, al telde de afgelopen zes maanden niet bijster veel zulke dagen. Ik ben dus zo goed als trouw gebleven.

Resultaat

Nee, ik heb geen droomhuid gekregen. Ik heb nog steeds de fijne lijntjes in mijn voorhoofd en de rode vlekjes op mijn wangen, maar toch heb ik een duidelijk verschil gemerkt. Mijn huid hing veel minder de dramaqueen uit. Waar ze vroeger wel eens durfde reageren en trekken omdat ik bijvoorbeeld mijn gezicht had natgemaakt in de douche bleef ze nu kalm en aangenaam aanvoelen. Volgens Corine, Skin Academy Manager van Hélène V., dat onder meer Environ verdeelt, is dat omdat mijn huid wat meer weerstand heeft opgebouwd. Tijdens mijn eerste huidanalyse in het verzorgingscentrum bleek dat de celdeling en verhoorning van mijn huid niet meer optimaal was en mijn huid gedehydrateerd was, ook al smeerde ik veel.

Corine vergeleek mijn huid met een bakstenen muur waarvan het cement brokkelig was: vocht kan er makkelijk uit en wordt niet vastgehouden, terwijl bacteriën snel hun weg naar binnen vinden. Zelfs de ontzettend lage dosis provitamine A van Environs AVST-gel (de stap VOOR je aan de real deal mag beginnen) bleek voldoende om mijn cement al wat te herstellen: tijdens de tweede huidanalyse zag mijn huid er voller en meer gehydrateerd uit en had ik minder last van roodheden en gevoeligheden. De toner uit het AVST-gamma zorgde er dan weer voor dat de zuurtegraad van mijn huid beter op peil was – al moet ik toegeven dat ik ervoor nooit een toner gebruikte, en dat het dus logisch is dat deze extra stap een verschil uitmaakt.

Loont trouw blijven aan dezelfde huidverzorgingsproducten echt de moeite?
© DR

Wanneer ik op mijn persoonlijke ervaring zou afgaan mag ik schrijven dat trouw blijven voor mij echt wel geloond heeft: ik was bewuster met mijn huid bezig en wist perfect wanneer ik een peeling of een masker had gebruikt, omdat ik enkel maar dezelfde producten mocht gebruiken en niet mocht grabbelen in een vrolijk gekleurde bak met verschillende flacons en merknamen.

Maar is het nu écht zo?

Natuurlijk is een persoonlijke ervaring nooit een maatstaf voor een algemene waarheid. Wie op het internet wetenschappelijke informatie zoekt over het ‘mengen’ van productlijnen of merken komt tegenstrijdige claims van zelfverklaarde beauty goeroes tegen; écht onderzoek is zeer weinig gebeurd omdat er ook zoveel producten bestaan en de resultaten voor het ene gamma niet noodzakelijk van toepassing zijn voor een andere reeks producten. Wij spraken met toxicologe en VUB-professor Vera Rogiers om het één en ander toe te lichten. Haar gouden raad: als een product je bevalt, verander dan niet. Factoren als leeftijd, klimaat (vochtigheidsgraad, temperatuur, wind, vrieskou,…) of hormonale schommelingen kunnen een belangrijke stimulans zijn om andere verzorgingsproducten te gaan gebruiken, maar doorgaans geldt de regel never change a winning team. Shock therapie? Nergens voor nodig dus.

“Ik kan me ook niet voorstellen waarom je enkel producten van eenzelfde merk of lijn zou moeten gebruiken, behalve dat het makkelijker is in aankoop”, zegt Rogiers. “Er zijn maar een paar situaties waaraan ik denk, bijvoorbeeld bij zonneproducten en demaquillant.” De zonnebeschermingsfactor in zonneproducten wordt immers nog altijd niet op een eenduidige manier bepaald: een factor 30 bij merk X kan een factor15 zijn bij merk Y, afhankelijk van de gebruikte methode om die factor te bepalen. Daarom is het belangrijk om je zonnecrèmes van eenzelfde merk te kopen, zodat je op een veilige en beschermde manier kan afbouwen. “Daarnaast is het evident dat een make-upbedrijf ontschminkingsproducten zal maken die hun make-up goed kunnen verwijderen, waardoor je bijvoorbeeld minder hard moet wrijven over de tere huid rond je ogen”, aldus Rogiers. “Daar kan het dus zinnig zijn om je demaquillant van hetzelfde merk als je mascara en oogschaduw te kopen.”

Een terugkerend argument om geen producten van verschillende merken met elkaar te mengen is dat verschillende actieve ingrediënten niet met elkaar gemixt mogen worden omdat dat interacties tussen verschillende niet-compatibele ingrediënten zou kunnen teweeg brengen. Dit komt echter weinig voor, weet Rogiers. En wat dan met producten met hetzelfde actieve ingrediënt? “Het is niet logisch om producten met dezelfde actieve werking boven elkaar te gebruiken: dat is dubbelop.” Echte problemen kan dat volgens Rogiers echter niet geven. Cosmeticabedrijven moeten immers rekening houden met een veiligheidsberekening en nemen grote veiligheidsmarges aangezien ze rekening houden met foutief gebruik: wanneer een product bedoeld is om één keer per dag aan te brengen, dan mag het nog steeds geen toxisch effect hebben wanneer het bijvoorbeeld drie keer per dag zou worden aangebracht. “Bovendien is de concentratie van een actief ingrediënt in de cosmetica nooit hoog genoeg om écht een groot effect te hebben, positief of negatief. Als het zo’n drastische veranderingen teweeg zou brengen is het geen verzorgingsproduct meer, maar is het eerder een geneesmiddel te noemen.”

Conclusie: Mijn ervaring met Environ was heel positief, maar ook hoogst persoonlijk. Het is voor mij goed om trouw te blijven aan deze producten omdat ze me bevallen, mijn huid er goed op reageert en ze aangenaam aanvoelen. Af en toe een ander product smeren (dat mijn huid bevalt) mag, maar hoeft in ieder geval niet bij wijze van shocktherapie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content