Honing: wondermiddel voor de huid

Honing is niet alleen lekker en gezond, het is ook een wondermiddel voor de huid. De heilzame werking van het gouden goedje is al eeuwenlang bekend en is ook nu weer een belangrijk ingrediënt in beautyland. Zowel je smaakpapillen als je huid zijn gek op de substantie, want nothing’s sweeter than honey!

Honing is niet alleen lekker en gezond, het is ook een wondermiddel voor de huid. De heilzame werking van het gouden goedje is al eeuwenlang bekend en is ook nu weer een belangrijk ingrediënt in beautyland. Zowel je smaakpapillen als je huid zijn gek op de substantie, want nothing’s sweeter than honey!
Historische voorbeelden
De geschiedenis staat bol van bekende honingfanaten. Zo gebruikte Cleopatra, de beroemde koningin van het oude Egypte, honing in haar beautyritueel. Ze nam baden in melk en honing om haar huid te doen blaken van gezondheid. Ook de Franse schoonheid Madame du Barry, de beroemde en beruchte minnares van Lodewijk XV, gebruikte honingmaskers om haar huid te verjongen. Maar ook het haar heeft baat bij een honingkuur. Zo zag koningin Anne van Engeland er heil in om een honingmengsel op haar haar te smeren. Zo hield ze haar haardos volumineus, glanzend en zacht.

Wonden helen
Niet alleen vrouwen uit de geschiedenislessen gebruikten honing in hun voordeel. Het vloeibare goud was ook een belangrijk hulpmiddel voor verwonde strijders. Aangezien honing een natuurlijk antiseptisch middel is, kan je het op open wonden smeren om ze sneller te doen genezen. Die antibacteriële werking kwam goed van pas ten tijde van het Romeinse rijk. Romeinse soldaten namen honing mee wanneer ze ten strijde trokken om hun wonden sneller dan ooit te laten genezen. Ze hadden dit afgekeken van de Egyptenaren die honing gebruikten in hun mummificatieproces.

Voor ieder huidtype
Als de grote namen in de geschiedenis fan waren van honing zal er wel een goede reden voor zijn. Een van de grote beautyvoordelen van honing is dat het helpt om de vochttoevoer van de huid te regelen. Voor mensen met een droge of wat rijpere huid kan het dus als een natuurlijke hydraterende crème werken. Maar ook voor de geïrriteerde of vette huid kan honing een oplossing bieden dankzij de antibacteriële stoffen. Eczeem, acne of andere vervelende huidaandoeningen kunnen behandeld worden met honing aangezien het enzymen en aminozuren bevat. De natuurlijke schoonheidsverzorging is dus handig voor ieder huidtype.

Handen uit de mouwen
Er zijn heel wat beautymerken, zoals Lush en The Bodyshop, die al producten met honing aanbieden, maar je kan ook gemakkelijk zelf aan de slag met het goedje. Een simpel honingmasker voor huid en haar kan al wonderen doen. Voor dagelijks gebruik kan je een druppel honing mengen met je gewone schoonheidsproducten zoals shampoo, conditionioner of je dagcrème. Voor een wat intensievere behandeling voor het haar mix je olijfolie met honing en laat je het een half uurtje trekken alvorens het uit te spoelen. Als je je een Egyptische koningin wil wanen, kan je net zoals Cleopatra baden in melk en honing. Dat kuren hoeft natuurlijk niet zo decadent in een heel bad gevuld met deze twee ingrediënten. Een kopje van elk bij je badwater volstaat al om het heilzame effect te verkrijgen. Zoals bij alles wat je naar binnen werkt of op je huid smeert, is het goed om na te gaan van waar je honing komt. ‘Natuurzuiver’ en ‘zonder toevoegingen’ zijn hier de toverwoorden. Misschien is er wel een imker in je buurt die je van verse en pure honing kan voorzien.

bzzzzzz
Denk dus maar twee keer na voor je geïrriteerd een bij wegslaat. Hun product is een heus cadeau voor de mens. Bovendien hebben we de bij nodig om te overleven aangezien zij onze voedingsbronnen bestuiven. Als het zoemende diertje uitsterft zullen we zelf handmatig pollen moeten verspreiden, en dat is een onbegonnen gekkenwerk. Eenmaal overtuigd door de kracht van honing klinkt dat irritant gezoem al snel als muziek in de oren. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content