Getest: het nieuwe dieet van Weight Watchers

Annelien Boens

En, hoe zit het met jouw goede voornemens? Hebben ze de eerste weken van het nieuwe jaar overleefd? Weight Watchers lanceerde begin januari met Easy Start een nieuwe formule die het makkelijker maakt om die voornemens over gezond eten én diëten tot een goed einde te brengen.

En, hoe zit het met jouw goede voornemens? Hebben ze de eerste weken van het nieuwe jaar overleefd? Weight Watchers lanceerde begin januari met Easy Start een nieuwe formule die het makkelijker maakt om die voornemens over gezond eten én diëten tot een goed einde te brengen.

‘Tgoch, punten tellen is toch niets voor mij!’ ‘Maar je mag niets eten als je het dieet van de Weight Watchers volgt.’ Of ook ‘je doet niets anders meer dan punten tellen’. Deze opmerkingen krijg je wanneer je vertelt dat je een dieet van Weight Watchers volgt. Om deze vooroordelen weg te werken én een goede opstap te bieden naar het ProPoints-plan (‘punten tellen’) stelde Weight Watchers een gloednieuwe instapformule voor. Easy Start is de perfecte manier om te leren eten volgens de filosofie van Weight Watchers.

Essentials

Het idee is dat je in de eerste periode het Easy Start-plan volgt. Dit wil zeggen dat je je menu samenstelt op basis van de door Weight Watchers geselecteerde ‘Essentials’. Wees gerust, je mag meer eten dan wat rauwe wortels en schijfjes komkommer. In het lijstje van Essentials, zuivere voedingsmiddelen, staan naast zowat alle soorten groenten en fruit ook ingrediënten als hesp, plattekaas, pasta, aardappelen en américain nature. Het is de bedoeling dat je aan de hand van deze voedingsmiddelen gerechten samenstelt, zonder te moeten tellen. Je eet tot je genoeg op hebt, zonder een opgeblazen gevoel te krijgen.

Zonder frustraties

‘En mag je dan helemaal geen chocolade, wat chips of een glaasje wijn verorberen?’ Jawel, dat mag wel. Maar ook dit moet binnen de perken blijven. Je mag twee extraatjes per dag uitkiezen, die een maximale waarde mogen hebben van 7 punten volgens het ProPoints-systeem. Een stukje cake en een glas rode wijn, of een handvol chips en glas cava of wat speculaasjes bij je koffie. Het moet dus vooral haalbaar blijven om je dieet vol te houden. Iets wat ze bij Weight Watchers erg belangrijk vinden. Diëten mag niet frustrerend worden.

Om met het Easy Start-plan van start te gaan, kan je naar een bijeenkomst gaan of alles zelf uitzoeken via de website en de speciaal ontworpen applicatie met erg lekkere receptenideetjes. Een bijeenkomst kan handig zijn om eens te toetsen wat de prioriteiten zijn van het dieet, wat gezond eten is volgens de Weight Watchers en het levert zeker enkele handige tips op. Wie na twee weken, of langer, zin heeft, kan overstappen naar het gewone telsysteem met de ProPoints.

Voor beginners

Zelf volgde ik in het verleden al eens een Weight Watchers-dieet. Ik ben dus volledig vertrouwd met het systeem. Voor wie net als ik gewoon is om de ingrediënten van een maaltijd te tellen, is het niet eenvoudig om van start te gaan met het Easy Start-plan. Easy Start is, zoals de naam al zegt, vooral gericht op beginners die na verloop van tijd willen overschakelen op het gewone systeem.

Wie het ProPoints telsysteem kent, mag in principe alles eten. Met mate weliswaar, maar een etentje bij vrienden of een restaurantbezoekje worden op die manier mogelijk. Ik startte twee weken geleden opnieuw met Weight Watchers. Initieel wilde ik het Easy Start-plan testen, maar dat idee zette ik snel aan de kant. De nieuwjaarsetentjes waren dikgezaaid in mijn agenda en niet te verenigen met Easy Start. Easy Start komt het best tot zijn recht wanneer je twee ‘rustige’ weken zonder al te veel uitstapjes inplant.

Momenteel volg ik dus het aloude ProPointsdieet, waarbij ik gewoon matig in mijn porties en niet in mijn voedingsmiddelen. Al moet ik toegeven dat het toch wat inspanning vergt om onder mijn dagelijks maximum te blijven. ‘Mensen zijn te onbewust bezig met eten én stoppen de hele dag voortdurend eten in hun mond. Dit is iets wat je dus moet afleren’, verduidelijkte Anne-Sophie Grisar, coach bij Weight Watchers. Maar alle begin is moeilijk, dus ik ga vol goede moed verder. (AB)

Easy Start app voor iPhone & Android – WeightWatchers.be

Partner Content