Getest: detoxen voor dummies (deel 2)

Annelien Boens

Detoxen, of je lichaam zuiveren, is geen nieuw fenomeen. Ik ging de uitdaging aan om te testen wat zo’n zuiveringskuur met je lichaam doet. En met je humeur.

Detoxen, of je lichaam zuiveren, is geen nieuw fenomeen. Ik ging de uitdaging aan om te testen wat zo’n zuiveringskuur met je lichaam doet. En met je humeur.

De tweede dag van mijn detox startte ik vol goede moed. Omdat ik die namiddag een evenement moest bijwonen, werkte ik ’s ochtends al wat van thuis. Dit is bijna een must als ‘detoxer’. Op het werk word je om de haverklap uit je concentratie gehaald door ritselende koekverpakkingen of op-chips-knabbelende collega’s. Ik kroop dus achter mijn computerscherm, vergezeld van mijn JusJus-sapjes.

De honger en hoofdpijn waren enorm afgenomen, dus ik kon me behoorlijk concentreren. Ook de sapjes gingen tijdens de voormiddag, mits wat gejammer (‘ik wil zo graag even iets knabbelen’), allemaal vlotjes binnen. In tegenstelling tot de eerste dag dronk ik nu de sapjes in quasi Ć©Ć©n keer op. Zo krijg je wel sneller een verzadigd gevoel.

Kleren kopen in plaats van chips eten

In de namiddag werd ik verwacht op een event in Brussel: de lancering van de pop-up store van Selected bij Smets. Dat lijkt leuk, dat was het ook, maar events gaan vaak gepaard met hapjes Ć©n drankjes (‘neen, geen sapjes’). Ik had mijn jas nog niet uit of er stond al een ober naast me met een glas bubbels, dat heel hard mijn naam riep. Maar het is me gelukt om me enkel te goed te doen aan de kleren en niet aan de lekkergeurende aperitiefhapjes.

Ik mocht dan wel niet gegeten hebben, de tas met mijn gloednieuwe cardigan vulde de leegte een beetje. Tijdens mijn terugtocht op de trein besefte ik dat ik sapje vier en vijf van de dag nog tegoed had. EĆ©n probleem, dat waren mijn minst favoriete sapjes. Op dat moment zakte de moed in mijn schoenen. Na de superstart zat mijn moraal (na het zien Ć©n ruiken van de lekkere hapjes) zwaar onder nul. Ik mocht dan wel over de helft van de kuur zitten, ik was er nog lang niet klaar mee.

Thuisgekomen kroop ik opnieuw achter mijn computer, de sapjes liet ik even voor wat ze waren. In de handleiding die je van JusJus krijgt, zit ook een ‘in case of emergency’-deel. Wie het even lastig heeft, kan zijn toevlucht zoeken in enkele schijfjes komkommer of een stukje avocado. En zo geschiedde, ik knabbelde lustig op wat schijfjes komkommer. En nog wat meer ook, ik speelde een volledige komkommer binnen. Dat zal wel niet tot de voorschriften horen, maar alles was beter dan mij op de snoepkast te storten.

Mental breakdown: part 2

En toen was het tijd voor ‘mental breakdown: part 2’. Zoals alle goeie dingen (ahum) bestond ook mijn mentale crash uit twee delen. Na mijn dipje op dag Ć©Ć©n kreeg de peptalk van mijn lief me er weer helemaal bovenop. Mijn tweede crisis was een ander paar mouwen. Het idee dat ik nog een dagje van sapjes moest leven, ging er bij mij niet meer in.

Ik had honger, hoofdpijn en ik was enorm uitgeput. Voor deze drie symptomen had Didi van JusJus me wel gewaarschuwd. De combinatie van de drie is dodelijk…voor je humeur. Gelukkig bleef mijn lief lachen en me oppeppen. ‘Het einde is in zicht, zie wat je al hebt verwezenlijkt.’ Ja, zijn enthousiasme is onuitputtelijk. Mijn lief was bovendien wel fan van sapje nummer vijf en hij verorberde het met plezier.

Ziek zijn en detoxen

Bonkende hoofdpijn, uitgeput Ć©n een sinusitisaanval: de samenvatting van ochtend nummer drie. Geen ‘walk in the park’ dus voor mijn laatste detoxdag. Hoewel ik voor het dramagehalte van vorige avond met gemak een Oscar had kunnen binnenrijven, probeerde ik toch mijn kuur te vervolmaken met een positieve ingesteldheid. ‘We zijn er bijna.’ Maar inderdaad, nog niet helemaal.

Naarmate de voormiddag vorderde, voelde ik me ellendiger worden. Mijn gigantische verkoudheid had me helemaal in zijn greep. Ik besloot om voor mijn lichaam te kiezen en opnieuw te beginnen eten. Didi vertelde me achteraf dat ik hier wel goed aan gedaan heb. ‘Vermoeidheid en hoofdpijn zijn bijwerkingen, maar wanneer je lichaam echt ziek is kan je maar beter wat extra uitkijken.’ Het voelde een klein beetje aan als een persoonlijke nederlaag, maar ik wilde aansterken zodat ik snel van mijn snothoofd kon afscheid nemen.

Een detoxkuur: aan te raden?

Een artikel van Cosmopolitan suggereert dat detoxen niet ondoordacht mag gebeuren. ‘Het lichaam is gemaakt om afvalstoffen uit te drijven. Vezels uit voedingsstoffen helpen het lichaam hierbij. Maar dat is net hetgeen wat niet in de geperste groenten- en fruitsapjes zit’, aldus een professor voedingskunde in Cosmopolitan.

Volgens mij kan een kuur zeker, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Een drie- of vijfdagenkuur mag je niet licht opnemen. Het vergt heel wat doorzettingsvermogen. Bovendien is het erg belangrijk om niet enkel jezelf mentaal voor te bereiden, maar ook enkele factoren in je omgeving aan te passen. Volg de kuur bij voorkeur tijdens de vakantie of in een rustige periode: op die manier kan je af en toe een dutje doen, heb je geen snoepende collega’s om je heen en kan je je inspanningen tot een minimum beperken.

Maar nog beter lijkt het me om af en toe een maaltijd te vervangen door een sapje. De sapjes zitten boordevol groenten en fruit, iets waarvan heel wat mensen te weinig binnenkrijgen. Een sapje kan op die manier een gezondheidsboost geven aan je dagelijkse eetgewoontes. Ik ben me dankzij de detoxkuur ook bewuster van mijn eetgewoontes. Natuurlijk zal ik af en toe nog snoepen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar, maar ik voel wel dat ik de voorbije dagen minder zin had in snoep en ongezond eten in het algemeen. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content