Draag zorg voor je huid tijdens de wintersport

© Thinkstock

Trek je binnenkort naar de besneeuwde bergen om te genieten van een welverdiende sportieve vakantie? Nog snel even wat belangrijke aandachtspunten voor de huid alvorens je de koude intrekt.

Trek je binnenkort naar de besneeuwde bergen om te genieten van een welverdiende sportieve vakantie? Nog snel even wat belangrijke aandachtspunten voor de huid alvorens je de koude intrekt.

Bescherm je huid tegen de zon

Ook in de winter, en zeker wanneer je in een sneeuwrijk gebied bent, moet je je beschermen tegen de UV-straling van de zon. Wanneer je in de ochtend de piste op gaat, smeer je best al een laagje zonnecrème. ’s Middag herhaal je dit. Door de reflectie van de zon in de sneeuw heb je meer kans om te verbranden. En we kennen allemaal wel iemand die met een zonnebril-print op het gezicht terugkomt van wintersport. Niet enkel zal je egaler bruinen, maar het is ook gezonder voor de huid om niet te verbranden. Er zijn merken van zonnecrèmes die zich specifiek richten op wintersport en de bescherming van de huid op de piste. Een voorbeeld hiervan is de Extreme Conditions Anti-Reflection Cream SPF50 van Lancaster, geschikt voor alle huidtypen. Dit product trekt snel in de huid en voelt comfortabel aan.

Hou de vochtbalans van de huid in de gaten en smeer veel! In de winter gebruik je een vettigere crème dan in de zomer. Bovendien volstaat een gewone dagcrème niet bij koude temperaturen. Vooral mensen met een droge en gevoelige huid moeten op zoek gaan naar het juiste product. Door de extreme temperatuurverschillen, van de koude piste naar de warme skihut, is je huid nog gevoeliger en kunnen er droge plekjes en rimpels ontstaan. Het op peil houden van de vochtbalans is essentieel. Met andere woorden: gebruik vettige crèmes die een soort van barrière vormen tegen de koude.

Voor het gezicht en lichaam zou je bijvoorbeeld de Nutrix Royal Bodymilk van Lancôme kunnen gebruiken. Deze bodymilk, op basis van koninginnengelei, helpt de droge huid hydrateren en zorgt voor soepelheid. Ideaal om op het einde van de dag, na een lange dag op de piste, de huid te verzachten. Specifiek voor de handen zou je de Ginko’s Secret Handbalsem kunnen gebruiken om droog aanvoelende handen weer soepel en zacht te maken. Zeker aan te raden na een warm bad omdat de huid op de handen dan wel eens durft rimpelen en samen te trekken. Dit kan soms zelfs pijnlijk aanvoelen. De handbalsem kan hier voor verkoeling zorgen. Daarnaast heeft Niveau ook een reeks producten die geschikt zijn voor de verzorging van de huid bij koude temperaturen, waaronder onder meer de traditionele ”blauwe pot’.

Verzorg gesprongen en gevoelige lippen

Iedereen wordt ermee geconfronteerd: gesprongen en droge lippen. Het is belangrijk om de lippen en vooral de randen van de lippen goed te verzorgen. Het is namelijk niet leuk om met dit pijnlijke en irritante gevoel te blijven rondlopen. Er zijn verschillende producten op de markt die je hierbij kunnen helpen: onder meer de verzorgende lipsticks van Labello, maar ook Avène heeft een product dat zich specifiek richt op lippen. Een voorbeeld hiervan is de Cold Cream Lippenbalsem die de lippen zal voeden en beschermen. Bovendien zullen barstjes en kloven zich snel herstellen.

Last van wintertenen? Dit helpt!

Heb je ’s avonds na het een dagje op de latten last van koude tenen? In sommige gevallen kan men spreken van ‘wintertenen’, als je tenen opzwellen, rood worden en jeuken. De oorzaak hiervan is een slechte doorbloeding en dit kan veroorzaakt worden door temperatuurwisselingen en de trage reactie van de tenen. Vaak blijven de tenen dan ook erg koud. Dit kan zeer onaangenaam aanvoelen en bovendien hinder geven bij het skiën door opgezwollen tenen in een spannende skischoen. Gelukkig bestaan er middeltjes om je hiervan te verlossen. Eerst en vooral kan je proberen wisselbaden te nemen: gedurende tien minuten afwisselen tussen warm en koud water. Dit zou de doorbloeding moeten stimuleren. Daarnaast zijn er ook producten op de markt die de pijn en zwelling kunnen doen afnemen. Voorbeelden hiervan zijn algipan, verkrijbaar in de apotheek, dat een verwarmend effect heeft of ook de warmte balsem van Gehwol.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content