Deze 8 planten verjagen muggen op een natuurlijke manier

5183977 © Rozemarijn, salie, basilicum en munt

Ze steken, ze zoemen en ze zijn door de zachte winter en de vele plassen regenwater – ideale broedhaarden – talrijker dan in jaren. Jij wil ze uit jouw slaapkamer houden, maar houdt niet van chemische bestrijdingsmiddelen? Met deze planten lukt het ook, op een natuurlijke manier.

Ze steken, ze zoemen en ze zijn door de zachte winter en de vele plassen regenwater – ideale broedhaarden – talrijker dan in jaren. Jij wil ze uit jouw slaapkamer houden, maar houdt niet van chemische bestrijdingsmiddelen? Met deze planten lukt het ook, op een natuurlijke manier.

Een mug heeft een prima neus en weet jou zelfs in het donker te vinden. Toch kan je ze misleiden, als je je mensengeur maskeert of als je ruikt naar iets dat muggen onappetijtelijk vinden. Je vindt allerlei apparaatjes en sprays die dat voor je doen, maar ook voor wie zich liever niet te vaak bedient van dergelijke (chemische) middelen, is er een uitweg.

Sommige planten scheiden een geur af die muggen afstotelijk vinden, terwijl wij hem wel weten te pruimen. Aroma van deze planten verspreiden in de lucht (met behulp van een verstuiver bijvoorbeeld) verwart menig mug, maar nog beter is om het in je huid te laten dringen. Kneus bijvoorbeeld wat bladeren en wrijf die over de blootgestelde huid. Deze acht planten houden ongenode nachtelijke gasten op afstand:

Citroenmelisse

Dit verre neefje van munt verspreidt een zachte citroengeur: aangenaam voor ons, niet te harden voor muggen. Let wel op als je zelf citroenmelisse wil telen en zet hem in een pot, want de plant neemt je tuin over voor je het weet. Wel een aanrader om bijen naar je tuin te lokken.

Citroenmelisse
Citroenmelisse© Getty Images/iStockphoto

Kattenkruid

Ook de geur van dit kruid doet wat denken aan een kruising tussen munt en citroen. De plant bevat een stof met de naam nepetalacton: bijna onuitspreekbaar voor ons, helemaal onverdraaglijk voor muggen.

Extra waarschuwing: muggen blijven dan wel weg van kattenkruid, poezen zijn er dol op.
Extra waarschuwing: muggen blijven dan wel weg van kattenkruid, poezen zijn er dol op.© Getty Images/iStockphoto

Basilicum

Basilicum
Basilicum© Getty Images/iStockphoto

Voor je je halve basilicumplant op je lichaam begint open te wrijven: het welbekende kruid werkt enkel tegen de larven van muggen. Die blijken, volgens een studie uit 2009, vergiftigd te worden door de in de plant aanwezige olie. Enkele bossen basilicum zouden van je kruidtuin wel een minder aantrekkelijke legplaats maken en minder larven, dat betekent uiteindelijk ook minder muggen.

Pepermunt

De olie in pepermunt is giftig voor verschillende insectenlarven en wordt regelmatig gebruikt in insectafstotende middeltjes. Toch zou je beter voor een ander aroma kiezen als je mugloos wilt gaan slapen, want pepermunt werkt net opwekkend. Voor een zomerse barbecue is het dan weer wel een prima keuze.

Munt
Munt© Getty Images/iStockphoto

Citroengeranium

De citroengeranium is geen bijzonder mooie plant, maar de citronella-achtige geur zou wel muggen op afstand houden. De plants reputatie is zo sterk dat hij af en toe ook wel eens ‘muggenplant’ wordt genoemd. Helaas zijn er aanwijzingen dat hij niet zo effectief zou zijn als gedacht. Misschien dus niet aan te raden bij een ware invasie of wanneer je aan de oever van een rivier kampeert.

“Muggenplant”© Getty Images/iStockphoto

Salie en rozemarijn

Dit is een leuke als je op een tuinfeest of barbecue bent! Gooi dan eens wat salie en rozemarijn in het vuur. Het ruikt niet alleen heerlijk, zolang de kruiden branden en jij in de rook zit, zal je geen last hebben van die zoemende bloedzuigers.

lavender hand drawn set vector
lavender hand drawn set vector© iStock

Lavendel

Door het rustgevende effect van lavendelaroma zal je je niet alleen minder zorgen maken over de aanwezigheid van dat zoemende gespuis en vlugger in slaap vallen, ze zullen ook daadwerkelijk minder op visite komen. Ook vliegen en motten hebben het niet zo voor de geur van de Provence.

Tagetes

Tagetes (in de volksmond ook ‘Afrikaantjes’ en ‘stinkertjes’) zijn niet alleen een kleurrijke bodembedekker, ze verjagen ook allerlei insecten, waaronder muggen. Fervente moestuinders zetten de bloemen vaak naast bijvoorbeeld tomaten, om zo vliegende of kruipende mee-eters van hun planten te houden, maar ook als het te beschermen goed je eigen bloed is, komt de aanwezige stof Pyrethrum goed van pas.

“Stinkers”© Getty Images/iStockphoto

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content