Wijn uit het Heuvelland
De Belgische wijnbouw zit in de lift. Wij trokken naar het Heuvelland waar een drietal professionele wijnbouwers actief is. Op Entre-Deux-Monts maakt Martin Bacquaert fijne witte wijnen. Ze vielen al herhaaldelijk in de prijzen.
Het West-Vlaamse Heuvelland is bekend om zijn idyllische, vaak nog ongerepte landschappen, het oorlogstoerisme en de lekkere restaurants. Maar sinds een jaar of vijf ook om zijn wijnen en dat is vrij nieuw.
De wijngaarden van de familie Bacquaert, van het domein Entre-Deux-Monts in Westouter, strekken zich uit tussen de Rodeberg en de Zwarteberg op de Frans-Belgische grens, twee ferme heuvels die vooral in de wielersport bekend zijn. Martin (32) is de oenoloog. Zijn familie zit al vier generaties in de drankenhandel. “Mijn overgrootvader bottelde en verkocht lokaal bier, mijn grootvader begon met de handel in dranken en mijn vader, Yves, is ook wijn gaan verkopen. Ik ben van jongs af aan gepassioneerd door de natuur, daarom volgde ik studies voor bio-ingenieur in Gent.”
“Toen mijn vader het plan aanvatte om wijnstokken te planten op de grond van mijn grootvader, heb ik besloten om mij verder te bekwamen in de oenologie aan de Ecole Nationale Supérieure d’Agronomie in Montpellier en aan de Ecole Nationale d’Ingénieurs des Travaux Agricoles in Bordeaux. Ik liep stages in Italië en Bordeaux. In 2008 hebben wij een oude loods tussen de wijnplanten gerenoveerd. Dit moderne wijnhuis heeft niets van het klassieke wijnkasteel. Beneden is de productieruimte van onze wijnen en op de eerste verdieping een degustatieruimte, met zicht op de werkplaats en op de wijngaard. Daar kunnen we gasten individueel of in groepsverband ontvangen.”
Martin is fulltime bezig met de wijngaard, vader Yves helpt bij het commercialiseren van de flessen en het rondleiden van de bezoekers. Hij onderhoudt contacten met toprestaurants als Hof van Cleve, Oud Sluis en In de Wulf. “Het hele jaar door heb ik werk op het domein”, zegt Martin. “Bij het wijnmaken komt veel kijken: naast snoeien, oogsten, bottelen, is er ook heel wat bureauwerk, je moet de website bijhouden, etiketten ontwerpen, groepen ontvangen… Het is erg belangrijk om de goede druivensoorten te kiezen, die aangepast zijn aan het klimaat.”
“Wij hebben zo’n 40.000 stokken staan van verschillende soorten die goed gedijen in ons noordelijke klimaat. De variëteiten zijn: pinot gris, pinot noir, chardonnay, auxerrois, kerner (een Duitse stok van de familie van riesling) en siegerrebe (familie van gewürztraminer). Niet alleen de soorten zijn belangrijk, ook de grond is van primair belang. Hier hebben wij een arme, droge bodem met zandleem en ijzerzandsteen. Hij laat goed vocht door en het ijzerzandsteen zorgt ervoor dat grondwarmte aan de oppervlakte wordt afgegeven. Daar maken de rijpende druiven dankbaar gebruik van. Wij hebben weinig last van insecten en gebruiken geen insecticiden of herbiciden. Natuurlijke predatoren houden het evenwicht in stand. Om te voorkomen dat kleine zangvogels de rijpe druiven eten, brachten wij kastjes met torenvalken aan. Wel gebruiken wij Bordeauxse pap, een mengeling van zwavel en koper om valse en echte meeldauw te bestrijden.”
Droog en fris aromatisch
Bij Entre-Deux-Monts worden de wijnen op een klassieke manier gemaakt, legt Martin uit. “Wij persen de druiven met behulp van een pneumatische pers. Ik controleer de temperatuur tijdens het hele proces van het wijnmaken. Het druivensap gist in inox vaten, met uitzondering van de chardonnay, die gist in houten vaten. Het grootste gedeelte van de aanplant dateert van 2005 en sinds 2008 is er productie. Met de oogst van 2012 konden wij 20.000 flessen vullen. Maar de capaciteit zal verdubbelen omdat de helft van de aanplant nog in productie is.”
In totaal beslaat het domein tien hectare, waarvan negen hectare wijngaard. Acht ervan liggen rond de wijnkelder, één hectare ligt drie kilometer verderop. “Wij doen ons best om kwaliteitsvolle wijn te maken en we zijn dan ook trots als de wijnen van Entre-Deux-Monts in de prijzen vallen. De verkoop loopt goed en wij hebben wijnen te kort. Dat wil niet zeggen dat wij uit de kosten zijn: de investering was aanzienlijk en je moet de operatie op lange termijn zien. Vorig jaar viel de oogst tegen. Daar moet je mee kunnen leven want als wijnbouwer ben je afhankelijk van de natuur. Dat is eigen aan het beroep.”
Pieter van Doveren
Andere speciallekes uit West-Vlaanderen Wijndomein Monteberg Vijf hectare wijngaard, waarop 23.000 wijnstokken voor de productie van rode, witte en mousserende wijnen. Bezoek mogelijk met degustatie en film.
Monteberg, Smijterstraat 4 a, 8951 Dranouter. 0474 255463.
Rabarberwijn
Het Warandehof is een boerderij met hoevewinkel en rabarberteelt als specialiteit. Rabarber is verwerkt in wijn, cake, taart, ijs, sap, confituur en compote.
Warandehof: Pol en Katrien Louwagie-Zyde, Elzendammestraat 11 – 8691 Gijverinkhove / Alveringem. 058 29 86 26.
Roodbruin bier De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren kregen een erkenning als Streekproduct met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Het zijn bieren van gemengde gisting die geheel of gedeeltelijk rijpen in rechtopstaande eiken vaten. Hun kleur danken ze aan het gebruik van gekleurde gerstmouten. Voorbeelden zijn: Rodenbach limited edition en Rodenbach Caractère Rouge.
Koffie uit de Leiestreek Onder meer Grootmoeders Koffie Hanssens uit Gullegem, Ambachtelijke koffiebranderij Donko’s, Koffiebranderij Van Den Poel uit Sint-Baafs-Vijve. Proeven kun je ook bij Viva Sara Kaffee op de grote markt in Kortrijk.
Elixir de Roulers Vyncke-Daels is een groothandel in fijne wijnen en producent van likeuren, zoals het streekproduct Elixir de Roulers gemaakt op basis van planten en kruiden.
Vyncke-Daels: Noordstraat 70, 8800 Roeselare. 051 200316.
Urthelbieren
Brouwmeester Hildegard van Ostaden bedacht de reeks Urthelbieren, die bij brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot gebrouwen wordt. In Ruiselede opende zij met haar man een eigen microbrouwerij met mini-installaties voor gelegenheidsbieren en workshops, een proeflokaal en het eet-en brouwhuisje De Hoppeschuur
Urthel, Krommekeerstraat 21 b, 8755 Ruiselede. 051 688999.
The Bull, Myriam’s Whisky shop
Schemerige bruine kroeg waar whiskyliefhebbers samenkomen rond vierhonderd verschillende merken.
The Bull, St. Amandsstraat 77, 8800 Roeselare. 051 240869.
Oerbier van de Dolle Brouwers Het fietsclubje de Dolle Dravers werd anno 1980 de Dolle Brouwers, door de overname van een leegstaande brouwerij. Het gezelschap brouwt er Oerbier met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en nagisting op fles. Sedert 1980 zijn er bieren bijgekomen. De productie bedraag ca.1000 hl per jaar.
Brouwerij De Dolle Brouwers: Roeselarestraat 12 B, 8600 Esen (bij Diksmuide). 051 502781.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier