Katrin Swartenbroux

Waarom hier geen opinie over het verlies van Hillary Clinton staat

Katrin Swartenbroux Chef Lifestyle KnackWeekend.be

Toen de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen begon door te dringen was de consensus op sociale media “dat Amerika liever een gek dan een vrouw in het Witte Huis ziet”. Amerika heeft echter heel wat meer dan een eerste vrouwelijke president verloren.

Toegegeven, onze redactie had een aantal stukjes in de pijplijn om de aanstelling van Madam President te vieren. En toen bleek dat ze alsnog de duimen zou leggen tegen Donald Trump was dat zo onvoorstelbaar dat onze eerste reactie ook was: daar moeten we iets over schrijven. Als medium dat inclusiviteit hoog in het vaandel draagt, is het niet vreemd dat wij ons inlaten met een politieke gebeurtenis die gigantische maatschappelijke gevolgen draagt. Bovendien hebben we ons gedurende de verkiezingscampagne regelmatig uitgesproken over de thema’s die onze lezers belangrijk vinden. Maar terwijl de woorden van kersvers toekomstig president Donald Trump door onze newsroom schalden en wij overspoeld werden door meningen en think pieces, drong vooral dit door: de realisatie dat-dit-echt-wel-aan-het-gebeuren-is. We beseften dat het te vroeg is voor een opinie. Misschien komt die er later wel, maar zeker niet vandaag, en zeker niet over ‘Hoe Hillary verloren heeft omdat ze een vrouw is.’

Uiteraard heeft Hillary’s geslacht een rol gespeeld tijdens de verkiezingen – de manier waarop Donald Trump haar behandeld heeft als een incompetente, labiele ‘nasty lady’ heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ze een vrouw is. En dat de Amerikaanse overheid een glazen, misschien zelfs betonnen plafond heeft hoeft ook niet meer geschreven. Maar het succes en falen van een doorwinterd, voorbereid en passioneel politica enkel toeschrijven aan haar geslacht lijkt bijzonder denigrerend en kortzichtig. Voor haar en haar kiezers stonden er heel wat andere thema’s op het spel. En dat geldt evenzeer voor de kiezers van Donald Trump.

Waarom hier geen opinie over het verlies van Hillary Clinton staat
Ā© REUTERS

Het is onmogelijk om in te schatten wat voor weerslag de aanstelling van president Trump op lange termijn zal hebben, maar de symbolische gevolgen zijn meteen voelbaar. Nogmaals: die gaan veel verder dan gender. Ja, het was fijn geweest als een vrouw president van de Verenigde Staten was geworden, de kracht van een sterk rolmodel mag zeker niet onderschat, maar de USA zijn na vannacht meer dan een vrouwelijk rolmodel kwijt.

Hillary Clinton heeft niet verloren omdat ze een vrouw is, maar dat vrouwen verloren hebben staat buiten kijf. Los van het feit dat Donald Trump van plan is om Planned Parenthood te defunden, Roe v Wade omver te werpen en abortus niet alleen illegaal maar ook strafbaar te maken zit seksisme hem in het DNA. De denigrerende manier waarop hij over vrouwen spreekt en ze behandelt (we gaan die woorden Ć©cht niet nog eens herhalen) spreekt boekdelen. Wie een zwarte, latina, (ongewenst) zwangere, zieke, lesbische of transgendervrouw is heeft het zowaar nog moeilijker. Hetzelfde geldt uiteraard voor zwarte, latino, homoseksuele, zieke of transgender mannen.

Wij kunnen, willen niet inschatten wat er zal gebeuren met Medicare en community health centers, met een overwegend Republikeinse Senaat en het mandaat voor de aanstelling van een vervanger voor Antonin Scalia in de Supreme Court, daarvoor kan u gelukkig terecht bij onze collega’s van Knack en Trends. Maar wanneer een groot deel van de bevolking, dat sowieso al genegeerd, gediscrimineerd en uitgespuwd werd, nog meer zal lijden omdat de haat jegens hen door de verkiezing van Trump alleen maar gelegitimeerd werd, dan kunnen wij niet zwijgen.

We kunnen niet zwijgen, maar we weten -allicht net zoals u- niet wat zeggen. Zie dit artikel dan ook maar als “symbolisch.” Het heeft geen zin om te analyseren waarom Clinton verloren heeft, en of ze niet gewonnen zou hebben als ze “meer likeable”, mannelijk of in meer deelstaten was geweest. Amerika heeft gekozen, en de reden voor die keuze -hoe onbegrijpelijk misschien ook- is het enige dat telt.

Wij kunnen ondertussen niet meer doen dan respect op te brengen voor elkaar, verschillen te overbruggen en onze kinderen te blijven inpeperen dat het wƩl belangrijk is om je huiswerk te maken en voorbereid te zijn, dat je altijd beleefd moet zijn en dat iedereen evenwaardig is. Ondanks alles.

De Weekend.be redactie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content