Unieke collectie foto’s van het Belgisch koningshuis onder de hamer

© /

Wie een unieke inkijk wil in ons vorstenhuis, moet volgende week in Brussel zijn. Daar wordt op 10 oktober een van de grootste verzamelingen met originele foto’s van het Belgische koningshuis geveild.

Een uitzonderlijke collectie van 3245 originele foto’s van het Belgisch koningshuis, waaronder enkele die nog nooit eerder vertoond werden, wordt volgende week op de markt gebracht. De collectie wordt volgende week geveild bij het Brusselse veilinghuis Henri Godts, dat samen met The Romantic Agony gefusioneerd is tot Arenberg Auctions.

Wie een unieke inkijk wil in ons vorstenhuis, moet volgende week in Brussel zijn. Daar wordt op 10 oktober een van de grootste verzamelingen met originele foto’s van het Belgische koningshuis geveild. Het gaat om beelden van exclusieve galafeesten over huwelijksfoto’s tot kiekjes van familie-uitstapjes en reizen. De collectie bevat exclusieve beelden van Leopold III, koningin Astrid, koning Boudewijn en koningin Fabiola tijdens hun vele reizen, op bals en galafeesten, en samen met hun kinderen.

Het grootste deel van de collectie zijn foto’s van koning Leopold III en koningin Astrid, genomen tussen 1934 en 1939. Daarnaast bevat de collectie foto’s van Boudewijn en Fabiola, en ruim 110 afdrukken van Albert en Paola. Verder zijn er nog originele foto’s van begrafenissen, van koninklijke bezoeken en van gezinsactiviteiten van de koninklijke familie. De 20e-eeuwse zwart-witfoto’s werden gemaakt door een huisfotograaf van de Belgische koninklijke familie. De hele collectie wordt geschat op een waarde van minstens 1500 à 1800 euro.

‘Deze collecties geven een goed beeld op wat er doorheen de jaren leefde binnen de hoogste adel van ons land.’

Henri Godts, veilingexpert

Nog niet de grootste

De fotoreeks van het Belgische koningshuis mag dan wel uitzonderlijk groot zijn, toch is het niet de grootste verzameling die volgende week door het Brusselse veilinghuis Henri Godts geveild wordt. Die eer is weggelegd voor een verzameling van zo’n 24000 overlijdensberichten van Belgische adellijke en voorname families uit de 19e en begin 20e eeuw. De collectie zou zo’n 4000 à 5000 euro waard zijn, maar kan door zijn omvang voor een veelvoud naar een nieuwe eigenaar gaan.

In dezelfde categorie wordt eveneens een omvangrijke collectie geveild van 11.300 zeldzame huwelijksaankondigingen, eveneens van leden uit de Belgische adel en hoge burgerij uit de 19e en 20e eeuw. Die collectie wordt geschat op een waarde tussen de 2.000 en 2.500 euro.

Historische waarde

‘Deze collecties geven een goed beeld op wat er doorheen de jaren leefde binnen de hoogste adel in ons land. Dat ze beiden trouwens van dezelfde verzamelaar afkomstig zijn, toont alleen maar waartoe de échte verzamelaars in staat zijn. De man wiens collectie nu op de markt komt, heeft decennialang de meeste uiteenlopende veilingen en markten afgeschuimd om dit te kunnen samenstellen’, duidt veilexpert Henri Godts.

Daarnaast biedt het Brusselse veilinghuis volgende week nog 470 andere loten te koop aan. Het meest waardevolle lot is alvast een meer dan 400-jaar oude wereldkroniek van de Duitse cartograaf Sebastiaan Munster (1488-1552). De uitgave uit 1578 was destijds het eerste werk dat de wereld in het Duits beschreef, is zeer goed bewaard gebleven, en wordt geschat op zo’n 6000 à 8000 euro.

De drie verzamelingen, de eeuwenoude wereldkroniek en andere topstukken zijn te bezichtigen tijdens de kijkdagen van 6 oktober tot en met zondag 8 oktober in Veilingzaal Horta in de Roodebeeklaan te Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content