Syrische vluchtelingen trouwen tussen de brokstukken van hun thuisstad Homs

Fadi en Rana warden verliefd op elkaar toen ze beiden werkten voor de VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR). Op 12 juli vlogen ze samen terug naar hun thuisstad Homs om er te trouwen in “hun” kerk, die volledig in puin was gelegd.

“Anderhalf jaar geleden bereikten de gevechten in Syrië bijna letterlijk mijn voordeur. Ik moest vluchten en alles achterlaten”, aldus Fadi op de VN website. “Ik kon gelukkig aan de slag als leerkracht bij de UNHCR, waar ik mijn verloofde Rana heb ontmoet.”

De twee kwamen er al snel achter dat ze beiden uit dezelfde buurt kwamen en vonden het verbazingwekkend dat ze elkaar nog nooit eerder hadden gezien. Ze werden verliefd op elkaar en toen ze verloofd waren besloten ze om terug te keren naar hun thuisstad Homs om er te trouwen in hun vertrouwde kerk, die ondertussen was gereduceerd tot brokstukken en glas.

De foto’s van hun huwelijk werden door de kerk op Facebook gezet onder de hashtag #LoveWins. Het huwelijk van Rana en Fadi was even een menselijke oase in een puinhoop van gebroken levens en geweld.

In 2011 kwam het in Homs en Hama tot geweld van de grotendeels soennitische opstandelingen (maar ook islamitische strijders uit andere landen) tegen alawieten, druzen en christenen (zoals Rana en Fadi), minderheden die in de ogen van de opstandelingen als aanhangers van het bestaande Assad-bewind golden.

De VN schat dat er sinds de volksoorlog zo’n vier miljoen Syrische vluchtelingen het land hebben verlaten. In 2014 stond het dodental veroorzaakt door het conflict op 191.000, een getal dat op dit moment allicht nog heel wat hoger is.

via R29

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content