Studentes laten zich financieren door oudere mannen: ‘Liefde werd bedacht door arme mensen’

. © iStock
Annelien Boens

Er is in ons land ophef ontstaan over de Noorse datingsite ‘Rich Meet Beautiful’. Die lanceerde een promotiecampagne ‘Een studentenlening? Date een sugar daddy’ waarin men studentes wil koppelen aan bijvoorbeeld oudere, welgestelde zakenmannen. Weekend.be sprak twee jaar geleden met twee studentes over hun ‘sugar daddy’. Herlees hier.

Rekken vullen in de Delhaize of bijklussen als verkoopster in een winkelketen, dezer dagen zijn studentes heel wat ‘inventiever’ als het op een centje bijverdienen aankomt. Twee ‘sugar babies’ vertellen aan Knack Weekend.be over hun ‘sugar daddy’: ‘Er hoeft niet noodzakelijk sprake te zijn van seks’.

Net zoals veel trends komt ook deze overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Studenten die krap bij kas zitten, iets wat door de enorme studieleningen in Amerika geen uitzondering is, nemen dikwijls geen genoegen met een doordeweekse vakantie- of weekendjob. Ze laten zich financieren door oudere mannen, voor wie ze in ruil ook van betekenis kunnen zijn.

Dit systeem van ‘sugar daddy’ (of ‘sugar mommy’, want ook gegoede vrouwen kunnen zich aanmelden) en ‘sugar baby’ is er verrassend genoeg erg ingeburgerd. Het aanbod van websites, Tumblr-pagina’s en fora is uitgebreid, wat laat vermoeden dat heel veel studentes dit als een winstgevende bijverdienste zien. Al rijst de vraag natuurlijk of dit niet gewoon een georganiseerde vorm van prostitutie is. De vele posts en commentaren op de websites proberen ons alleszins van het tegendeel te overtuigen, dat het namelijk om een ‘commerciële, economisch gedreven’ deal gaat tussen de studente en de oudere man in kwestie.

Werkwijze

Een voorbeeld van zo’n ‘datingwebsite’ is Seeking Arrangement, een webstek die naar eigen zeggen kan rekenen op 3.6 miljoen leden wereldwijd. Seeking Arrangement heeft zelfs Nederlandstalige pagina’s waarop ze dus de Vlaamse en Nederlandse markt aanboren. Zowel een ‘sugar daddy’ als een ‘sugar baby’, een student in geldnood of op zoek naar een bijverdienste, kunnen zich op deze website makkelijk aanmelden.

Een blik op de website van Seeking Arrangement
Een blik op de website van Seeking Arrangement© –

Bij de aanmelding moet je meteen duidelijk maken wat jouw voorwaarden zijn om een ‘arrangement’ aan te gaan met een andere partij. Wil je als studente enkel je ‘sugar daddy’ gezelschap houden tijdens avondjes uit of buitenlandse tripjes? Of wil je gerust wel een stapje verder gaan met je ‘sugar mommy’? Een ‘sugar daddy’ kan aangeven wat hij verwacht als wederdienst voor zijn financiële ondersteuning. Op de website Seeking Arrangement staat ook te lezen dat een ‘sugar daddy’ zich mag ‘ontfermen’ over maximum 8 ‘sugar babies’.

Aanvullend wordt bij de ‘sugar daddies’ aangegeven wat hun waarde is, hoe goedgevuld hun portefeuille dus is. Bovendien worden ervaren ‘sugar daddies’ soms aangeduid als ‘Premium’-members, handig om zeker te zijn dat je geen deals sluit met een louche persoon.

Meer kans op schulden dan op een job

Brandon Wade, de man achter Seeking Arrangement, stelt dat zo’n 1.4 miljoen van de profielen op zijn website toebehoren aan studenten verspreid over de hele wereld. ‘In tijden waarin afgestudeerden vooral veel kans maken op schulden in plaats van op een goedbetaalde job, of überhaupt een job, worden sugar daddies als een enorme kans aanzien’, klinkt het in The Telegraph. Volgens cijfers waarover de website beschikt, spenderen ‘sugar babies’ doorgaans hun maandelijkse inkomsten aan huur, boeken en inschrijvingsgeld. Maar dat neemt niet weg dat ‘sugar daddies’, als we de websites mogen geloven, hun pupillen ook voorzien van dure jurken, designerhandtassen en exclusieve tripjes.

Een beter alternatief dan prostitutie

In België is het systeem nog niet helemaal ingeburgerd, maar dat neemt niet weg dat Belgische studenten en jonge mensen het systeem kennen én er gebruik van maken. ‘De huur van mijn appartement wordt betaald en het werd voorzien van dure leren zetels en designmeubelen. Het geld van mijn ‘sugar daddy’ maakt het mogelijk om mij een zorgeloze studententijd te bezorgen én ik kan er af en toe goed mee gaan shoppen’, klinkt het bij een Vlaamse fan.

‘Er hoeft niet noodzakelijk sprake te zijn van seks’

De studente in kwestie hoeft daarvoor helemaal niet uit de kleren te gaan. Ze sloot een deal met haar ‘sugar daddy’ dat ze hem onder meer zou vergezellen op reis. ‘Het is volgens mij een veel beter alternatief voor prostitutie, een systeem waar veel meisjes met eigenlijk dezelfde beweegredenen instappen. Maar je krijgt er heel wat meer voor in de plaats én er hoeft niet noodzakelijk sprake te zijn van seks.’

Niet alleen ‘oude zakken’

Een tweede studente laat ons weten in ‘volle onderhandeling’ te zijn met haar toekomstige ‘sugar daddy’. ‘We hadden een eerste ontmoeting in een sterrenrestaurant. Daar hebben we gepraat om te ontdekken of er een klik was. De dertiger, het zijn dus niet allemaal ‘oude zakken’, reed me na het etentje in zijn sportwagen naar huis’, vertelt ze over haar kennismaking met het systeem. ‘Je moet het echt zien als economische deal, waarbij de ‘sugar daddy’ niet om het even wat mag eisen omdat hij ervoor betaalt.’

‘Liefde is een concept dat werd bedacht door arme mensen’

Brandon Wade

Wie hoopte op romantische verhalen komt dus bedrogen uit, want van zodra het te emotioneel beladen wordt kunnen ‘sugar daddies’ afhaken. Dat wordt ook bevestigd door de tweede studente. ‘Mijn mogelijke ‘sugar daddy’ vertelde dat hij ooit een studente financieel ondersteunde. Maar toen ze een tijdje later huilend voor zijn deur opdook om haar persoonlijke problemen te delen, zette hij de deal meteen stop.’

Brandon Wade van Seeking Arrangement formuleert zijn visie onomwonden als volgt: ‘Liefde is een concept dat werd bedacht door arme mensen’. Ons romantisch zieltje kreeg even een deuk. (AB)

Partner Content