Nieuwjaarsbrief van Murielle Scherre: aan de vrouwen die niemand anders willen zijn dan zichzelf

Murielle Scherre © -

‘Ik schrijf u een brief omdat ik wil dat ge weet dat ik geloof in u.’ Murielle Victorine Scherre van la fille d’O schrijft een nieuwjaarsbrief aan de vrouwen die ook in 2015 niemand anders willen zijn dan zichzelf: ‘aultre ne veulx estre’, klinkt haar leuze.


ik hou van u. gij prachtig beest. ik zie u dagelijks. en dagelijks zie ik u gaarne. gij luistert niet. nooit. gij weet het al. hoe schoon ge zijt. hoe warm en wijs. ge laat u niet om ver duwen door twijfel. gij leeft. vrij. naakt. zoals ge gemaakt zijt. zoals ge bedoeld zijt.

gij beweegt. gij groeit. omdat ge durft. omdat ge niet denkt maar voelt. uw gedachten dienen enkel en alleen om uw gevoelens sneller tastbaar te maken. omdat ge vooruit wilt. zoals water dat moet stromen. omdat ge door dat stromen weet dat ge verandering brengt en dat dat niet eens altijd verbetering moet zijn. ge ziet graag. daar leert ge van. de warmte maakt u sterk en klein. ge zijt niet vergeten dat ge een beest zijt. dat maakt u niet bang maar vrij. ge loopt. alleen. maar ge zijt allemaal gelijk. dat maakt u rustig.

ge zijt blij. ge moet lachen. omdat ge prachtig zijt en niet luisteren wil. dat maakt een mens gelukkig. ik luister graag naar u. uw stemt toont mij wat ik nog leren moet. ze zeggen dat ge zot zijt. omdat ze bang zijn. van u. omdat ge groter zijt dan een handjevol. dat ge een stoute tong hebt. omdat ge niet naar uw gedachten moet zoeken. ze zitten altijd in uw handen gelijk jeuk. ik ben zot van u. misschien zijt ge wel een niet van hier. ge weet altijd de weg. ge rolt hem uit voor uw eigen voeten terwijl ge aan het stappen zijt. ge neemt uwen tijd. toch zijt ge sneller dan de rest. zij stromen niet gelijk gij. hun brakke water is jaloers op u. ik hoor ze klagen. ze moeten er zelf van wenen. ze hebben steentjes gelegd rond hun voeten en kunnen niet meer stromen nu. kijk, zeggen ze; onoverkomelijk.

ik wil u. overal. zodat mensen u kunnen voelen. hoe ge ruikt naar alles wat ge al gedaan hebt. wat er u is overkomen. ik kijk in uw ogen en het brandt daar. ik mag blijven kijken want ge zijt hier nu. ik drink u op met mijn hele lijf. voor de dorst die komen gaat. er is zo veel van u en toch zijt ge kostbaar. waarom zijt ge hier. waarom ziet gij mij graag. ik ben blij dat ge bestaat.

soms zijt ge vergeetachtig. daarom schrijf ik u deze brief. soms, als ge klein zijt, dan wordt het allemaal te luid en begint ge toch te luisteren. dat moet ge niet meer doen, afin. ik zie u graag! ge zijt belangrijk gij. en ik weet dat uw haar grijs wordt en dat ge kraakt omdat ge oud zijt maar ik zie u graag. ge hebt uw lijf gebruikt. zoals het moet. uw lijf wordt daar gelukkig van. de blauwe plekken neemt ge erbij. soms bloedt uwe neus. omdat ge weer aan iets begonnen zijt. ge wist dat het onmogelijk was maar ge doet het. gewoon omdat ge moet. stromen. van u zelf weg en weer naar ons toe. ik zou zo graag hebben dat ge een keer een hele dag kunt kijken met mijn ogen. naar u zelf. voor als ge nog ne keer vergeet wat ge doet met ne mens. hoe sterk ge zijt. maar ik versta u. als ge klein zijt moet ik u vastpakken in mijn armen. in stilte. dat mijn ademhaling die van u wordt. dat uw tranen prikken op mijn vel en onze kaken aaneen plakken. mijn ene arm slaapt al. zolang ligt ge al op mij. ik durf niet te bewegen. de storm trekt weg en ge begint terug te spartelen. omdat ge weer voort wilt. ge zijt opgeladen en wel. ge moet weer lachen. ik wrijf mijn kaken droog.

gij zijt stout. ge zegt de waarheid en die valt op mijn hoofd als kiezelsteentjes. soms moet ik huilen. omdat ik het voel maar niet zeggen kan. en ik heb al zoveel woorden. om te gebruiken. ze zitten tussen ons in en ik weet niet dewelke ik nodig heb nu. ze zeggen dat ge raar zijt. omdat ze u niet verstaan. ge denkt te veel luidop. ik heb dat graag. zo kan ik volgen. soms denkt ge dat ge een steen zijt geworden. dat ge stillekes dood aan t gaan zijt. ik wil u tegenspreken maar dat is gelogen. dan twijfelt ge en word ik boos. omdat ik u wil krabben om te tonen dat ge leeft en dat ik wil dat ge blijft leven. zoals ge dat nu doet. ik wil u mijn lijf lenen. voor als ge ne keer wilt rusten. als ge een beetje moe zijt. ge geeft dat niet graag toe gij. het is niet erg. dat ge ne keer wilt leunen. ge moogt klein zijn hier.

ik schrijf u een brief omdat ik wil dat ge weet dat ik geloof in u. ge zegt soms dat ge niet goed weet hoe ik alles gedaan krijg. waar ik de motivatie haal. dan moet ik lachen. gij zijt diegene die mij motivatie geeft. ik kijk naar u en ik zie u graag. ge hebt 2 verschillende kousen aan en uwe lippenstift is uitgelopen en ik vind u prachtig. omdat ge zot zijt en er hangen parels in uw haar en ge kunt een eenhoorn knutselen van 3 glinsterende dingen en een verwaterd stuk karton. ik schrijf u omdat ik niet wil dat ge ooit anders zijt. ik wil dat ge uzelf zijt en u nooit inhoudt. ik wil dat ge faliekant uw gat vaagt aan wat mensen over u denken. omdat mensen gelijk gij vrij moeten kunnen zijn van de weerstand van het vage leven. ik wil u in zwart wit omdat die het meeste afsteken van mekaar en dat ik mij er de kleur kan inbeelden, zodanig straf zijt gij. gij zegt mij dat het beter is meer te appreciëren. minder te verwachten. dan doet wat komt minder pijn. als het niet is zoals ge het u had ingebeeld. in uw kamer van geheim verlangen. ik ben kwaad op u want ik wil dat ge u herinnert dat niet alleen de simpele dingen te genieten vallen. soms hebt ge de smaak van uw eigen zweet nodig om iets te weten appreciëren. het geploeter. omdat ge niet alle dagen alleen maar pannenkoeken kunt eten omdat dat nu eenmaal eenvoudig en lekker is. ik wil dat ge wakker wordt en wakker blijft. ik wil dat ge alles verwacht. tegelijkertijd bovendien. omdat ik wil dat u overkomt wat ge verdient. alles. en tegelijkertijd. zo lang het maar is waar ge van droomde toen ge nog sliep.

ik kijk naar u en ik zie u. vergeet niet dat ik u graag zie.

Murielle Victorine Scherre

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content