Redactie Knack
Minister Miet Smet: ‘Streven naar meer gelijkheid gebeurt in onze hoofden en dat is een langzaam proces’
Miet Smet werd in 1985 België’s eerste staatssecretaris van Maatschappelijke Emancipatie en later onder andere Minister van Gelijke Kansen en van Arbeid. Ze speelde een cruciale rol in heel wat gelijke-kansen-wetgeving en is vandaag Minister van Staat en is een van de 110 vrouwen die we aan het woord laten naar aanleiding van de 110ste Internationale Vrouwendag.
Een Internationale Vrouwendag is nog altijd nodig omdat we er nog niet zijn. Ook vandaag zijn er nog heel wat verschillen tussen mannen en vrouwen, zeker als het over representatie gaat. De voorzitters van politieke partijen, hoofdredacteurs van kranten en tijdschriften en leidinggevenden van grote ondernemingen blijven voornamelijk mannen. Bij kleine ondernemingen verandert dat wel sneller, dus het wordt tijd dat we ook naar die andere sectoren kijken.
Streven naar meer gelijkheid gebeurt in onze hoofden en dat is een langzaam proces
Was ik vandaag minister, dan zou ik de Europese Unie eens goed onderzoeken. De instellingen zelf mogen met een kritische blik bekeken worden als het over kansen voor vrouwen gaat, maar ook wat er in een aantal lidstaten aan de hand is, verdient aandacht.
Het is ook belangrijk om verder te denken dan de wetgeving. Ja, er is in België op papier al veel gebeurd, en wetten en quota waren daar belangrijk voor. Maar het is cruciaal dat daarbij de hele samenleving mee is. Streven naar meer gelijkheid gebeurt in onze hoofden en dat is duidelijk een langzaam proces. Een goed voorbeeld geven is daarvoor belangrijk. Het is wat meisjes en jongens thuis zien, dat hen vormt. En als je weet dat de rolverdeling binnen veel gezinnen nog vrij traditioneel is, en dat vrouwen in heel wat gezinnen nog altijd het grootste deel van het huishouden doen, dan besef je dat daar een belangrijk probleem zit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier