Meer vrouwen in technische opleidingen, een kwestie van taalgebruik?

© iStock

Gendergekleurde terminologie in brochures over studierichtingen hebben een grote invloed op de studiekeuze van jonge mensen. Dat zegt een studie van de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote Hogeschool en VDAB.

De studie toont aan dat het aantal studenten dat zich wil inschrijven voor een wetenschappelijke of technische richting in het hoger onderwijs de hoogte ingaat als er in de betreffende brochures meer vrouwelijke adjectieven gebruikt worden.

Niet alleen in vacatures

“Andere internationale onderzoeken toonden al aan dat gendergekleurde taal in vacatures een invloed heeft op de interesse van vrouwen in wetenschappelijke en technische beroepen”, stelt Dries Vervecken, onderzoeker en co√∂rdinator van het project op KdG. “Wij onderzochten of dit ook geldt voor jongeren die op het punt staan hun studiekeuze te maken. We pasten daarom het taalgebruik in opleidingsbrochures in het Nederlandse taalgebied aan en testten dan de impact.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het onderzoek richtte zich vooral op STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Die beroepen kennen wereldwijd een tekort aan gekwalificeerde werkkrachten en meer vrouwen aantrekken zou dus een tekort kunnen opvullen.

De jonge vrouwen gaven na het bekijken van een bewerkte brochure niet alleen vaker aan dat ze zich wilden inschrijven voor een STEM-opleiding, ze schatten ook hun eigen slaagkansen hoger in. Ook genderstereotypen over de opleiding zwakten af.

De geheimen van een goede brochure:
  1. Zet functietitels in paarvorm. Gebruik loodgieter/loodgietser in plaats van loodgieter m/v.
  2. Beschrijf competenties als gedrag. Zeg niet ‘je bent competitief’, maar zeg: ‘je kan uitblinken in een competitieve omgeving’.
  3. Gebruik adjectieven met de juiste connotatie. Vrouwelijke en neutrale woorden spreken vrouwen meer aan dan mannelijke. Ondernemend is bijvoorbeeld mannelijk, gepassioneerd is vrouwelijk. Een volledige lijst vind je hier.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content