Mars tegen Seksisme vraagt bijkomende kinderopvang en gratis anticonceptie

De nationale vrouwenstaking was in 2017 wel al een succes in Spanje. © REUTERS

Vrouwenrechtenorganisatie Campagne Rosa organiseert vrijdag de derde Mars tegen Seksisme in Gent. Ook in Brussel en Luik trekken activisten de straat op om aandacht te vragen voor de maatschappelijke positie van de vrouw.

De mars kadert in een wereldwijd verzet tegen seksisme op internationale vrouwendag. De vorige editie van die protestmars lokte meer dan 1.000 activisten naar Gent, na een eerste editie in 2017 waaraan 600 mensen deelnamen. Dit jaar pleit de organisatie voor concrete eisen die het op lokaal verwezenlijkt wil zien.

Zo vraagt Campagne Rosa Gent het stadsbestuur om bijkomende stedelijke kinderopvang, omdat vrouwen vaak de zorgtaak op zich nemen. Dat schaadt hun financiële onafhankelijkheid. Ook wil de organisatie dat jonge vrouwen toegang krijgen tot gratis maandverbanden, tampons en vrouwencondooms.

De organisatie verzet zich tegen de besparingen in het onderwijs, ‘dat een cruciale rol speelt in de strijd tegen seksisme’, en wil dat scholen inzetten op betere seksuele opvoeding.

Op zaterdag 9 maart wordt ook een Mars tegen Seksisme georganiseerd in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content