Kortfilm ‘Keep Walking Colombia’: 6000 Colombianen gaan uit de kleren in teken van vrede (video)

© /

De recente ‘menselijke installatie’ van de bekende fotograaf Spencer Tunick inspireerde het Museum voor Moderne Kunst van Bogotá tot deze documentaire in teken van vrede en vrijheid.

Het project van de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick verzamelde onlangs duizenden mensen naakt op het bekendste plein van Bogotá. Achter het initiatief schuilen enkele tragische maar ook mooie verhalen. Zoals dat van Wilson Barretto, die op 19-jarige leeftijd blind werd na een bomaanslag van de linkse rebellengroepering FARC, maar vandaag goed bevriend is met Luis, de FARC-bevelvoerder en opdrachtgever van de aanslag. Begin juni gingen ze samen met 5998 andere Colombianen uit de kleren vóór het Hooggerechtshof, in een oproep voor vrede. ‘Of je nu tot een rechtse of linkse partij behoort, naakt zijn we allemaal hetzelfde’, stelt Barreto.

De kunstinstallatie – de grootste die Tunick de voorbije zes jaar maakte – legde de optimistische gemoedstoestand vast van een natie die vecht voor een betere wereld. Het project inspireerde het Museum voor Moderne Kunst van Bogotá (MAMBO) tot het maken van een kortfilm, onder de noemer ‘Keep Walking Colombia’.

De docu brengt ook het verhaal van vier andere Colombianen en hun deelname aan de iconische fotosessie: een ex-legerofficier, een voormalig aanhangster van de rechts paramilitaire milities, een voormalige FARC-strijder en burgerslachtoffer Pilar Navarrete, wiens man tijdens het beleg van het Justitiepaleis in 1985 verdween, maar nooit werd teruggevonden.

‘Na een halve eeuw conflict, helpen de Colombianen met hun open geest en onverzettelijke hoop hun land op weg naar vrede en vrijheid’, zegt Claudia Hakim van MAMBO Colombia. ‘Deze verhalen, verteld aan de hand van kunst en film, overstijgen alle politieke, geloofs- of nationalistische overtuigingen. Het zijn verhalen van mensen die bijzonder hard hebben geleden en vastbesloten zijn om de mogelijkheden van een gezamenlijke toekomst te omarmen.’ Kijk mee.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Keep Walking Colombia’ is een samenwerking met het Schotse Whisky-merk Johnnie Walker. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content