Het glazen plafond in de kunstwereld: galerij in Londen opent expo met enkel vrouwelijke kunstenaars

Werk van Alice Anderson 'Bound' & '181 kilometres' © Saatchi

De wereldberoemde Saatchi Gallery viert zijn dertigste verjaardag op een opmerkelijke manier. Op 13 januari opent ‘Champagne Life’, een tentoonstelling met het werk van 14 opkomende vrouwelijke talenten van over de hele wereld.

‘We hebben altijd vrouwelijke artiesten gesteund, sommigen onder hen groeiden uit tot grote namen in de hedendaagse kunst. Maar ik denk dat er nog heel veel werk is’, vertelde Nigel Hurst, hoofd van Saatchi Gallery, aan The Guardian. ‘Vrouwen zijn veel beter vertegenwoordigd in de kunstwereld dan vroeger. Maar als we gaan kijken hoeveel vrouwen ook effectief de kans krijgen om te exposeren, kunnen we niet anders dan spreken van een glazen plafond.’

Het gaat ook niet enkel om de zichtbaarheid, maar ook de bedragen die worden neergeteld voor kunst verschillen sterk. De hoogste som die ooit werd neergeteld voor een werk van een nog levende kunstenares, in dit geval Yayoi Kusama, is 6.5 miljoen euro. Het mannelijke equivalent, een beeld van Jeff Koons, werd voor meer dan 53 miljoen euro geveild.

Een andere opmerkelijke statistiek kwam naar boven tijdens een onderzoek van de East London Fawcett Group, waarbij 134 commerciële kunstgalerijen in Londen werden bevraagd. Daaruit bleek dat slechts 31% van de vertegenwoordigde artiesten een vrouw was.

Nigel Hurst ziet hiervoor twee verklaringen. ‘Enerzijds wordt het maken van hedendaagse kunst, en dus in veel gevallen het – tijdelijk – opgeven van je job, niet aanzien als een serieuze bezigheid. Anderzijds krijgen veel vrouwelijke kunstenaars te maken met de struikelblokken van elke vrouw, namelijk de lastige combinatie tussen gezin en werk.’ (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content