Gent Kleurt Oranje: culturele themajaar duikt in Nederlandse verleden

© .

Gent keert terug naar de tijd dat het nog tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde. Ooit waren België en Nederland immers, voor 15 jaar, verenigd onder een kroon. Maar het was toch niet alleen maar vervelend zo samen met die Hollanders?

In 1815 werd Willem I Frederik uitgeroepen tot Koning Willem I, Koning der Nederlanden. Nog geen 15 jaar later, in 1830, splitste België zich af van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden ontstond en Gent kijkt terug op wat Koning Willem I allemaal voor de stad heeft betekend. Onder zijn leiding werd de universiteit opgericht, het kanaal Gent-Terneuzen gegraven en een nieuwe haven opgericht.

De Gentse cultuurhuizen haken in op “Gent kleurt Oranje” en zij zetten het thema voort op allerlei verschillende mogelijkheden. In de vorm van muziek, theater, poëzie, street-art en tentoonstellingen in onder andere het STAM, Design Museum Gent, MIAT en Museum voor Schone Kunsten.

Op 29 april is de officiële kick-off op de Grote Oranje Avond. Burgemeester Daniël Termont en Schepen van cultuur Annelies Storms zullen in het stadhuis iedereen verwelkomen met een woordje uitleg over “Gent kleurt Oranje”, waarna verschillende sprekers aan de hand van verschillende verhalen de historische en actuele banden benadrukken tussen Gent en Nederland. De avond is voorzien van muzikale intermezzo’s verzorgd door “The Flipside Paradox”, een clash tussen de Nederlandse en Belgische Jazzscène.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Muziek

Jazzliefhebbers kunnen het hele jaar gaan genieten van de JazzLab Series, een samenkomst van de Zuid-Nederlandse en Vlaamse jazz- en improvisatiescène met uitvalsbases in Eindhoven en Gent. Ook wordt op 30 april de vierde editie van TUNES in een Oranje jasje gestoken. Om 20 uur zullen een aantal jazz docenten aan School of Arts Gent samen met Tineke Postma, een begrip in de Nederlandse en internationale jazzkringen en een van de grootste exporthits van Nederland, het beste van zichzelf geven.

Ben je een minder grote liefhebber van Jazz dan kan je van 26 april tot 25 oktober terecht in het MIAT voor de tentoonstelling Piano & Co. Een tentoonstelling over de geschiedenis van de Belgisch piano-industrie met als ultiem pronkstuk de vleugelpiano van Willem I.

Het Guislain museum en Uitgelezen

Tot 21 september is er in het Guislain museum de tentoonstelling Karakterkoppen. Deze tentoonstelling werd opgezet in samenwerking met het Teylersmuseum uit Haarlem. De expo legt de relatie bloot tussen uiterlijk en innerlijk en het gebruik hiervan in de psychiatrie, de criminologie, maar ook in de publieke opinie.

Op 26 mei tijdens de Deluxe editie van Uitgelezen, het maandelijkse boekenprogramma van Vooruit, gaat alle aandacht naar de Nederlandse literatuur.

Voor wie niet kan wachten tot 29 april, op 26 april staat de Erfgoeddag ook al in een Oranje thema. De bibliotheek stelt de deuren open van haar magazijn vol erfgoed en tijdens de lezing “Orangisme in de oude Gent-collectie” krijgt men antwoord op de vraag “waarom waren er in Gent zoveel orangisten tegen de onafhankelijkheid van België?”. Wie wil blijven genieten van oranje gekte en zich volledig wil onderdompelen in de Oranje geschiedenis van Gent kan zich wenden tot het boek “Vivat Willem! onzen Koning. Het Verenigd Koninkrijk de Nederlanden 1815-1830” geschreven door Joris De Zutter. Het boek brengt het intrigerende verhaal over het bewind van Koning Willem I.

Meer informatie over Gent Kleurt Oranje vind je op de website van Stad Gent.

(MvdW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content