Fotograaf Frederik Vercruysse stelt poëtische reeks Tempo Polveroso tentoon bij Graanmarkt 13
‘Tempo Polveroso’ toont een fotoreeks die tot leven kwam tijdens een artist in residency project in Italië. Frederik Vercruysse trok naar Villa Lena in Toscane en liet zich inspireren door de indrukwekkende natuur en marmergroeves.
‘Tijdens de lente van vorig jaar ben ik een maand naar Villa Lena gegaan voor een artist in residency project. Vandaar de Italiaanse naam van mijn tentoonstelling. Het is een naam die de lading goed dekt. Letterlijk betekent het ‘poederige tijd’. Deze reeks is dan ook poëtischer dan wat mensen gewoon zijn van mijn werk,’ aldus de fotograaf.
Hoewel Frederik Vercruysse naar Italië afzakte om stillevens te bedenken en te fotograferen, lonkte de natuur al snel. ‘De omgeving van Villa Lena is zo mooi dat ik al snel naar buiten wilde. Ik kon me niet concentreren in de studio en probeerde het concept van de stillevens dan maar op een andere manier te benaderen, buiten in de natuur.’
Poëzie in de marmergroeves
‘In de verte kon ik de bergen van Carrara zien. Het lijken besneeuwde bergtoppen, maar het zijn eigenlijk marmergroeves. Ik vroeg na of ik er foto’s kon gaan maken, maar dat bleek niet zo simpel te zijn. Het is er niet veilig omdat er monstermachines rondrijden en aardverschuivingen plaatsvinden. Bovendien worden de groeves bestierd door maffia-achtige werkgevers.’
Vercruysse hield voet bij stuk en vond een manier om toch bij de groeves te geraken. ‘Via via ben ik uiteindelijk met een Britse professor en marmerfreak op ontdekkingstocht gegaan. Hij gaf me een rondleiding en enkele nuttige, semi-illegale tips: ‘Ga eens op zondag langs, dan werken ze niet, parkeer je auto achter die struik en kruip onder die slagboom en over die draad.’ De eigenaars dulden geen pottenkijkers, maar dankzij de raad van de Britse professor kon ik toch foto’s nemen.
Het is er heel mooi en vreselijk tegelijkertijd. Je ziet de dualiteit van constructie en deconstructie, de natuur die wordt verwoest door mensenhanden om er iets moois mee te scheppen. De groeves doen denken aan kathedralen, wat resulteert in poëtische beelden.’
Poederige laag
Ook bij Villa Lena maakte de fotograaf dezelfde abstracte beelden die hij normaal ook creëert, maar dan poëtischer. ‘Ik heb er een poederige laag aan toegevoegd,’ licht hij toe. De grafisch en architecturale kwaliteit die we gewoon zijn van hem blijft, maar de ‘Polveroso’-toets voegt een melancholie toe. ‘Normaal maak ik een setting en fotografeer ik dit stilleven. In dit geval was de natuur zelf het stilleven.’
PRAKTISCH
‘Tempo Polveroso’ door Frederik Vercruysse loopt van vrijdag 24 april tot en met 30 mei in de galerie van Graanmarkt 13.
Je kan er terecht van maandag tot zaterdag, van 10u30 tot 18u30.
De werken -5 edities per werk- en een boekje met een oplage van 100 stuks worden verkocht tijdens de expo.
FREDERIK VERCRUYSSE p>
Frederik Vercruysse is een Belgisch fotograaf met een zeer herkenbare eigen stijl. Hij omschrijft zijn werken als stillevens in de ruime zin van het woord. Zijn doel is om het onderwerp te fotograferen in zijn puurste vorm, soms realistisch, vaak minimalistisch. Frisse, grafische beelden die in zacht licht baden kenmerken zijn werk. Frederik heeft oog voor detail en een welbepaalde esthetiek. Hij is expert in het creëren van composities, of het nu gaat om architectuur-, interieur- of stilleven fotografie.
Hij werkte al voor tijdschriften als Wallpaper, Architectural Digest Germany, A Magazine, Dwell, Casa Da Abitare en Elle Decoration. Hij kan merken en bedrijven als Airbnb, Eastpak, Muller Van Severen, villa eugénie, Raf Simons, Samsonite en vele musea en architecten tot zijn klanten rekenen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier