Expo: Audrey Hepburn, het ultieme icoon leeft voort in 75 foto’s

Audrey Hepburn, 1955 © Norman Parkinson Ltd/Courtesy Norman Parkinson Archive

Audrey Hepburn, de in België geboren Britse ster, wordt gehuldigd in Londen. De tentoonstelling ‘Portraits of an Icon’ vertelt aan de hand van 75 foto’s het verhaal van een tijdloos icoon. Haar carrière als danseres, model, filmster en filantroop worden belicht.

U kent haar in de gedaante van onder andere Holly Golightly, Sabrina en Gigi of simpelweg als dé ster uit vervlogen tijden. Hoeveel mensen hebben geen posters, zeefdrukken of postkaartjes met Audrey Hepburn in hun bezit? Ikea doet er gouden zaken mee en iedere posterbeurs is en blijft ze een hit. Audrey Hepburn is een actrice die iedereen (her)kent en jong en oud bekoort. Het ideale onderwerp voor een overzichtstentoonstelling dus.

The National Portrait Gallery richt dan ook de spotlights op Audrey Hepburn. De hommage staat in teken van de 65ste verjaardag van Hepburns optreden in Ciro’s in Londen. Van haar balletcarrière in Nederland en haar dagen als koormeisje op de podia in Londen tot haar grote Hollywoodrollen en humanitaire werk voor UNICEF: het professionele leven van Audrey ontrolt zichzelf aan de hand van 75 foto’s, die zorgvuldig werden uitgezocht door de curators en de zonen van het icoon.

Moderne aantrekkingskracht

Hepburn poseerde onder meer voor Richard Avedon, Cecil Beaton, Angus McBean, Irving Penn en Norman Parkinson en deed dat met zo’n charme en naturel dat ieder beeld een perfect plaatje vormt. Tijdens een bezoekje aan de expo wordt dan ook opnieuw duidelijk waarom Audrey Hepburn anno 2015 nog steeds tot de grootsten der groten hoort: haar charisma, bescheidenheid en zachte uitstraling laten uitschijnen dat ze een erg toegankelijke ster was, die ver weg bleef van divastreken.

Ook haar androgyne uiterlijk en stijl, reeënogen en meisjesachtige lach hebben een blijvende aantrekkingskracht die filmfanaten en modefans vandaag nog charmeert. Sommige beelden lijken dan ook geen spatje gedateerd. Dat heeft ook te maken met de tijdloze mode waar Audrey haar hart aan verloor. Alles komt terug en wat zij in de jaren vijftig en zestig droeg, trekken wij zonder scrupules vandaag de dag opnieuw aan. Tegen een jurk van Hubert de Givenchy zeggen wij dan ook nooit ‘neen’.

Audrey Hepburn in Rome, gefotografeerd door Cecil Beaton, 1960
Audrey Hepburn in Rome, gefotografeerd door Cecil Beaton, 1960© The Cecil Beaton Studio Archive at Sotheby’s

Graven in de familiearchieven

Enkele gearchiveerde beelden worden voor het eerst aan het grote publiek getoond tijdens deze expo. Luca Dotti en Sean Ferrer, haar zonen en oogappels, doken in de familiearchieven voor deze authentieke plaatjes. Deze persoonlijke toets geeft de tentoonstelling extra cachet. Fans van de actrice zullen hun hartje ophalen, maar zij die zich verwachten aan familiekiekjes, blijven op hun honger zitten. De periode waarin ze koos voor het fulltime moederschap vormen een zwart gat in de tentoonstelling. Er wordt gesprongen van Hollywoodfenomeen naar filantroop. Een keuze die niet nader wordt toegelicht, maar waarschijnlijk volgens de curatoren niet de lijn van de rest van de expo paste. Jammer voor de nieuwsgierige aagjes onder ons.

Toch blijft de expo een bezoek waard. Al was het maar om opnieuw verliefd te worden op de iconische actrice.

Praktisch

2 juli – 18 oktober National Portrait Gallery, Londen.

Surf voor meer info naar de website van het museum.

Reis je met Eurostar? Doe dan je voordeel met ‘2 FOR 1‘. Op eenvoudig vertoon van het Eurostar-ticket, geniet elke klant van 2 voor de prijs van 1 toegang voor betalende tentoonstelling in twintig van de grootste musea in het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk. Ook de National Portrait Gallery neemt deel aan deze actie.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content