Vrije Tribune

Een première voor Mannendag

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Op internationale mannendag pleiten Bert Bauwelinck en Jeroen Janssens voor een vleugje humor in het genderdebat, zonder dat het gesprek tot cafépraat herleid moet worden.

Het is Internationale Mannendag vandaag. Een krant meldde gisteren alvast dat “mannendag geen grap is, in het leven geroepen door lolbroeken om ongestoord een dag de macho uit te hangen”. Da’s bijzonder jammer, want wij lachen als eens graag. En we organiseerden sowieso al spontaan mannendagen op café om schaamteloos samen een pintje te drinken. Overigens zijn ook vrouwen daarbij altijd van harte welkom, wij delen onze dagen namelijk graag.

Een aantal dingen blijken voor mannen nog altijd moeilijk bespreekbaar

Het is opvallend dat het debat over gelijke rechten voor mannen en vrouwen altijd wordt gevoerd met een beklijvend sérieux. Waarom wordt er rond dit thema zo weinig gerelativeerd door genderexperts en psychologen? Nochtans kan humor er net voor zorgen dat moeilijke thema’s makkelijker voorwerp van gesprek zijn aan de koffiemachine, aan tafel en – het lijkt een constante – aan de toog. De vrouwenorganisatie Zij-Kant toonde al dat die aanpak werkt: een paar jaren geleden kwamen zij in het kader van Equal Pay Day op de proppen met het schitterend parodiërend filmpje ‘Satisfaction’. Daarop smachtende oudere dames die bouwvakkerstoeren uithalen en bonkend strijden voor gelijk loon voor hetzelfde werk.

Ons ‘mannenverhaal’ kan namelijk wel wat aandacht gebruiken. Want een aantal dingen blijken voor mannen nog altijd moeilijk bespreekbaar. Zo kijken mensen nog altijd op als een man vertelt dat hij minder verdient dan zijn vrouw. Deeltijds werken blijkt nog altijd een lastige kwestie voor mannen om aan te kaarten bij hun baas/bazin. En ook ouderschapsverlof is voor mannen geen evidentie, want er zijn nog altijd 3 maal meer vrouwen die dat opnemen dan mannen. Nochtans bleek recent nog uit een diepgravende enquête onder onze toogmakkers dat heel wat mannen ook wel wat zien in een periode minder werken om quality time met de kinderen uit te trekken.

Ook ouderschapsverlof is voor mannen geen evidentie, want er zijn nog altijd 3 maal meer vrouwen die dat opnemen dan mannen

Natuurlijk kan je niet alle thema’s die mannen én vrouwen beroeren in een grappig filmpje gieten. Bij de behandeling van seksuele en relationele problemen of zaken als huiselijk geweld en depressies wordt dat dan al snel plat en werkt het contraproductief. En uiteraard willen we het genderdebat niet herleiden tot een tooggesprek. Want er schort wel degelijk iets aan de verdeling van kansen tussen mannen en vrouwen – in beide richtingen – en dat mogen, kunnen en willen we niet onder de mat vegen.

Vandaag drinken wij een glas op onszelf en daarbij zijn alle vrouwen dus van harte welkom. Genderneutraal als we zijn laten we ons zelfs met plezier trakteren. En als er dan toch 1 man is waar we in het bijzonder op klinken dan is dat de nieuwbakken Canadese premier Justin Trudeau. Die stelde 2 weken gelden zijn nieuwe regeringskabinet voor met daarin evenveel vrouwen als mannen. Trudeau heeft van zijn ploeg een spiegel van de samenleving gemaakt. Toen men hem vroeg waarom hij dat zo belangrijk vond antwoordde hij droogweg “omdat het 2015 is”. Daar kunnen we in België nog wat van leren. Overigens hebben we er ook geen probleem mee als het volgende kabinet voor de échte verandering zou worden voorgezeten door een vrouwelijke eerste minister: dat zou nog eens een echte Première zijn.

Bert Bauwelinck (Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen) & Jeroen Janssens (getekend voor het leven door een feministische moeder)

Partner Content