Een 5 sterrenberoep: werken in een droomwereld

Annick (44) werkt voor Porsche © Debby Termonia

Elke werkdag een droomwereld binnenstappen waar diamanten schitteren, luxewagens glimmen en hotelkamers per nacht een fortuin kosten. Drie werknemers uit de luxebranche vertellen wat dat doet met een mens.

Annick (44) werkt voor Porsche

“Elke dag mag ik dromen verkopen. Daar hangt een zekere magie rond. Er zijn mannen die hun eerste Porsche kopen en een week niet kunnen slapen van de opwinding. Ze worden als het ware verliefd op die wagen. Net zoals wanneer ze een vrouw op straat zien lopen en denken: ja, dat is ze.

Soms krijgt iemand een auto cadeau. Dan doen we een grote, rode strik rond de wagen

Annick

Sommige klanten krijgen een auto cadeau, voor een bijzondere verjaardag of een zilveren of gouden jubileum. Bij de levering voorzien we champagne en bloemen en voor speciale gelegenheden doen we een grote, rode strik rond de wagen. Ik mocht ooit een Boxster afleveren op het veertigste verjaardagsfeest van een dame die compleet uit de lucht viel. Fantastisch is dat, wanneer je de sleutel mag overhandigen en mensen zo gelukkig maakt.

Toen alleen het 911-model bestond, kregen we vooral de gepassioneerde verzamelaars over de vloer. Nu is het publiek opengebarsten, al blijven het wel de happy few. Van de vrouw die van haar man een Macan als gezinswagen krijgt tot de jongeman met een bloeiende zaak die zich een Boxster kan veroorloven. Businessvrouwen kopen zich ook meer en meer een Porsche. Daarnaast heb ik ook bekende klanten, zoals Vlaamse en Franse zangers of acteurs. Maar ook stervoetballers en politici zijn hier vaste klant. Dat zijn altijd interessante ontmoetingen.

Ik rij elke dag met een Porsche, dat is mijn bedrijfswagen. Daar geniet ik ook van. Als ik die morgen zou moeten afgeven, zou dat toch serieus wennen zijn. Misschien spaar ik dan wel voor een mooie occasie.”

Bruno (47) is diamantslijper

Bruno (47) is diamantslijper
Bruno (47) is diamantslijper© Debby Termonia

“Op mijn vijftiende wist ik niet wat ik wilde doen met mijn leven. Toen ik, net als mijn stiefvader, diamantbewerking ging studeren, voelde ik meteen dat het juist zat. Mijn leraar vond dat ik er aanleg voor had en ik deed het graag. Het is precisiewerk dat concentratie vereist, maar ik ben een perfectionist.

Diamanten slijpen doe je voor iedereen, van verliefde stelletjes tot miljonairs. Een verlovingsring koop je al voor 1500 euro en de prijzen kunnen oplopen tot honderdduizenden euro’s. Ja, er gaan duizelingwekkende bedragen door mijn handen, maar daar denk ik niet aan tijdens het slijpen. Dat besef werkt alleen maar verlammend.

Er gaan duizelingwekkende bedragen door mijn handen, maar daar denk ik niet aan

Bruno

Toch krijg ik soms stress, want de lat ligt hoog. Vooral duurdere diamanten zijn moeilijker en ingewikkelder in vorm te krijgen. En hoe groter de steen, hoe langer je bezig bent. Een diamant blijft een natuurlijk product en dat maakt het onvoorspelbaar. Je hebt er nooit volledig greep op.

Fantasievormen zoals hartjes zijn in, maar ik kreeg ook al de opdracht om een diamant een golfballetjes- of leeuwenkopvorm te geven. Als het eindresultaat de perfectie benadert en de klant blij is, geniet ik daar oprecht van. Soms neem ik zelfs een foto die ik een tijd op mijn gsm laat staan zodat ik er regelmatig nog eens naar kan kijken.

Het gebeurt dat ik onder de indruk ben van de schoonheid van een steen. Toen ik jaren geleden een interessant diamantje tegenkwam, kocht ik het voor mijn vrouw. Maar een verzameling starten, daarvoor zijn ze te prijzig. Ik ben al blij als ik om de zoveel jaar een nieuwe wagen kan kopen.”

Julie (27) legt de vipgasten van Hotel Le Plaza in de watten

Julie (27) legt de vipgasten van Hotel Le Plaza in de watten. 'Sommige presidenten vragen om de bureauruimte om te bouwen tot een yogastudio voor de first lady.'
Julie (27) legt de vipgasten van Hotel Le Plaza in de watten. ‘Sommige presidenten vragen om de bureauruimte om te bouwen tot een yogastudio voor de first lady.’© Debby Termonia

“We krijgen veel koningen, presidenten en gouverneurs op bezoek. Voor de begrafenis van koningin Fabiola logeerden er vier vorstenparen. Dat waren hectische dagen, want alles moet piekfijn in orde zijn, van het ontbijt tot de kussens. Ik zorg voor verse bloemen en fruit in de suites, maar ook voor welkomstgeschenkjes zoals champagne, chocolade of een attentie voor de kinderen.

Natuurlijk zijn er ook speciale verzoeken. Zo vragen sommige presidenten om de bureauruimte om te bouwen tot een fitness, of tot een yogastudio als de first lady meekomt. Ook krijg ik al eens een foto van hoe het ontbijt er moet uitzien. Dan arriveer ik hier bij het ochtendgloren om dat te garanderen. In 2010 kwamen Johnny Depp en zijn toenmalige vrouw Vanessa Paradis een paar weken bij ons logeren. Drie verdiepingen huurden ze af voor hun entourage, van nanny’s tot bodyguards. Ik deed deze job nog niet, maar ze installeerden toen tijdelijk een keuken, omdat het stel zijn eigen chef-koks meebracht.

De presidentiële suite heeft een prijskaartje van 7800 euro per nacht. Het gebeurt niet vaak, maar als een rekening zes cijfers telt, denk ik soms : wow, daar moet ik x jaren voor werken. Natuurlijk dagdroom ik weleens over wat ik zelf zou kopen mocht ik de Lotto winnen. Net als iedereen. Luxe betekent voor mij tijd nemen voor jezelf en voor de mensen die je graag rond je hebt. Mocht het kunnen, dan zou ik niet stoppen met werken maar wel reizen, vastgoed kopen in het buitenland en vast heel dik worden omdat ik zoveel lekkers zou eten.” (lacht)

Partner Content