Deze Belgische vrouwen zetten zich in voor de toekomst

© ToekomstATELIERdelavenir

Deze vrouwen zetten hun schouders onder projecten voor jongeren, onder programma’s die hen een stem geven of hen thuis doen voelen in deze maatschappij. Omdat investeren in de toekomst belangrijk en op alle vlakken winstgevend is.

De verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten richtten heel wat ouders zich tot hun kinderen. Omdat ze vonden dat ze hen uitleg verschuldigd waren. Omdat ze het belangrijk vonden dat ze begrepen wat er aan de hand is. De jonge leden van een maatschappij maken misschien nog geen actief deel uit van het kiesproces, maar iedere nieuwe generatie brengt een nieuwe hoop met zich mee, een hoop op een andere toekomst, een onbeschreven blad.

Deze Belgische vrouwen snappen dat jongeren kwetsbaar zijn, maar dat ze tegelijkertijd ontzettend veel potentieel hebben. En dat het ontzettend belangrijk is dat dit potentieel uitgewerkt kan worden, dat hun talent en hun mening zich op onderbouwde wijze kan ontwikkelen zodat ze straks samen met ons de juiste keuzes kunnen maken.

Sofie Foets

Sofie Foets werkte als adviseur in het Europees Parlement op beleidsthema’s als onderwijs, cultuur, burger- en mensenrechten, en richtte in 2012 ToekomstATELIERdelAvenir op. TADA is een buitenschoolse leerplek die aan honderden maatschappelijk kwetsbare kinderen (en jongeren aanvullend) uit het Brusselse vrijwillig, motivatiegericht en maatschappij-oriënterend onderwijs aanbiedt.

Via gastcolleges over verschillende beroepen en jarenlange mentorships slagen Sofie en haar team erin om kinderen te motiveren en te ondersteunen in hun ontwikkeling en hun zelfbeeld. Ze groeien niet alleen als persoon, maar ze ontdekken eveneens diverse uitwegen en positieve toekomstscenario’s, die ze voordien ontoegankelijk en onmogelijk beschouwden omwille van hun achtergrond.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sihame El Kaouakibi

Het CV van sociaal onderneemster en beschermengel van de nieuwe generatie Sihame El Kaouakibi is vuistdik. Als oprichtster van het Antwerpse stadsproject Let’s Go Urban benadrukte ze dat participatie een belangrijk onderdeel is van integratie, en bood ze een uitweg, een luisterend oor en opbouwende woorden voor jongeren van alle achtergronden.

Haar ervaring, kennis en overtuiging bundelde ze twee jaar geleden in een nieuwe vennootschapA Woman’s View’ , dat consultancy aanbiedt en concepten ontwikkelt voor bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen met betrekking tot sociaal economisch ondernemen, jongeren(culturen) en de omgang met verstedelijking. Haar kersverse project ‘Point Urbain’ is een recruitmentservice die zowel digitaal als fysiek de mismatch tussen bedrijven en de nieuwe generatie wil dichten en er naar eigen zeggen voor zorgt dat het potentieel in al zijn kleuren en vormen hun weg naar het bedrijfsleven vindt.

Al El Kaouakibi’s projecten staan in het teken van de integratie van jongeren in het maatschappelijke leven, waardoor ze weer een visie, een doel, maar vooral: zelfvertrouwen en eigenwaarde hebben.

Straffe vrouwen over straffe vrouwen
Straffe vrouwen over straffe vrouwen© –

Ilona Lodewijckx en Aurike Quintelier

Screenwriter en schrijfster Ilona Lodewijckx en architecte en illustrator Aurike Quintelier bundelden hun krachten om te creëren wat ze vroeger nooit hadden. Hun digitale baby Fille Folle is een tweewekelijkse thematische nieuwsbrief voor meisjes tussen 13 en 17 jaar die verder gaat dan het doorsnee tienermagazine.

Thema’s als racisme, body positivity en seksualiteit en discriminatie komen op een toegankelijke manier aan bod. De initiatiefneemsters hopen zo om een verschil te maken en willen een aanvulling zijn op het huidige tieneraanbod, dat vooral focust op je uiterlijk perfectioneren en een vriendje aan de haak slaan – dingen die een behoorlijke impact kunnen hebben op jonge, beïnvloedbare lezers.

“Je internaliseert sowieso alles wat je onder ogen krijgt. En misschien is wat wij doen slechts een druppel op een hete plaat, maar als er ook maar één tienermeisje Fille Folle leest en door ons het gevoel krijgt dat ze best wel ok is, dan zijn wij al dolgelukkig”, aldus Lodewijckx en Quintelier in een interview met Knackweekend.

Deze Belgische vrouwen zetten zich in voor de toekomst
© Aurike Quintelier voor Fille Folle

Nozizwe Dube

Zeven jaar geleden verhuisde Nozizwe Dube van Zimbabwe naar België. In 2015 werd ze op 19-jarige leeftijd voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Als voorzitster zorgt Dube ervoor dat de stem van kinderen en jongeren tot bij beleidsmakers reikt en verdedigt ze de belangen van jeugdwerkorganisaties in Vlaanderen en Europa. “Ik droom van een participatieve en inclusieve samenleving en niet alleen in de politieke zin. Op sociaal en cultureel vlak kunnen kinderen en jongeren immers ook veel bijdragen. Ik geloof in de kracht van elk individu en zeker in de kracht van kinderen en jongeren,” aldus Nozizwe Dube. Ze wil tijdens haar drie jaar durend voorzitterschap vooral een lans breken voor meer werkgelegenheid voor jongeren en een betere afstemming van het onderwijs op de arbeidsmarkt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Knack-medewerkster en Weekend.be columniste Catherine Ongenae postte deze week op haar Facebook een oproep aan haar volgers om alle inspirerende vrouwen te taggen en te commenten onder haar post. Dit was een zodanig knap initiatief dat wij u oproepen vandaag, op nationale vrouwendag, hetzelfde te doen. Laat uw Facebookvrienden weten welke vrouwen u inspireren en maan hen aan hetzelfde te doen. Omdat lijsten nooit volledig zijn. En omdat iedereen behoefte heeft aan een beetje extra liefde en erkenning.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content