3 vluchtelingen lopen mee tijdens modeshow: ‘Hopelijk ziet het publiek hen nu als hun gelijke’
Net voor de mannenmodeweek in Milaan is er de Pitti Uomo in Firenze, een modebeurs waar mannenlabels hun spullen ontwerpen aan invloedrijke journalisten en inkopers. Hét moment dus om een statement te maken, moeten de organisatoren van de show ‘Generation Africa’ gedacht hebben.
Vier Afrikaanse designers en labels sloegen de handen in elkaar om een showcase samen te stellen om hun ontwerpen onder de aandacht te brengen. In de selectie van modellen voor de show zaten ook drie asielzoekers uit Gambia en Mali, van wie de identiteit om wettelijke redenen geheim werd gehouden. Ze werden volgens het persbericht ‘gecast om bewustwording rond migratie te vergroten én om hen een deel te laten zijn van een evenement dat de creativiteit van Afrika belicht’.
De showcase was een initiatief om het jonge talent van het continent te promoten. In een interview met AFP vertelde de Nigeriaanse designer Walé Oyéjidé, die ontwerpt voor Ikiré Jones, dat de modewereld volgens hem een enorme invloed kan hebben op de perceptie van mensen. ‘Wanneer ik een asielzoeker een mooi pak aanmeet, dan gaan mensen hem op een bepaalde manier bekijken. Op die manier zien ze hem hopelijk als een gelijke en niet als iemand die minder waard is.’
Een meerwaarde
Het hoeft ook niet te verbazen dat Italië het decor vormt van deze opmerkelijke zet. Maar liefst 140.000 asielzoekers arriveerden in Italië in 2015. Het hoofd van het Ethische Mode Initiatief Simone Cipriani ziet heel wat mogelijkheden voor hen. ‘Wij willen tonen dat migranten een meerwaarde kunnen betekenen. Momenteel werken we aan het opzetten van een trainingscentrum waar vluchtelingen en migranten kunnen werken in de mode-industrie en dan later deze kennis toepassen in hun thuisland.’ (AB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier