Omarmd door vegetariërs en geliefd door wie houdt van een zoute, veelzijdige kaas die het prima doet in mediterrane gerechten. Deze tien combinaties met halloumi zijn om voor te smelten.
Halloumi, het nationale symbool van Cyprus, werd in 2015 pas een beschermd streekproduct. De kaas wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk is ideaal om te grillen omdat hij niet smelt, maar een korstje krijgt. Onder meer daarom is hij populair bij vegetariërs. Het is dan ook een prima vleesvervanger: rijk aan eiwitten (waardoor hij dus krokant wordt), net zo zout als spek en even multi-inzetbaar in pasta, salades of als burger. Denk feta, maar met een totaal andere, chewy textuur. Liever lokaal? Met Berloumi bestaat er ook een Belgische halloumi, en die smaakt net zo lekker in deze gerechten, die – helemaal toevallig – allemaal vegetarisch zijn.
Hallo halloumi: 10 recepten
1. Gegrilde mais, tomaten, halloumi en chili crisp
Zout, pittig en zoet – het zit allemaal in deze salade uit het kookboek Salade Freak van Jess Damuck. “Halloumi bakt lekker bruin en krijgt een geweldige smaak als hij wordt gegrild. Het is een geweldige vegetarische optie: iedereen is er dol op.” We zeiden het al.

2. Salade van gegrilde perzik, basilicum, halloumi en zwarte olijven
Een makkelijke salade vol verbluffende smaken, ontsproten aan het brein van culinair journalist Barbara Serulus. “De zoute halloumi past wonderwel bij de zoete perzik, de tahindressing brengt alle elementen samen.”

3. Platbrood met halloumi en zwart sesamzaad
Platbrood is altijd lekker, en als er dan ook nog eens halloumi op zit met geurige verse kruiden zijn we helemaal om. Manouche met labneh is een populair Libanees gerecht, maar deze variant maak je dus lekker met halloumi.

4. Pasta met feta, halloumi en walnoten
Ook bij pasta doet halloumi het geweldig. Meng de kaas met boter en noten voor een cheesy pastasausje à la mac & cheese, maar dan met een net iets andere textuur.

5. Berloumi-frietjes
De Belgische tegenhanger van halloumi (uit Berlare) kan zich beslist meten met het origineel. Bakken of grillen: je doet er net hetzelfde mee. Of je maakt er deze frietjes van – krokant aan de buitenkant, zacht binnenin. Ook lekker als extra in een salade.

6. Spanakopita
Spanakopita is een echte Griekse klassieker die vaak als bijgerecht wordt geserveerd. Je maakt deze filodeegtaart met onder meer spinazie… en halloumi. Vakantie met een korstje!

7. Pittige groene boontjes en pompoen met halloumi en limoen
Het ingrediënt dat van deze schotel vol groenten een echte smaakbom maakt, is simpele vissaus. Samen met de sriracha vormt hij de pittige, diepe smaak die past bij de zoete pompoen. Heb je het liever vegetarisch, dan kun je de vissaus ook gewoon weglaten. De halloumi is al voldoende zout op zich.

8. Taboulé met abrikozen en halloumi
Deze taboulé is lekker als lunch of als bijgerecht. Het gerecht komt bovendien met mogelijkheden. Voeg voor extra smaak bijvoorbeeld granaatappelpitten toe, of andere groenten zoals komkommer. Voor vleeseters kan er nog een merguezworstje bij.

9. Cheese fritters met kerstomatensalsa
Voor deze kaasfritters meng je cottagecheese met blokjes halloumi. Serveer ze krokant gebakken met een frisse salsa van kerstomaten – een perfecte match.

10. Miniburgers op z’n Grieks
Zin in deze lekkere burger, maar eet je liever geen vlees? Sla stap 1 in het recept over en gebruik plakken gegrilde halloumi (of voorgesneden halloumiburgers) als alternatief. De kaas gaat qua smaak erg goed samen met de komkommer en de Indiase yoghurtdip.
