In beeld: winnaars van de bedreigde stammen fotowedstrijd
Op de winnende foto die de voorkant van de kalender siert zien we kinderen die behoren tot de Bajau stam, ook wel zeezigeuners genoemd, in Maleisië. Deze stam staat bekend om hun uitzonderlijke duikvaardigheden. Ze kunnen tot een meter of twintig diep duiken en zo’n vijf minuten onder water blijven. Een paar andere stammen die voorkomen op de kalender zijn de Dassanach, Suri en Hamar uit Ethiopië, de Yawalapiti in Brazilië, de Peul in Mali en de Ambo in Tibet.
Fotografie is een krachtige manier om de levenswijze van bedreigde stammen in beeld te brengen en de wereld bewust te maken van de gevaren waar ze mee te maken hebben. Volgens Stephen Corry, directeur van Survival International, brengen de winnende beelden de verschillende levenswijzen in de 21e eeuw op een mooie manier in beeld.
De kalender is te koop via de website van Survival International voor 11,99 Britse pond. (MS)
Een Tibetaanse jongen speelt met traditionele gebedsvlaggetjes. Op de gekleurde vlaggetjes staan teksten en tekeningen afgebeeld.
Vrouwen van de Peul-stam uit Mali lachen terwijl ze kommen met melk en kleren op hun hoofd dragen.
Een Daasanach jongen uit de Lower Omo Valley in Ethiopie gebruikt veren en metalen kralen als versiering. De Daasanach leven van hun vee waarvan ze de melk, het vlees en de huiden gebruiken. Hun levenswijze wordt bedreigd door de bouw van een dam.
Een jongen van de Huitoto stam keert in de regen terug naar huis na een dag vissen in de Amazone.
Een Bijagós meisje met een tradionele sjaal staat in een rijstveld.
Het felle blauw van de kleding van deze Suri jongens steekt af tegen de lemen muur.
Kinderen van de Bajeu, ook wel zeezigeuners genoemd, duiken en spelen in het blauwe zeewater. De Bajeu staan bekend om hun duikvaardigheden, ze kunnen een diepte van 10 tot 20 meter bereiken en vijf minuten beneden blijven.
De vrouw van het dorpshoofd bereidt het eten en een dampende pan koffie.
Een man van de Yawalapiti stam beschildert zijn gezicht.
Marubo kinderen spelen in hun dorp en dossen zichzelf uit in kleurrijke kleding en beschilderen hun lichamen met verf.
In het Mexicaanse dorpje Santiago Tilapa draagt een vrouw de uit dat dorpje afkomstige traditionele kleding.
Huichol kinderen zitten bij elkaar om hun voetjes met verf te kleuren. De levenswijze van de Huichol wordt momenteel bedreigd door een Canadees mijnbouwbedrijf.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier