Musea in New York

Metropolitan Museum of Art

Enkele daarvan zijn enorm groot en wereldberoemd zoals het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim Museum, andere zijn klein en stellen gespecialiseerde collecties tentoon.

Zo vind je in het Jacques Marchais Center of Tibetan Art een indrukwekkende collectie Tibetaanse kunstvoorwerpen, kan je in het Museo del Barrio kennismaken met de Puerto Ricaanse cultuur en beschikt het American Museum of the Moving Image over uniek filmmateriaal. Hier vind je een overzicht van enkele bekende en bijzondere musea.

Metropolitan Museum of Art

In 1870 besloot een groep zakenmensen, artiesten en intellectuelen dat er in de Verenigde Staten een museum moest komen om de Amerikanen bekend te maken met kunst. Ze begonnen met de aankoop van drie privé collecties bestaande uit 174 schilderijen uit Europa. Er zaten onder andere werken bij van Van Dyck en Frans Hals. In de 19e eeuw groeide de collectie gestaag, maar in de 20e eeuw begon de echte bloeitijd.

In 1880 verhuisde het Metropolitan Museum naar zijn huidige locatie bij Central Park. In de loop van de tijd werden aan alle kanten stukken bijgebouwd om de alsmaar groeiende kunstcollectie in kwijt te kunnen.

Momenteel bezit het museum de grootste collectie ter wereld: meer dan twee miljoen kunstvoorwerpen die een periode van 5000 jaar overspannen en afkomstig zijn uit alle delen van de wereld. De permanente collectie is onderverdeeld in negentien afdelingen zoals Europese schilder-, beeldhouw- en sierkunst, Amerikaanse kunst, Griekse en Romeinse kunst, Kunst uit Afrika en Oceanië en Egyptische kunst. Daarnaast bestaat er ruimte voor tijdelijke exposities.

Enkele hoogtepunten van het museum: de Egyptische tempel van Perneb, de Romeinse tempel van Dendur, portret van Gertrude Stein door Pablo Picasso, zelfportret van Rembrandt van Rijn, De Kruisiging en Het Laatste Oordeel van Jan van Eyck, De Kaartspelers van Cézanne en de Washington Crossing the Delaware van Emmanuel Gottlieb Leutze.

Solomon R. Guggenheim Museum

De beroemde architect Frank Lloyd Wright ontwierp dit wel heel speciale gebouw in opdracht van Solomon R. Guggenheim. Alhoewel Wright New York geen geschikte plaats vond voor het museum nam hij de opdracht toch aan en gebruikte de natuur als inspiratiebron.

Het Guggenheim museum moest heel anders worden dan de gebruikelijke ontwerpen waarbij bezoekers door aaneengesloten zalen wandelen. Zijn museum kreeg een ronde vorm met een naar beneden lopende gallerij. Je neemt de lift naar de bovenste verdieping en daalt dan langzaam af naar beneden. Het idee voor de spiraalvorm haalde hij uit schelpen.

In het museum vind je één van de mooiste collecties moderne kunst ter wereld met werken van onder andere Brancusi, Braque, Calder, Chagall, Robert Delaunay, Giacometti, Kandinsky, Klee, Leger, Miro, Picasso en Van Gogh. Naast de permanente collectie organiseert het museum geregeld tijdelijke tentoonstellingen die zonder uitzondering een hoog niveau halen.

Sinds 1992 ligt er in SoHo een kleine dependance van het Guggenheim Museum: Guggenheim Museum SoHo.

Museum of Modern Art (MoMa)

Nog meer moderne kunst vind je in het Museum of Modern Art. Ook dit museum werd opgericht door een aantal rijke New Yorkers met als doel de Amerikanen vertrouwd te maken met moderne kunst. Het opende in 1929 zijn deuren en behoort ondertussen met 135.000 kunstvoorwerpen tot de musea met de grootste en meest gevarieerde moderne kunstcollecties ter wereld.

Je vindt er werken van Salvador Dáli, Matisse, Piet Mondriaan, Picasso, Roy Lichtenstein, Max Ernst, Paul Klee, Jackson Pollock, Andy Warhol en vele anderen. Daarnaast bezit het museum een collectie prenten, tekeningen, foto’s, gebruiksvoorwerpen en filmmateriaal.

Onlangs onderging het gebouw een grootscheepse renovatie en uitbreiding. De Japanse architect Yoshio Taniguchi maakte een ontwerp dat ‘would transform MoMA into a bold new museum while maintaining its historical, cultural, and social context.’

American Museum of Natural History

Het American Museum of Natural History is het grootste natuurwetenschappelijke museum ter wereld. Al sinds 1877 belicht het museum de evolutie die het leven op aarde gedurende miljoenen jaren doormaakte. Ook voor dit museum geldt dat de buitenkant bijna net zo interessant is als de inhoud. Het stenen gebouw vormt een mix van allerlei architectuurstijlen door elkaar heen.

De collectie bevat miljoenen artefacten uit alle werelddelen. Enkele voorbeelden: opgezette olifanten, een mammoetboom, een kano van de Haida indianen en dinosaurussen, die vooral bij de kinderen erg populair zijn.

Onlangs werd het museum uitgebreid met het Rose Center for Earth and Space, een ultramodern glazen gebouw waarin het universum compleet met sterren, planeten en galaxies nagebootst wordt.

Intrepid Sea-Air-Space Museum

Het Intrepid museum bevindt zich op het vliegdekschip de USS Intrepid. Je kan hier een blik werpen op 25 gevechtsvliegtuigen uit verschillende periodes, een onderzeeër en de binnenkant van het vliegdekschip zelf.

Vooral voor kinderen is het leuk om de Cockpit Simulator en Virtual Flight Zone te bezoeken. Verder organiseert het museum telkens wisselende tentoonstellingen die het rijke militaire, marine, en luchtvaartverleden belichten.

Jewish Museum

Het Jewish Museum bestaat sinds 1904 en belicht alle aspecten van de joodse religie en de joodse cultuur. In 1944 verhuisde het naar zijn huidige locatie, het herenhuis van de zakenman Felix Warburg, aan de Museum Mile.

Het museum bezit 28.000 objecten variërend van schilderijen, beelden, geschriften en foto’s tot religieuze en ceremoniële voorwerpen en vormt daarmee de grootste collectie ter wereld. Heel wat van die objecten komen van oorsprong uit Europa en konden tijdens de Tweede Wereldoorlog uit handen van de Duitsers gehouden worden.


Het museum verzorgt vaak tentoonstellingen rond sociologische of historische gebeurtenissen zoals de Dreyfus affaire en het leven in getto’s, maar ook kunstexposities rond joodse artiesten als Marc Chagall en Camille Pissarro kan je hier bezoeken.

In Lower Manhattan ligt trouwens nog een museum gewijd aan de joodse geschiedenis: het Museum of Jewish Heritage. Dit museum bestaat pas sinds 1997 en richt zich op het joodse leven in de 20e eeuw. In drie delen vertelt het museum het verhaal van de joden vóór de Tweede Wereldoorlog, de verschrikkingen van de Holocaust en het leven van joodse overlevenden na de oorlog.

Pierpont Morgan Library

De Pierpont Morgan Library begon als de privé boeken- en prentenverzameling van Pierpont Morgan (1837-1913). Hij verzamelde literaire en historische manuscripten, oude boeken en prenten. Hier liet er speciaal een bibliotheek naast zijn woning voor bouwen. Hij vroeg architect Charles McKim om een ontwerp te maken met als resultaat een paleis in Italiaanse Renaissance stijl.

Elf jaar na de dood van Pierpont Morgan besloot zijn zoon in 1924 om de bibliotheek open te stellen voor het publiek omdat de collectie te belangrijk en omvangrijk was geworden om in privé handen te blijven. Sinds die tijd nam de collectie nog verder toe door giften en aankopen.

De collectie omvat nu bijvoorbeeld de Biblia Latina van Johann Gutenberg (uitvinder van de boekdrukkunst), de partituur van de symfonie in D van Mozart, een krijttekening van Rubens, een origineel exemplaar van de Sprookjes van Moeder de Gans en miniaturen uit het Oude Testament afkomstig uit 1240.

Frick Collection

Dit museum bevindt zich in het woonhuis van staalmagnaat Henry Clay Frick (1849-1919). Hij uitte in zijn testament de wens dat zijn woonhuis zou gaan dienen als museum voor zijn privé kunstcollectie. Het huis vormt een mooi voorbeeld van het leven dat rijke New Yorkers in de negentiende eeuw leiden.

Het statige huis neemt bijna een heel blok in beslag, bij de ingang staan beeldhouwwerken te pronken en in het midden ligt een prachtige binnenplaats.

Dan de collectie: die bestaat voornamelijk uit oudere werken. Het oudste is zo’n 700 jaar oud. Verder terug in het verleden dan het Franse impressionisme gaat de kunstverzameling niet. Je ziet er bijvoorbeeld schilderijen van Titiaan, Rembrandt, vermeer, Renoir, John Constable en Goya, eeuwenoude beelden, kostbaar porselein en Frans meubilair.

Brooklyn Museum of Art

Het Brooklyn Museum of Art is gehuisvest in een uitgestrekt Beaux-Arts gebouw en behoort tot de grootste kunstmusea in de Verenigde Staten. De collectie bestaat uit meer dan een miljoen objecten afkomstig uit het oude Egypte, Afrika, Oceanië en alle andere delen van de wereld.

Enkele hoogtepunten: kunst van de oorspronkelijke bewoners van Amerika vanaf 3000 voor Christus tot nu, Franse kunst uit de negentiende met onder andere werken van Degas, Monet, Cézanne en beelden van Rodin, de Frieda Schiff Warburg Memorial Sculpture Garden, een collectie Assyrische reliëfs en een groot aantal historische interieurs.

Dit museum is de dertig minuten rit met de metro vanuit Manhattan meer dan waard. En als je hier toch vertoeft, kan je net zo goed ook even een wandeling maken door Prospect Park, een groot park met een grote verscheidenheid aan landschappen.

American Museum of the Moving Image

Het American Museum of the Moving Image in Queens is gehuisvest in een studio van Paramount Pictures, de grootste in de stad. Het museum wil het publiek kennis laten maken met de geschiedenis, de techniek en de kunst van de film, televisie en digitale media. Ook wil het hun rol in de cultuur en samenleving belichten.

Het beschikt daarvoor over de grootste collectie filmvoorwerpen ter wereld en organiseert voortdurend tentoonstellingen, filmvoorstellingen en lezingen. Je kan hier bijvoorbeeld filmkostuums zien, sets van films, poppen uit de Starwars films en allerlei interactieve snufjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content