Culturele bezienswaardigheden

Hasselt staat bekend om zijn jenever en mode. En dat vertaalt zich ook in de musea van de stad. Zo vertelt het Nationaal Jenevermuseum het fascinerende verhaal van de geschiedenis van de jenever. Al krijg je er ook een beeld van het productieproces van de geestrijke drank. Bovendien is de authentieke stokerij gevestigd in een industrieel archeologisch monument.

Een tweede belangrijke pijler in de Limburgse provinciehoofdstad is de mode. Al sinds de vroege veertiende eeuw vervulde het weversambacht een belangrijke rol in de stad. Dat is altijd zo gebleven en vanaf de Tweede Wereldoorlog vestigde Hasselt stilaan ook zijn naam en faam als mode- en textielstad.

Niet toevallig huisvest de stad dus het Modemuseum Hasselt. Het topstuk vormt de ‘Robe à La Française’ uit het midden van de 18e eeuw. Maar de kern van de collectie bestaat uit de verzameling van de Roemeense architect, scenograaf en kostuumontwerper Andreï Ivaneanu (1936-1989). Hij verzamelde gedurende zo’n achttien jaar historische kleding en accessoires uit de 19e en eerste helft van de 20e eeuw. Het museum is sinds 1988 gevestigd in het voormalig klooster van de Grauwzusters.

Jenever en mode zijn dus erg belangrijk voor Hasselt. Maar wie zijn de Hasselaren zelf? En wat is er in de loop van de eeuwen nog allemaal gebeurd in de stad? Dat kom je te weten in Het Stadsmus, dat gevestigd is in de dubbelwoonst Stellinghoff-Waerdenhof. In 1980 is het 15e-eeuwse Waerdenhof samen met de 19e-eeuwse patriciërswoning in neo-Venetiaanse palazzostijl als monument beschermd. Het museum verhaalt het rijke verleden van de stad en zijn inwoners via zes grote thema’s. In de eigentijdse presentatie vol mystieke verhalen vormen de Hasseltse straatnamen de rode draad.

Het Heilig Paterke

Eén van die beroemde inwoners, die zelfs zijn eigen museum gekregen heeft, is Pater Valentinus Paquay (1828-1905). Beter bekend als het Heilig Paterke. In 2003 is hij zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II. Hoewel hij geboren is in Tongeren, heeft hij het grootste deel van zijn leven doorgebracht in Hasselt. Hij was er lid van de orde van de Minderbroeders en priester. Vooral tijdens zijn meer dan vijftig jaar lange carrière als biechtvader verwierf hij een ijzersterke reputatie. Zo kon hij vaak al voorspellen wat zijn biechtelingen zouden zeggen. In de Minderbroederskerk vind je zijn grafkapel en een museum.

Een ander religieus monument is de Kapel van de H. Elisabeth in deelgemeente Spalbeek. Binnenin bevinden zich 14e-eeuwse muurschilderingen die het verhaal van de mystica Elisabeth van Spalbeek op een symbolische manier verbeelden. De gerestaureerde kapel is sinds 1946 geklasseerd als monument.

Moderne kunst in begijnhof

Voor hypermoderne kunst kan je dan weer terecht in Z33. Zijn naam dankt het kunstencentrum aan zijn locatie: Zuivelmarkt 33. Beter bekend als het vroegere begijnhof van Hasselt. De kleine huisjes en vleugel uit 1958 vormen meestal een erg aangenaam decor voor multidisciplinaire, verrassende tentoonstellingen en randactiviteiten over vormgeving en actuele kunst. Daarnaast herbergt Hasselt het kunstencentrum BELGIE, waar de laatste trends uit de artistieke wereld op een interdisciplinaire manier aan bod komen.

De eerste begijnen vestigden zich in Hasselt in 1245. In 1886 verdween de laatste. Uiteindelijk verwief het Provinciebestuur van Limburg het complex in 1938. De provincie vatte de restauratie aan, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er veel schade toegebracht aan de gebouwen. Zo blijft van de kerk enkel een ruïne over. De huisjes in Maaslandse renaissancestijl, die rond een centraal plein liggen, zijn wel bewaard. En ook het poortgebouw uit 1780 in classicistische stijl staat er nog. Links daarvan prijkt een moderne vleugel, die in 1958-1959 door architect G. Daniëls gebouwd werd.

Tenslotte kunnen liefhebbers van boeken terecht in het Literair Museum. In het herenhuis in de buurt van het Hasseltse station vertelt het museum het verhaal van het ontstaan van een boek. Van de schrijver over de drukker tot de lezer. Daarnaast is een deel van het museum gewijd aan mijnliteratuur en loopt er een permanente tentoonstelling rond sprookjes. Over giftige appels, pruttelende potjes en prinsessen op erwten. Voor jong, maar ook oud.

Foto: Toerisme Hasselt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content