Studie: Vrouwen met overgewicht hebben crimineel voorkomen

© Thinkstock

Uit een onderzoek van Yale Psychology blijkt dat mannen sneller volslanke vrouwen zouden aanduiden wanneer ze op basis van foto’s de dader van een misdrijf moeten bepalen.

Zo quasi halverwege januari hebben wij voor u een extra reden gevonden om uw goed-voornemen-dieet vol te houden; zoniet zou uw overgewicht zich wel eens tegen u kunnen keren in de rechtszaal. Wat? We schrijven over een van de meest deprimerende studieresultaten sinds men concludeerde hoeveel calorieën er in een theelepeltje Nutella zitten.

Het psychologiedepartement van de prestigieuze Yale Universiteit stelde uit 471 deelnemers telkens een volksjury samen en legde hen een fraudezaak voor. Vervolgens lieten de onderzoekers de deelnemers een foto van een mogelijke dader zien: ofwel een foto van een slanke man, ofwel een foto van een dikkere man, ofwel eentje van een slanke vrouw of een van een dikkere vrouw.

Ze kregen geen verdere informatie over deze vermoedelijke fraudeurs maar moesten wel telkens zeggen of de persoon op de foto de misdaad gepleegd zou kunnen hebben en die waarschijnlijkheid aanduiden op een schaal van 1 tot 5. De resultaten waren -op zijn zachtst gezegd- niet echt menslievend, zo meldt Slate.

De vrouwelijke juryleden gedroegen zich over het algemeen netjes maar wanneer de mannelijke juryledende foto van de volslanke vrouw voor zich kregen noteerden de psychologen dat “aanzienlijk meer mannen deze vrouw schuldig achten”. Sterker nog: ze kreeg telkens ook een heel hoge score.

Onderzoekster Natasha Schvey verklaart dit aan Slate als volgt: overgewicht wordt vaker geassocieerd met armoede, en arme mensen worden vaker gepercipieerd als misdadiger.

Katy Waldman van Slate houdt er echter een andere redenering op na: in deze maatschappij wordt overgewicht te vaak gezien als een probleem van mensen zonder karakter, zonder remmen en met veel (negatieve) impulsen die ze niet kunnen controleren. Eigenschappen die mooi in het plaatje van de moderne misdadiger passen, aldus Waldman.

Wat het ook zij; wij vragen ons af waarom de dikke man dan niet als verdacht werd beschouwd en wat de resultaten van deze studie teweeg zullen brengen. Allicht niets.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content