Pillen tegen First World Problems op de markt gebracht

© Aids Fonds

Een slechte wifi-verbinding. Niemand die om je mopje lacht. Minder Instagramvolgers dan je vrienden. Het zijn hedendaagse kwelgeesten waar je tegenwoordig gewoon medicatie voor kan nemen.

#firstworldproblems zijn meer dan een hashtag, ze zijn een schromelijk overschat probleem waarbij mensen niet stilstaan bij de kommer van anderen wanneer ze hun eigen verzuchtingen de wereld in sturen. Om deze stakkers uit hun lijden te verlossen heeft het Aids Fonds in samenwerking met SUE de First World Problem Pills in leven geroepen. Wil je je vet omzetten in spieren? Daar is een pil voor. Minder tijd doorbrengen voor je kleerkast omdat je écht niet weet wat aan te trekken? Daar is een pil voor.

De First World Problem pillen zijn beschikbaar in 40 varianten, verkrijgbaar in hip vormgegeven verpakkingen die je kan kopen op de bijhorende webshop. Uiteraard bevatten deze doosjes en zakjes geen echte geneesmiddelen: het zijn placebo pillen, pepermuntjes eigenlijk, waarvan de opbrengst nar het Aids Fonds gaat die de toegang tot hiv-medicatie in de wereld vergroten. Van de 35 miljoen mensen met hiv wordt slechts 37 procent behandeld met hiv-remmers.

Pillen tegen First World Problems op de markt gebracht
© Aids Fonds

“Hoewel goedkope hiv-medicatie tegenwoordig in grote aantallen geproduceerd kan worden, krijgt tweederde van de 35 miljoen mensen met hiv in de wereld géén medicijnen. Voor deze mensen is het niet vanzelfsprekend dat ze een winkel kunnen binnenlopen en met een hand vol pillen naar huis gaan. Iedereen die hiv-remmers nodig heeft, moet ze kunnen krijgen. Alleen zo kunnen we een einde maken aan aids”, aldus Freek Bartels van het Aids Fonds.

De redenen voor deze slechte toegang tot hiv-medicatie zijn onder andere armoede en de beperkte beschikbaarheid van hiv-tests, maar ook discriminerende nationale wetgeving en hoge medicijnprijzen als gevolg van patentafspraken tussen farmaceuten en overheden vormen belangrijke belemmeringen. Door langdurige patenten op hiv-medicatie is het beschikbare overheidsbudget in een groot aantal landen ontoereikend om alle hiv-positieve inwoners te behandelen. Omdat slechts een klein deel van de mensen met hiv getest en behandeld wordt, overlijden dagelijks ruim vierduizend mensen wereldwijd aan de gevolgen van aids.

Maar amper wifi-signaal hebben, dat suckt natuurlijk ook keihard.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content