Olivier Strelli probeert faillissement te vermijden

© Reuters

Olivier Strelli zit in zwaar weer. De kledingketen heeft een procedure aangespannen om een faillissement tot elke prijs te vermijden.

De kledingketen Olivier Strelli zit in zware problemen. Het bedrijf laat weten dat het zich bij de rechtbank van koophandel in Brussel heeft aangemeld voor een overdracht van vennootschap onder gerechtelijk gezag.
Volgens die procedure krijgt de voortzetting van de activiteiten voorrang op de terugbetaling van de schuldeisers. Dat zou een faillissement moeten vermijden. Volgens woordvoerster Audrey Verhulst is het echter nog lang niet zo ver. “Er moeten heel wat partijen, banken en advocaten instemmen met de oplossing die we voorstellen. En dan moet de handelsrechter ook nog akkoord gaan. Maar Olivier Strelli is vandaag nog niet failliet.”

Crisis in de modesector

Topman Olivier Israël, tevens de zoon van oprichter Nissim Israël, vroeg de overdracht reeds in februari aan, een procedure die volgens het bedrijf nog verderloopt tot 24 juli 2012. “Begin 2012 waren alle tekenen voor de herlancering nog gunstig, maar nieuwe structurele factoren hebben die brutaal geremd”, vertelt Audrey Verhulst aan De Standaard. Daarmee verwijst ze naar de crisis die zwaar huishoudt in de modesector en ook al heel wat andere modeontwerpers, zoals onlangs nog Walter van Beirendonck, trof.

Al langer financiële problemen

De Belgische modeketen zit al een tijdje in slechte papieren. Oprichter en ontwerper Nissim Israël verkocht in 2008 Nissim NV, het bedrijf achter de merknaam Olivier Strelli, aan de Franse investeringsgroep EverCapital, zijn zoon Olivier Israël en zijn zakenpartner Jacky Franco. EverCapital zou echter te grote expansieplannen in Frankrijk gekoesterd hebben, die de groep uiteindelijk met een schuldenberg van tien miljoen euro opzadelden. Om die reden moest het merk Olivier Strelli reeds in 2010 bescherming zoeken tegen schuldeisers.

Eventjes leek het alsof zoon Olivier Israël met een strikt herstelplan de teugels weer stevig in handen had. Dat blijkt twee jaar later toch niet het geval. Het bedrijf blijft wel benadrukken dat van een faillissement nog lang geen sprake is. “Hoe de procedure ook afloopt, als merk zal Olivier Strelli zeker niet verdwijnen, al was het maar dankzij de verschillende licenties voor bijvoorbeeld schoenen, horloges of nog beddengoed”, klinkt het overtuigd bij Audrey Verhulst. Olivier Strelli heeft vijftien winkels in België en er werken 65 mensen. (Belga/EE/JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content