Afval of fashion? Antwerps schoenenatelier maakt schoen met Europees vissenleer

Mannenlaars uit vissenleer © Natalie Van Lijssebettens - Collectif d'Anvers

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën op aarde. Gelukkig zijn er mensen die werken aan oplossingen voor dit probleem. Zo experimenteert het schoenenatelier Collectif d’Anvers met vissenleer.

De modesector moet op zoek naar een meer circulair systeem, waarbij we afvalstoffen opnieuw gebruiken en de grondstoffen van de aarde zo min mogelijk uitputten. Een goed alternatief voor slangenleer is bijvoorbeeld vissenleer, want de huiden van vissen die opgegeten worden, komen anders toch maar op de afvalberg terecht. Stinkt dat dan niet naar vis? Absoluut niet, het ruikt gewoon naar leer zoals we het kennen.

Natalie Van Lijsebettens (Collectif d’Anvers): ‘Ik zoek al langer naar een duurzaam alternatief voor exotische leders zoals python of krokodil. Dit zijn ledersoorten die typisch veel gevraagd worden voor de exclusieve schoenen die ik op maat ontwerp en maak’, klinkt het.

100% ecologisch gelooid

Stéphanie Maes benaderde Natalie om aan de slag te gaan met vissenleer. Stéphanie vertegenwoordigt het Franse bedrijf Fémer, dat in Le bassin d’Arcachon vissenhuiden opkoopt en looit. Oprichtster Marielle Philips leerde in Lapland hoe ze vissenhuiden kan looien. Ze experimenteerde thuis verder en ontwikkelde een receptuur om vissenleer te looien op 100% ecologische wijze. Met dit vissenleer van Fémer creëerde Natalie een paar zeer gesmaakte mannenlaarzen.

Geen afval of overschot

Het atelier van Natalie staat bekend om kwalitatieve, op maat gemaakte schoenen.

De Antwerpse schoenenontwerpster is erg blij met deze vondst. ‘Met vissenleer heb ik een waardig alternatief gevonden. De huiden zijn een afvalproduct van de visvangst voor consumptie en worden normaalgezien weggegooid. Los daarvan is vissenleer heel mooi van textuur en gaat het lang mee. Een win-win-win.’

Het enige nadeel is dat vissenhuiden kleiner zijn dan die van koeien, maar Natalie puzzelt tot ze een mooie creatie heeft gemaakt en probeert geen restjes over te houden: ‘Zelfs de kleine stukken puzzel ik in elkaar zodat ik geen overschot heb.’

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content