Een huis moet leven en groeien, zegt de wabi-sabileer. Zelfs met enkele relatief kleine ingrepen kun je al een fantastisch effect bekomen. Lezers legden ons hun problemen voor. Specialisten geven tips.

1 Wat doe je met een lelijke vloer ? Wat is haalbaar wanneer je reeds in je huis woont?

Meestal zijn het tegelvloeren die ‘lelijk’ zijn. Indien het om een oude vloer gaat met een ietwat poreus of gesleten oppervlak, is de oplossing eenvoudig : beschilder hem met een vloerverf, verkrijgbaar in elke speciaalzaak. Die drogen snel. Je mag best je verbeelding de vrije loop laten en bijvoorbeeld een patroon aanbrengen in verschillende kleuren. Desnoods snij je daarvoor een motief uit in een stuk karton. Of je kunt ook kant-en-klare sjablonen kopen. Een donkere vloer oogt hedendaags, maar je ziet er wel elk stofpluisje op liggen. Is de vloer modern en heeft hij een sterk glanzend oppervlak, dan bestaat de kans dat je daar geen verf op kunt aanbrengen. Ofwel leg je er vast tapijt over, of een houten vloer. Je kunt zelfs kiezen voor goede houtplaat (bijvoorbeeld een OSB-plaat) die je met vernis of verf versterkt. Natuurlijk kun je er ook laminaat op aanbrengen.

Tip van Piet Swimberghe, redacteur Wonen voor Knack Weekend.

2 Hoe maak ik met enkele kleine ingrepen mijn arbeiderswoning hipper en vooral ruimer ?

Architecten zullen dit niet zo graag lezen, maar de sfeer komt soms meer door de decoratie dan door de architectuur. Voor een hippe sfeer kun je overal terecht, want je vindt nu zowel spullen in jarenzeventigstijl bij Ikea als in de kringloopwinkel. Je kunt kiezen voor een gedurfd behang met flinke motieven en kleurrijke gordijnen à la Marimekko. Koop een gekke seventieslamp voor boven de eettafel en de zithoek. Schilder eventueel enkele meubels wit of oranje. Kies voor een langharig tapijt. Kleur brengt je woning zeker tot leven. Durf ook eens een wand (niet alle) in een uitgesproken kleur schilderen. Gebruik wel liefst mengkleuren, die mooiere nuances geven dan bijvoorbeeld puur rood of groen. Ook kussens in de zetels zorgen voor frisse accenten. Een banale zit wordt leuk als je er kleurrijke kussens in gooit. En ga eens op een andere manier zitten. In de jaren zeventig was de poef in trek, of zat je op een kussen op de grond. Toen werden ook die lage zitbanken populair, waarin je eerder ligt dan zit. En nog een goede raad : vind je een meubel of verlichtingselement storend, durf het dan uit je interieur te gooien.

Tip van Piet Swimberghe, redacteur Wonen voor Knack Weekend.

3 We hebben een klein koertje, maar geen zonlicht. Hoe kunnen we dat inrichten zodat het toch gezellig is ?

Algemeen : tracht een klein koertje ‘architecturaal’ te benaderen : lijnen, kleuren of volumes van binnen laten doorlopen op de muur van het koertje geeft een verruimend effect. Voorzie aan de kant waar de zon (eventueel indirect) invalt een smalle waterpartij. De glinstering en weerspiegeling op de muur zal het koertje ‘opentrekken’ en dus verruimend werken. Gebruik ook zo weinig mogelijk verschillende planten, maar één partij groen. Vermijd om er een ‘potterie’ van te maken. En kies ten slotte voor lichte meubelen, die door hun fijne structuur bijna transparant overkomen.

Tip van interieurarchitecte Roos Blower.

4 We wonen in een loft en intussen verwachten we ons eerste kindje. Hoe houden we het leefbaar ?

Om een loft in te delen raad ik graag schuifwanden aan die aan het plafond zijn bevestigd met een rail. Een budgetvriendelijke oplossing zijn gordijnen, waar je veel kanten mee op kunt. Een mooi effect bereik je als je de stof dubbel neemt, zodat ze er aan weerskanten goed uitziet. In mijn eigen loft koos ik voor pivoterende wanden, die om hun as draaien.

Tip van interieurarchitect Filip Deslee, die meewerkt aan Huizenjacht, van maandag tot donderdag om 19.10 uur op VT4. Hij heeft een vaste rubriek waarin hij mensen in 3D oplossingen toont voor hun woningen, handig om je een idee te kunnen vormen van een verbouwing.

5 Ik wil een muur behangen met een retromotief. Tips ?

Bij behangpapier moet je altijd de muur kiezen waar geen ramen of deuren in zijn. Ook mooi meegenomen is een muur waar daglicht op valt, voor een zonniger effect.

Tip van architecte Evy Puelinckx, die meewerkt aan het VTM- programma Bouwen aan geluk.

6 Ik hou niet van gordijnen, bestaat er een origineel alternatief ?

Ja ! Waarom geen op maat gemaakt houten luikjes ? Strak van vorm en in een leuke kleur geverfd. Bovendien isoleren luiken goed.

Tip van architecte Evy Puelinckx, die meewerkt aan het VTM-programma Bouwen aan geluk (donderdag om 21.20 uur). Daarin bezorgen Staf Coppens en een team van klussers een ‘make-over’ aan een persoon die dat volgens intimi verdient, als verrassing.

7 In ons nieuwe appartement lopen de ruimtes in elkaar over. Ze moeten dus bij elkaar passen, maar we willen toch telkens een andere sfeer.

Met kleine middelen kun je heel veel doen. Je kunt elke hoek een andere kleur geven of zelfs anders behangen. Eventueel behang je het plafond mee, zodat er echt aparte ruimtes ontstaan. Je kunt ook houten latten op de wanden en het plafond aanbrengen om de verschillende hoeken te accentueren. De meer hedendaagse ruimtes schilder je wit of dieprood. De retrohoek behang je met een behangsel in kleurrijke fiftiesstijl. Je mag ook de vloerbedekking aanpassen, in een zithoek leg je bijvoorbeeld een langharig seventiestapijt of zelfs een antiek karpet waar wat vintagedesign mooi op staat. Let daarnaast op de verlichting. In een intieme hoek beperk je het licht en gebruik je liever tafellampen en staande lampen in plaats van lichtpunten in het plafond. Of laat een licht van de zoldering laag afhangen, tot net boven de salontafel.

Tip van Piet Swimberghe, redacteur Wonen voor Knack Weekend.

8 Planten zijn meer en meer in zwang als luchtverbeteraars, maar geven snel een rommelige indruk. Welke in huis halen ? Kamerplanten filteren inderdaad de lucht en zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Drie planten die daarvoor ideaal zijn. De lepelplant (Spathiphyllum) als bloeiende plant, te koop in groottes van 45 tot 180 centimeter. Hij is steeds stijlvol met zijn opgerichte bladeren en witte bloemen die op aronskelken lijken. Zinkvaren (Phlebodium aureum), met lange grijsgroene bladeren, vraagt veel vocht, maar is erg efficiënt voor het verbeteren van luchtkwaliteit. Vrouwentongen (Sanseveria) doen wellicht nog iets beter. Zeker als u gaat voor de gewone, langgerekte soorten, want de planten die laag tegen de pot blijven of de variëteiten met ‘spaghettibladeren’ (Sanseveria singularis en cylindrica) hebben minder bladmassa en zijn bijgevolg minder zuiverend. Sanseveria’s staan mooi in combinatie van drie of meer potten.

Tip van Pieter Vanneste, bloemist uit Oudenaarde, www.artistic.biz.

9 De kinderen willen hun kamer zelf inrichten en zelf een kleur kiezen. Voor onze meisjes van 5 en 7 komt dat neer op roze, rood of paars. Hun kamers zijn al niet heel groot. Hoe kan ik die kleuren gebruiken zonder dat ze moeite hebben om in slaap te vallen omdat de kamer te fel is ?

Een kamer in een felle kleur schilderen zou ik niet doen, en ‘accentmuren’ hebben we al iets te veel gezien. Ik raad liever aan om te werken met gekleurd ledlicht, waardoor je de kamer kunt laten baden in eender welke kleur, afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren.

Tio van interieurarchitect Filip Deslee, die meewerkt aan Huizenjacht op VT4.

10 We zoeken nog een accent in onze living, boven de schouw. Ik hou wel van een mooi kunstwerk, maar ben bang dat het dan te druk wordt.

Inderdaad, je moet vermijden dat het te zwaar wordt. Als je de schouw zelf niet mooi vindt, kun je ze wegwerken achter een gyprocwand. Of de bakstenen verven. Als je iets wil ophangen, best iets dat afwasbaar is, want het wordt snel vuil. Je kunt ook voor een grappig detail gaan en een verweerde oude tak aan de muur hangen in plaats van hem op te branden.

Tip van Sonja Mertens, mode- en interieurstyliste voor onder meer Knack Weekend.

11 Wij willen graag nieuwe tafellampen hangen, maar het huidige lichtpunt hangt niet mooi boven de tafel. De tafel verplaatsen is geen optie. Zijn er budgetvriendelijke en elegante oplossingen om een lichtpunt (optisch) te verplaatsen ?

Er zijn drie mogelijkheden. Binnen een beperkte afstand kun je op het bestaande stroompunt een ‘gedecentraliseerd toestel’ aansluiten. Bij dit type hanglamp is de mechanische bevestiging losgekoppeld van de elektrische aansluiting. Wanneer je beslist om het plafond te schilderen, kun je ook een stroompunt verplaatsen door een kleine groef in het plafond te maken die je later dichtsmeert en schildert. Een elektricien verlengt en verplaatst het stroompunt. Je kunt de stroom ook verplaatsen door een elektrische geleider, bekend als railsysteem. Je kunt kiezen voor een laagspanningsrail of een rail op netspanning. Voordeel is dat dit zeer flexibel en makkelijk uit te breiden is met meerdere lichtbronnen zoals spots. Het heeft wel een eerder industriële technische uitstraling.

Tip van lichtadviseur Kurt Bruggeman van Viabizzuno.

12 Ik wil eigenlijk helemaal geen kleerkast. Bestaat er ook een alternatief ?

Een kleerkast is onmisbaar, maar u kunt ook een muurkast maken. Dat hoeft niet tot helemaal boven te reiken, maar kan bijvoorbeeld ingepast worden onder een schuine wand. Hoe strakker je die afwerkt, hoe beter ze opgaat in het geheel. Gebruik schuifdeuren om plaats te winnen. Je kunt ook het bed in het midden van de kamer zetten, tegen een wand die niet tot boven reikt, maar bijvoorbeeld tot een hoogte van 1.60 meter. Achterom vind je er een kast, die aangepast kan worden aan de ruimte. Zo krijgt het bed de hoofdrol en niet de meestal robuuste kleerkast.

Tip van interieurarchitect Ruben Van Kleef.

13 Ik wil graag wat natuur in huis, maar in de klassieke kamerplanten vind ik mijn gading niet.

Rhipsalis is de absolute topper voor iedereen die een plant in huis wil zonder bladeren. Hij heeft alleen maar ‘stengeltjes’, die naargelang de soort variëren in dikte en kleur. Doordat u slechts eens om de twee tot drie weken water moet geven, zou u heus vergeten dat het een levende plant is. Dat maakt hij u echter duidelijk door langzaamaan hoger en breder uit te groeien. Hij komt het best tot zijn recht in een hogere, glad afgewerkte pot.

Moet de plant domineren in het vertrek ga dan voor een zachte vinnetjespalm (Caryotis mitis). De naam slaat op de deelblaadjes, die eruitzien als aangevreten staartvinnen van een vis. De plant groeit tot een hoogte van ongeveer anderhalve meter, waar u dan nog eens de pot moet bijtellen. Doordat hij een nogal losse groei heeft, is hij transparant, luchtig en tegelijk erg decoratief.

13 Tip van Pieter Vanneste, bloemist uit Oudenaarde, www.artistic.biz.

14 Ik wil graag donkere kleuren in mijn interieur gebruiken, maar durf niet goed. Tips ?

Kleuren weerkaatsen het licht. In een ruime kamer waar veel natuurlijk licht binnenvalt, kun je voor een donkerdere tint gaan. Ligt de ruimte op het zuiden, dan vermijd je zelfs best te lichtgevende kleuren. Om een ruimte breder te maken, schilder je van twee tegenoverliggende wanden één in een donkere kleur en de andere in een lichtere tint. Een lange gang kun je verkorten door de achterwand in een donkere tint te verven.

Tips van Fabienne Bruyninckx, kleuradviseur voor Histor

15 Waar moet ik op letten als ik een sofa koop ?

Comfort : een hoge zit en rugleuning geven veel meer steun dan lage. En ze zijn gemakkelijk om in neer te zitten en uit op te staan. Relaxzetels vragen meer lichaamsinspanning.

Ruimte : wil je naar de tuin kijken of naar de open haard ? Of in de zomer het ene en in de winter het andere ? Zorg dan dat je sofa gemakkelijk verplaatsbaar is, of de zitgroep eenvoudig aan te passen.

De functie : wil je er voornamelijk rustig en ongestoord een boek in kunnen lezen, of vooral vrienden ontvangen ?

Tips van Anne Decruy, interieur-architect en zaakvoerder van woonwinkel ’t Casteelken

Door Soetkin Bulcke, Leen Creve, Piet Swimberghe en Marc Verachtert – illustratie liesje mentens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content