Keuken : 7 i Decor : 7 i Comfort : 6 i service : 7,5 i Prijs/kwaliteit : 7

Een gezellige, ongedwongen atmosfeer, waarin iedereen zichzelf kan zijn, eerlijk en lekker eten wars van culinaire tierelantijnen, innemende jonge mensen die Nederlands spreken en weten waarover ze het hebben tussen de tafels. En twee eetvertrekken met overwegend Vlamingen aan tafel : dit soort eethuizen is in Brussel eerder zeldzaam. Wij zitten bij Henri en moeten onze stem verheffen om het kabaal van de mensenmassa te overstemmen. Henri is een moderne brasserie met beperkt comfort, die in de markt werd gezet door drie schoolkameraden.

Henri kwam op de plaats van Chez Henri, dat door de verkoop van mosselen en kaviaar decennialang een monument was in de hoofdstad. Chez Henri verloederde en de deur ging vijf jaar lang op slot. Met de komst van de drie ‘jonge Turken’ maakte het chaletachtige decor plaats voor een eenvoudige actuele stijl. Bij Henri geen franjes : daarom blijven de houten tafelbladen naakt en kijkt men uit over keuken en bar. De enige smuk zijn de potsanseveria’s in de vitrine.

Het succes van Henri kwam geleidelijk maar zeker. De boodschap werd verspreid door hippe Vlaamse buurtbewoners, die zich thuis voelen in deze moderne stadsbrasserie. Henri heeft een vaste kaart met smakelijke klassiekers uit de Belgische en Franse keuken. Vaste succesgerechten zijn : zeetong à la meunière met slaatje en friet (dagprijs), mosselen in het seizoen en steak met slaatje en frieten (16 euro). Daarnaast presenteren David en Sven een suggestiekaart, die om de drie weken verandert en die is samengesteld uit meer inventieve gerechten.

Wij bezochten Henri twee keer kort na elkaar en hielden goede herinneringen over aan garnaalkroketten (10,50 euro), smakelijke marbré van dungesneden rauw rundvlees en asperges met grijze garnalen, gepocheerd hoeve-ei en Hollandse saus (16/21 euro). De gebraiseerde varkenswang met Orval, wortelpuree met spekjes, chutney van ui uit de Cévenne was lekker, hoewel erg zoet (19 euro), de huisgemaakte perskop met tartaarsaus miste wat punch van zuur en verse kruiden (11/14 euro) en de op het moment gemaakte café glacé had wat straffer van koffie mogen zijn (6 euro).

Ook helemaal oké waren de suggestiewijnen : een witte Edetària, Vinya d’Irto blanc, Terra Alta, España, 2006 (26 euro) en een rode, mondzalvende Medanos Juanico, Tannat Roble uit Uruguay 2005 (28 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content