Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (254), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : chenin.

De druivensoort chenin (ook pineau de la loire genoemd) heeft altijd, in tegenstelling met sauvignon en chardonnay, een wat verborgen bestaan geleid. Insiders spreken dan wel van “de grootste en de friste zoete witte wijnen ter wereld”, maar terwijl chardonnay (Bourgogne) en cabernet sauvignon (Bordeaux) wereldwijd geëxporteerd werden, is chenin (Loire) vooral in Frankrijk gebleven. Alleen in Zuid-Afrika is zij toevallig terechtgekomen onder de naam ‘steen’.

Gekweekt aan de noordergrens van het gebied waar de wijnstok tot rijpheid kan komen, ‘pakt’ de chenindruif de edelschimmel (Botrytis cinerea) wonderwel. En dat geeft aanleiding tot fris smakende en meer dan twintig jaar feilloos evoluerende, grote, zoete wijnen zoals Bonnezeaux en Quarts de Chaume. Maar er is meer.

Als droge witte wijn is chenin gekenmerkt door de vermelde frisse zuurheid en door een zekere bodemgebondenheid ( terroir) : hij smaakt dan wat naar ‘aarde’. Karaktervolle Savennières is er een mooi voorbeeld van, maar ook Saumur, Montlouis en Vouvray spelen mee. Toch heeft men, in deze ruimere appellations, de neiging om er in mindere jaren schuimwijn van te maken, al dan niet gemengd met chardonnay om het terroir-karakter te onderdrukken. Jammer.

Chenin was in de Loirevallei present vanaf de zesde eeuw, toen de wijnstok er zijn intrede deed. Hij kwam uit het zuidwesten, waar men hem nog altijd in enkele oude wijngaarden kan tegenkomen. De huidige naam verwijst naar de Mont Chenin in Touraine waar hij door de Heren van Chenonceaux in 1445 aan de boorden van de Echaudon werd geïntroduceerd, met overdonderend succes.

Nadeel van de chenindruif is de uitbundige opbrengst waardoor de grote massa, vooral op rijke bodems, moeilijk tot rijpheid komt. Om iets van het wonderbare karakter in het glas te brengen, zijn daarom veel kostbare ingrepen nodig in de wijngaard (streng snoeien, ontbladeren, groene oogst…) en is een oordeelkundige keuze van de bodem essentieel.

Alle vandaag geproefde wijnen vertonen de frisse, bleke, geelgroene kleur van de moderne vinificatie.

Saumur 2004

Frisse, exotische neus met goede diepte en een kleine terroir-toets. De smaak is flink droog maar wat anoniem puntig. Aperitiefwijn. (Delhaize : 2,99 euro).

Vouvray 2006, Château de Valmer

Exotische, rijpe neus met veel diepte en concentratie. De smaak is matig zoet maar wat te rond. Iets eentoning. (Colruyt : 5,75 euro).

Chenin Blanc 2007,

Bovlei Winery South Africa

Een neus van priemend, puntig fruit à la sancerre. Wat anonieme smaak met ietsje restsuiker. Goed voor bij eenvoudige visschotels.

(GB/Carrefour : 4,16 euro).

Vouvray 2006

Exotische toets van honing en jonge chenin. Matig zachte, zoete smaak met grote,

frisse lengte. Excellente wijn in het fijne, zachtzoete genre.

(Delhaize : 4,49 euro).

Chenin 2005, Vin de Pays,

Remy Pannier

Fris, neutraal boeket en een aangename,

frisse smaak maar niet helemaal droog. Aperitiefwijn. (GB/Carrefour : 5,53 euro).

Foto Gerald Dauphin

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content