EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (330), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

Een naam als Château La Cabane (‘Kasteel het hokje’) klinkt in het Nederlands wat belachelijk : een kasteel associëren we niet met een hokje of hutje. In Franse wijntermen duidt château echter op een zelfstandige landbouwexploitatie die uitsluitend met druiven van eigen wijngaarden werkt. Een chateau mag dus geen bijkomende druiven aankopen. Het mag wel bijkomende wijngaarden aankopen om zijn landbouwbasis uit te breiden. De bedoeling is natuurlijk dat het chateau verantwoordelijkheid neemt over de gehele keten, van druif tot wijn. In deze zin is een chateaunaam gelijk aan een merknaam. Het is dus logisch dat een chateau ook een eigen verwerkingsinstallatie moet hebben : een wijnkelder ( chai) waarin druiven tot wijn worden omgezet. Bovendien moet deze verwerkingsinstallatie volgens de regels van de appellationdecreten ook nog gelegen zijn binnen de afbakening van de betreffende appellation. Pomerol mag dus niet gemaakt worden in een chai gelegen op het grondgebied van de appellation Lalande-de-Pomerol, hoe kortbij die ook ligt. Een historisch conflict dat in de streek in alle hevigheid is losgebarsten omdat de toegestane overgangsperiode afloopt.

Vroeger kon men in de grote lageringskelder van de familie Moueix grote wijnen als Pétrus en La Fleur-Pétrus broederlijk in vaten naast elkaar zien liggen. Nu hebben al deze chateaus, in overeenstemming met de AOC-regels, een eigen exclusieve verouderingskelder. De bedoeling is natuurlijk om het mengen van wijnen van chateaus en appellations onmogelijk te maken, of alleszins veel moeilijker.

Wat men in Bordeaux petits châteaux of petits bordeaux noemt zijn wijnen uit de onderste, goedkoopste categorie. De betere ervan gaan de markt op voor 3 tot 4 euro per fles. De mindere worden dezer dagen in bulk (niet-gebotteld) verhandeld voor veel minder dan 1 euro per liter, of ver onder de kostprijs. Deze crisissituatie kan niet blijven duren en de verantwoordelijke beroepsinstanties werken aan plannen om de sector te saneren.

Deze ‘kleintjes’ komen op de markt lang voor de ‘grote’ : ze hebben minder lagertijd nodig en worden bij ons vaak gebotteld door de invoerder (Delhaize, Colruyt…). Vandaag proeven we de eerste bordeauxs van het grote jaar 2009.

Besluit. La Maréchaude en Commanderie de Bardelet zijn aangewezen voor bij wit vlees, zoals gebraden kip, varkens- of kalfsvlees. Couplet, Bégadan en de Médoc moeten beter passen bij het rode gamma : geroosterde tussenrib, eend enz.

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content