Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (286), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt.

Deze week : bordeaux (2)

De tweeledigheid van het druivenbestand in bordeaux (merlot en cabernet) speelt een grote rol in de kwaliteit van het millésime, die meestal met sterren of zelfs met punten in jaartabelletjes wordt weergegeven. Merlot rijpt wat vroeger dan cabernet. Om beide soorten tot volle rijpheid te laten komen is dus een vrij lange en mooie nazomer vereist. Dat was het geval in 2000 en vooral in 2005 : de twee druivensoorten kwamen homogeen tot volle rijpheid en de wijnen van deze jaren zijn dus haast overal in Bordeaux goed. De zachtheid van merlot en de gestrengheid van cabernet vervolledigen elkaar op een optimale manier.

In 2007 lagen de zaken wat ingewikkelder. De aanloop naar de rijpingsfase liep helemaal fout : de zomer was koud, nat en donker en het mooie najaar kon niet tot rijpheid brengen wat er niet was. Daarmee is 2007, ondanks de mooie nazomer, hooguit een middelmatig jaar (behalve voor sauternes).

2006 bracht dan weer een augustusmaand met weinig zon en vooral veel regen in september. Groot kon het jaar daarmee nooit worden. Alleen een strenge selectie en drastische oogstbeperkingen konden nipt iets acceptabels brengen.

De invloed van het weerverloop op de kwaliteit wordt ook nog doorkruist door de bodemsamenstelling : goed afwaterende grindbodems doen vroeg rijpen ; zware, koelere kleibodems vertragen de rijping. Zo kon cabernet in 2004 op sommige ‘vroege’ percelen geoogst worden voor de fatale regen van oktober.

Ten slotte speelt de druivenstok zelf ook mee op een specifieke manier. In 2003, een ‘overrijp’ jaar met veel zoetheid en veel alcohol, werd vooral merlot door de droogte getroffen. Het jaar daarop nam merlot ‘wraak’ door overvloedig op te brengen, met verdunde en waterachtige, nauwelijks naar merlot smakende wijnen tot gevolg.

Het is duidelijk dat de millésime-tabelletjes altijd als een gemiddelde moeten worden beschouwd. Er zijn altijd wel wijnbouwers die, dankzij selectie en werk in de wijngaard, ook in slechtere jaren een zeer behoorlijke wijn presenteren. Maar als men wijn wil wegleggen met het oog op finesse en versmelting, dan beperkt men zich toch beter tot de uitzonderlijke jaren.

Château Picon, Bordeaux Supérieur 2007

Goede, sombere kleur en neus met eenheid en structuur. De smaak is tanninerijk. Deze wijn moet dus eerder passen bij rood vlees. (GB/Carrefour : 5,59 euro).

Bordeaux 2007

Lichte kleur en wat simpele fruitneus van merlot. Correcte bordeauxsmaak, aangenaam en eenvoudig. Kan bij gebraden kip. (Delhaize, 2,39 euro).

Château Joumes-Fillon, Bordeaux 2007

Erg licht van kleur maar wel een elegante, fijne fruitneus. De smaak is eenvoudig met goede structuurtannines. Universele wijn voor aan tafel. (GB/Carrefour : 5,45 euro).

Château La France, Bordeaux Supérieur 2006

Normale, mooi rode kleur en een brede multicépage-fruitneus. De smaak is typisch bordeaux met bitterheid en fruit samen. Universele wijn voor aan tafel. (Colruyt : 5,69 euro).

Richaumont, Bordeaux 2006

Erg licht van kleur en een fijne maar wat te discrete neus. De smaak is zuurdominant. Geen gastronomische mogelijkheden. (GB/Carrefour : 4 euro).

Château Le Plantier, Bordeaux Supérieur 2006

Goede sombere kleur, met zelfs wat spanning. Stevige fruitneus van merlot. De smaak is een beetje ruw en moet nog een jaartje afronden en versmelten. Universele wijn voor aan tafel. (Delhaize : 3,99 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content