Zero waste shopping op de lokale boerenmarkt

13/09/16 om 10:44 - Bijgewerkt om 10:43

In het weekend naar de markt gaan is niet alleen slim voor de portefeuille, maar ook goed voor het milieu. Zeker als het een lokale (bio-)boerenmarkt is. Met deze tips doe je inkopen zonder afval te produceren.

Zero waste shopping op de lokale boerenmarkt

Boerenmarkt © Getty Images/iStockphoto

Pro tip: kies ook eens voor die producten die er wat minder mooi uitzien. Beauty (okay, smaak in dit geval) is on the inside.

  • Eieren: neem een lege eierdoos mee zodat de boeren er geen nieuwe moeten meegeven. Als je doos toch gescheurd is of te vuil is geworden, kan je hem op de composthoop gooien en een nieuwe vragen.
  • Groenten en fruit: gebruik kleine katoenen of linnen zakjes voor de kleinere stuks of grotere totebags voor meer volumineuze dingen zoals prei, kool en salade.
  • Kaas: verse kaas vanop de markt is vaak veel lekkerder dan kaas uit de supermarkt. Neem herbruikbare huishoudfolie mee (Bee's Wrap), gemaakt van biokatoen en bijenwas, om de kaas in de te bewaren.
  • Brood: neem een linnen/katoenen doek mee om de broden in te wikkelen. Zo hang je zelf niet vol kruimels en beschadig je het brood niet.
  • Verse of gedroogde kruiden: afhankelijk van de grootte/textuur kan je deze in kleine katoenen of linnen zakjes stoppen, in weckpotten of in herbruikbare dozen.
  • Koekjes, cake, patisserie: naast al die heerlijk gezonde dingen, worden we ook vaak verleid tot het kopen van lekkernijen. Daarvoor kan je herbruikbare tinnen, stalen of plastieken dozen met deksel meebrengen. Op sommige boerenmarkten wordt er ook verse granola gekocht, die je niet wil missen. Ook hiervoor neem je best een herbruikbaar doosje of een weckpot mee.
  • Een grote mand of trolley op wieltjes is handig als je niet wil sleuren met allemaal kleine zakjes. Het ziet er bovendien ook gewoon leuk uit. Sommige fietstassen of -manden kan je ook van je fiets halen en als boodschappentas gebruiken.

Wij zijn fan van lokale boerenmarkten omdat ze verse, lekkere en duurzame producten aanbieden. Zo trekken we graag op de eerste zaterdag van de maand naar MARTA, de markt van 't stad. Wil je meer te weten komen over de boerenmarkt en duurzaam leven, kom dan op 22/09 (17.55u) naar het OFFF festival en woon ons panelgesprek bij met de dames van MARTA, modeontwerpster Ilke Cop, Maarten van de app For Good en Wim van Cook & Herb.

(LP)

Onze partners