Smoothies zijn in

© Diane Hendrikx

Vruchtendrankjes zijn gezond, goedkoop en snel klaar. Lekker voor iedereen en ideaal voor mensen met een speedy levensstijl. Tips en recepten.

Om smoothies te maken, is alleen een blender nodig om op enkele seconden tijd de ingrediënten tot een smeuïg drankje te verwerken. De basis is altijd vers, rauw fruit (of groenten). Dat bepaalt de smaak en kleur van het eindresultaat. Het fruit wordt geschild, ontpit en versneden. Gebruikt men vruchten met een moeilijk verteerbare schil, talloze kleine pitjes of vezelig vruchtvlees, dan kan men de smoothie voor het inschenken even door een zeef gieten. Rode vruchten, ananas, mango, passievruchten… Ze zijn stuk voor stuk heerlijk als ingrediënt maar een smoothie zou geen smoothie zijn als je voortdurend op kleine harde brokjes moest knabbelen.

Ook groenten (en groentesap) zijn heerlijk: avocado, tomaat, komkommer, rode biet, wortel… Ze voegen een hartige toets toe, die in veel gevallen uitstekend combineert met de zoete smaak van fruit. Probeer eens de combinatie tomaat, mango en gember of komkommer, meloen en munt.

De juiste consistentie Om de juiste consistentie te bereiken, moet een evenwicht gevonden worden tussen de vloeistoffen en bindende ingrediënten. Vloeistoffen zorgen ervoor dat de ingrediënten mooi geamalgameerd worden, terwijl bindmiddelen een smeuïg en romig eindresultaat geven. Water is de meest voor de hand liggende keuze om een smoothie aan te lengen, maar ook de saaiste. Boeiender zijn melk of veganistische opties zoals soja-, rijst- en kokosmelk. Vruchten- of groentesap kan uiteraard ook. En waarom niet eens koffie of thee proberen? Het enige wat in een smoothie niet thuishoort, is alcohol.

Zijn naam heeft het drankje te dankt aan zijn typisch smeuïge textuur. Dat effect bereikt men door toevoeging van zuivelproducten (yoghurt, plattekaas, room) of bepaalde vruchten en groenten zoals banaan, avocado, mango enz. Voor de veganisten zijn tofoe, noten en granen (zoals havervlokken) goede vervangers voor zuivel.

IJsblokjes zijn ideaal om smoothies te binden en tegelijk fris te houden, maar let op: smeltend ijs kan de drank doen schiften. Het gebruik van diepgevroren fruit is een uitstekend alternatief voor wie zijn smoothie graag ijskoud en extra smeuïg heeft. Snij fruit vooraf in stukken, vries deze in en mix ze vlak voor het serveren tot een smeuïge brij. Ideaal als ontbijt op snikhete zomerdagen.

Smaak en nog eens smaak

Vergeet ook het allerbelangrijkste niet: een smoothie moet lekker smaken. Bij het bereiden ervan kan men zijn creativiteit de vrije loop laten Maak daarbij gebruik van bijkomende ingrediënten zoals verse kruiden en specerijen, bloemenwaters, honing, siropen (maple syrup, agave), notenpasta’s, choco, confituur, citrusschil, thee, koffie enz. Let er wel op dat de smaken goed in evenwicht zijn: de perfecte smoothie is romig en zacht van smaak, maar een frisse, zurige of zelfs pittige toets kan zeker geen kwaad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content