Shepherdess pie met aardappel-knoflookpuree

28/09/17 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:39

Dit heerlijke, grote familiegerecht is ideaal voor alle leeftijden. Als je van een goede voorbereiding houdt, kun je deze schotel van tevoren maken en invriezen. Je kunt hem in een mum van tijd opwarmen. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een hete oven en kamer vol hongerige vrienden.

Shepherdess pie met aardappel-knoflookpuree

© Een groente in de hoofdrol

Geef je waardering

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voor 8 à 10 personen

  • 2 kleine pastinaken, geboend
  • 200 g koolraap (ca. 1/2 koolraap), geschild en in blokjes van 1 cm
  • 3 middelgrote wortels, in stukjes van 1 cm
  • 300 g knolselderij (ca. 1/2 knol), geschild en in blokjes van 1 cm
  • 1-2 el olijfolie
  • 1 tl rozemarijn, fijngehakt
  • 1 tl foeliezout en versgemalen zwarte peper

Voor de saus

  • 1 ui, in dunne plakjes
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2,5 dl rode wijn
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 x 400 g groene linzen uit blik, uitgelekt
  • 5 dl passata van goede kwaliteit

Voor de aardappel-knoflookpuree

  • 1,5 kg aardappelen, geschild en in dikke schijven
  • 3 flinke tenen knoflook
  • 3 el volle crème fraîche
  • 3 el fijn geraspte red leicester of cheddar

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Schaaf de pastinaak met een dunschiller in linten en meng ze met de koolraap, wortel en knolselderij (de linten contrasteren mooi met de vorm en het formaat van de andere groenten). Verdeel de groenten over twee bakplaten en besprenkel met 1-2 eetlepels olijfolie. Strooi de rozemarijn en foelie erover en zet de groenten 25 minuten in de hete oven. Schep ze halverwege om.
  3. Bereid ondertussen de saus. Fruit de ui 2 minuten in een beetje olie. Strooi de oregano en tijm erover en bak tot de ui langs de randen knapperig is. Blus af met de rodewijn en laat deze tot de helft inkoken. Doe de azijn, linzen en passata in de pan. Roer even goed door en dek de pan af. Laat 25 minuten zacht pruttelen onder af en toe roeren. Neem de pan van het vuur en schep de geroosterde groenten door de heerlijke tomaten-linzensaus. Breng goed op smaak met zout en peper.
  4. Breng ondertussen de aardappelen en knoflook in een grote pan met koud water aan de kook. Zet het vuur lager en laat de aardappelen in 15-20 minuten gaar worden. Giet af en stamp de aardappelen met de crème fraîche.
  5. Schep de linzenvulling in de ovenschaal en verdeelde puree erover. Strooi de kaas erover en bak de pie 30-35 minuten in de oven op 180 °C.

Uit: Een groente in de hoofdrol, Georgina Fuggle (Forte Culinair, 19,99 €)

Bereidingswijze

Onze partners