Shakshuka van The Holy Kauw Company

26/02/16 om 16:29 - Bijgewerkt om 17:02

'Dit heerlijke ontbijtgerecht aten we toen we bij onze familie op Ibiza waren en is sindsdien favoriet. Alle ingrediënten gaan in één pan, je hebt maar weinig nodig en het gerecht vult bovendien goed. Handig als je een drukke dag voor de boeg hebt. Het is belangrijk een aantal basisingrediënten te gebruiken zoals eieren, tomaten, uien en paprika. Voor de rest kun je het recept aanpassen aan je eigen smaak.' - The Holy Kauw Company

Shakshuka van The Holy Kauw Company

© Good Morning

Geef je waardering

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voor twee tot vier personen

  • 4 middelgrote scharreleieren
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode en 2 gele paprika's
  • 10 takjes tijm
  • 15 g koriander
  • 1 flinke hand basilicumblaadjes
  • 6 grote rijpe tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 tl komijnzaad
  • 4 el rietsuiker (of een scheut ahornsiroop)
  • 1/2 tl saffraandraadjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de uien in ringen, de knoflook in kleine stukjes, de paprika's in repen, hak de tijm, koriander en basilicum fijn. Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper fijn.
  2. Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en e?e?n minuut in kokend water te leggen en daarna gelijk af te spoelen onder de koude kraan, nu kun je de velletjes gemakkelijk verwijderen. Snijd de ontvelde tomaten in grove stukken.
  3. Rooster het komijnzaad twee minuten in een droge koekenpan op hoog vuur, voeg twee eetlepels olijfolie toe en bak de uienringen en de knoflook.
  4. Bak de uien ongeveer vijf minuten en voeg dan paprika, rode peper en gehakte kruiden (behalve de basilicum en houd wat koriander apart voor de garnering) en de suiker (of siroop) toe en bak nog ongeveer tien minuten mee.
  5. Voeg de tomaten, saffraandraadjes en peper en zout toe en laat het groentemengsel zo'n vijftien minuten lekker pruttelen. Proef of er wat peper en zout bij moet. Je kunt de groentesaus verdelen over twee kleinere koekenpannen of in de grote koekenpan laten zitten.
  6. Maak vier kuiltjes in de saus en breek boven ieder kuiltje heel voorzichtig een ei - het eigeel moet heel blijven. Roer voorzichtig een beetje eiwit door de saus maar pas op dat de dooier niet breekt.
  7. Laat alles nog acht tot tien minuten zachtjes pruttelen zodat het eiwit gestold is maar de dooier nog vloeibaar.
  8. Bestrooi het ei met een beetje zout en peper en maak af met wat gehakte koriander en basilicum. Schep de shakshuka op de borden en eet met wat versgebakken brood.

Uit: Good morning, Food bandits (LM Books, 19,95 euro)

Onze partners