Catalaanse room

10/06/11 om 10:53 - Bijgewerkt om 10:53

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 4 dl volle melk
  • 1 dl room
  • 1 vanillepeul
  • 5 eierdooiers
  • 70 g suiker

Bereidingswijze

Breng de melk en de room met de opengesneden vanillepeul aan de kook. Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker luchtig. Giet de melk en de room bij de eierdooiers en roer goed onder elkaar. Zet de massa op het vuur en laat onder voortdurend roeren binden. Pas op, de massa mag niet meer koken of de eierdooiers zullen stollen en de vanillesaus zal zijn binding verliezen.

Giet de vanillesaus door een zeef en doe in diepe borden of kommetjes. Zet au bain-marie in een oven van 160 °C en laat in 30 tot 45 min. gaar bakken. De vanillesaus zal opgesteven zijn. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Tip: Hoe langer de basis-vanillesaus 'rijpt' in de ijskast, hoe dieper de smaak van de crème Catalan zal zijn. U kunt de saus gerust een nacht laten rijpen. Catalaanse room is in feite de Spaanse versie van de Franse crème brûlée, maar dan zonder de gebrande suikerlaag er bovenop.

Als variatie kunt u karamelsaus mengen onder de basissaus. Het resultaat is dan crème caramel.

Lees meer over:

Onze partners